Eveniment RADIO ROMÂNIA IAȘI 82 – Prezentare de carte
Publicat de Andreea Drilea, 2 noiembrie 2023, 05:27 / actualizat: 3 noiembrie 2023, 8:38
Radio România Iași și Editura Vasiliana 98 organizează, la sediul instituției mass media (Str. Lascăr Catargi 44), joi, 2 noiembrie 2023, ora 11.00, prezentarea cărții „Rost și rânduială în satul românesc” a sociologului Eugen D. Neculau (1900-1974).
Prin acest eveniment, se marchează împlinirea a 82 de ani de la înființarea postului public teritorial Radio România Iași (la 2 noiembrie 1941, denumit Radio Moldova).
[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=HT6ZXTHyatA[/youtube]
Volumul editat de către Marcel Lutic și Petronela Cotea Mihai cuprinde tot ceea ce este mai important în opera etno-sociologică a autorului, textele fiind prezentate la Radio Iași, între anii 2018 și 2023, în emisiunea duminicală “Matinal agrar, glasul pământului”-rubrica „Rost și rânduială în satul românesc”.
Prezentarea cărții va fi realizată de către Prof. univ. dr. Manuela Macarie (nepoata autorului) și de către editorul Marcel Lutic.
Un inedit moment artistic îl va avea ca protagonist pe Badea Costică de la Joldești (Botoșani), declarat Tezaur Uman Viu.
Manifestarea va fi moderată de către redactorul Petronela Cotea-Mihai.
Evenimentul a fost transmis ”în direct” pe Facebook Radio Iași, ulterior fiind difuzat în cadrul emisiunii ”Matinal agrar, glasul pământului” (Duminică, 5 noiembrie 2023, ora 7.05) și postat pe site-ul www.radioiasi.ro
Galerie FOTO de la eveniment
*******
Eugen D. Neculau este fondatorul Universității Populare de la Ungureni – Botoșani, instituție rurală de mare anvergură care a ființat în perioada 1927-1948, fiind, potrivit specialiștilor în domeniu, „un mare complex cultural-economic-gospodăresc, unic în toată țara”.
În plan științific, Eugen D. Neculau a studiat cu multă acribie și pricepere trecutul celor 12 sate din zona Ungureni, reușind să elaboreze monumentala lucrare Sate pe Jijia de Sus (având peste 5500 de pagini), rămasă în manuscris la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Iași.
Din 2003 încoace, o parte a operei sale a văzut lumina tiparului sub auspiciile Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta” Iași și ale Muzeului Etnografic al Moldovei.
Prezentul volum se înscrie în aceeași strategie de aducere în atenția specialiștilor, dar mai ales a marelui public, a operei științifice create de către unu dintre cei mai originali sociologici români din ultimul veac, Eugen D. Neculau.