Iaşi: Proiect unic în ţară pentru screeningul sănătăţii orale a 36.000 de elevi din mediul rural
Publicat de Andreea Drilea, 20 octombrie 2023, 15:52
Peste 36.000 de elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani vor fi incluşi într-un program unic în ţară privind screeningul sănătăţii orale la copii, care este derulat de Direcţia de Sănătate Publică în 300 de unităţi de învăţământ preuniversitar din localităţi rurale ale judeţului Iaşi.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, Corina Gâscă, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că este important că un astfel de proiect este destinat copiilor din mediul rural, mai ales celor care provin din familiile defavorizate.
‘Având în vedere că în mediul rural adresabilitatea pentru cabinetele stomatologice este foarte mică şi că nu există cabinete de medicină şcolară, este foarte important să ne implicăm şi să avem o acţiune prin care să ajungem la fiecare copil din fiecare şcoală, să facem o evaluare a sănătăţii orale a acestor copii, să facem educaţie pentru sănătatea orală, să respectăm regulile de sănătate orală, reguli de igienă orală şi alimentară şi în acest fel să depistăm din timp afecţiunile orale şi apoi să direcţionăm copiii către tratament. Vom avea grijă şi de acest aspect, fiecare copil va primi informaţiile necesare despre cum se poate programa la un cabinet stomatologic şi a beneficia de servicii medicale gratuit. Îi vom ajuta, acolo unde este cazul, cu transportul gratuit spre cabinetele medicale care sunt mai îndepărtate. Proiectul este vast, este de anvergură, dorim să acoperim întreg mediul rural pentru o perioadă lungă de timp. Sunt peste 36.000 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, pe care dorim să îi evaluăm’, a declarat directorul DSP Iaşi.
Potrivit organizatorilor, în acest proiect vor fi implicate, cu resursa umană aferentă, 300 de unităţi de învăţământ din mediul rural, aici fiind incluse şi unităţile de învăţământ cu personalitate juridică, dar şi structurile arondate.
‘Prin implicarea resursei umane din şcoală ne dorim să facem posibilă implicarea activă a celor 36.000 de elevi din mediul rural care vor beneficia de activităţi educative făcute de specialişti privind modalitatea corectă de efectuarea corectă a periajului dentar sau utilizarea periuţei de dinţi, a pastei de dinţi. De asemenea, vor beneficia de screening privind sănătatea orală. La nivelul unităţilor de învăţământ sunt activităţi educative care vizează şi educaţia pentru sănătate, dar rolul acestui proiect este de a veni cu o echipă de specialişti care să evalueze copiii’, a declarat inspectorul şcolar Gabriela Condrea.
Prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Petru Cojocaru, a declarat că are convingerea că acest proiect unic în ţară poate deveni un model de bune practici pentru celelalte judeţe.
‘Mă bucur că reuşim să strângem la aceeaşi masă şi alte instituţii care au un rol determinant în ceea ce priveşte activitatea pe care o desfăşurăm în şcolile din mediul rural. Avem nevoie de prevenţie, de prevenire a unor posibile probleme în rândul copiilor, iar această iniţiativă este lăudabilă, mai ales că o parte consistentă din finanţarea acestui proiect inedit vine de la Ministerul Sănătăţii (…) Prevenţia este cuvântul de ordine. De fiecare dată vorbim de investiţii în infrastructura şcolară, prin PNDL 1 şi 2, însă avem nevoie de investiţii şi în zona medicală în mediul rural, în aşa fel încât copiii să poată fi feriţi de probleme’, a declarat prefectul Bogdan Petru Cojocaru.
DSP Iaşi derulează acest proiect cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Crucii Roşii Iaşi, Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Gr T Popa’ din Iaşi şi al Universităţii Apollonia.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro)