Lucruri mărunte. Copilăria în comunism – volum lansat la FILIT
Publicat de Andreea Drilea, 24 octombrie 2023, 10:10 / actualizat: 24 octombrie 2023, 12:17
Sâmbătă, 21 octombrie 2023, începând cu ora 12, la Iași, în incinta Casei Muzeelor, Strada Vasile Alecsandri, Numărul 6, am participat la prezentarea cărții Lucruri mărunte. Copilăria în comunism, un proiect editorial realizat de către reprezentanții Muzeului Național al Literaturii Române Iași (MNLR) împreună cu cei ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Reprezentanții MNLR au invitat 30 de scriitori să scrie câte o povestire inspirată de unul dintre obiectele expuse în incinta Muzeului Copilăriei în Comunism (Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Casa Muzeelor), în încercarea de a valorifica prin literatură memoria afectivă asociată astăzi cu „lucrurile mărunte” din viața copiilor din perioada la care facem referire.
În ceea ce privește realizarea acestui interesant produs editorial, au răspuns 22 de scriitori, iar 12 dintre aceștia au fost prezenți la manifestarea de sâmbătă.
Înainte de începerea evenimentului, am invitat la dialog pe domnul profesor universitar doctor Daniel Șandru, președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, cel care ne-a vorbit despre volumul Lucruri mărunte. Copilăria în comunism, cu accent pe conținutul acestuia. Daniel Șandru ne-a vorbit și despre câteva dintre obiectivele instituției căreia îi administrează treburile (introducerea, în următoarea perioadă, în programa școlară de liceu a obiectului – Istoria comunismului în România), dar ne-a amintit și de câteva voci ale exilului românesc, precizând că „după anii 90 am făcut prea puțin pentru aceste personalități”.
Câteva amintiri din copilăria trăită în comunism, constituie un alt subiect pe care l-am abordat în interviul cu profesor Daniel Șandru, președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Imediat după dialogul cu profesor univ. dr. Daniel Șandru, am stat de vorbă cu scriitorul Florin Lăzărescu, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, director artistic al FILIT, cel care, pe scurt, ne prezintă volumul Lucruri mărunte. Copilăria în comunism, dar își exprimă și opinia despre fenomenul FILIT.
Cartea a văzut lumina tiparului la Editura Muzeelor Literare din cadrul MNLR Iași.
Un alt interlocutor pe care l-am înregistrat, la 21 octombrie a.c., înainte de lansarea volumului, este scriitor Maria Orban, născută în anul 1978, la Brașov, absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității Transilvania. Maria Orban, în volumul Lucruri mărunte. Copilăria în comunism, semnează povestea (N-)am cravata mea, narațiune pe care ne-o prezintă; de asemenea, Maria Orban ne oferă, prin cuvânt, și alte amintiri despre perioada comunistă; concluziile dialogului sunt transmise, în special, pentru generația tânără, de a cunoaște, a ști și de a fi conștienți la ceea ce s-a întâmplat în comunism, pentru ca greșelile acestuia să nu mai fie repetate.
Moderatoare a evenimentului a fost filolog Diana Vrabie.
Interviurile postate le difuzăm, în perioada următoare, în una din edițiile emisiunii – Dialog interucultural – emisiune difuzată în fiecare vineri, ora 20:30, pe frecvențele – 1053 KHz/AM; 90,8; 94,5, respectiv 96,3 MHz/FM – din grila de programe a RADIO ROMÂNIA IAȘI.
Text, audio și foto: Dumitru ȘERBAN