Ascultă Radio România Iași Live

Paula Ciupag, redactor-șef de revistă bilingvă, la Augsburg: ”am simțit că e nevoie de o presă a românilor din Germania, care să pună în lumina reflectoarelor conaționalii care merită.” Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (29.10.2023)

Paula Ciupag, redactor-șef de revistă bilingvă, la Augsburg: ”am simțit că e nevoie de o presă a românilor din Germania, care să pună în lumina reflectoarelor conaționalii care merită.” Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (29.10.2023)

Publicat de hdaraban, 29 octombrie 2023, 23:45 / actualizat: 31 octombrie 2023, 17:16

La ”Weekend cu prieteni”, Paula Ciupag, o jurnalistă plecată din România în urmă cu patru ani, a spus povestea proiectului său gazetăresc: o revistă bilingvă, în română și germană.

”Leute Magazin” împlinește la sfârșitul lui 2023 doi ani de la apariția primului număr. Publicația are menirea să pună în lumina reflectoarelor ”românii care merită”, tocmai pentru a îmbunătăți un pic imaginea comunităților formate în străinătate, inclusiv în Germania.

Acest lucru justifică și apariția revistei și în limba țării gazdă.

La capitolul provocări, invitata a vorbit despre dificultățile în găsirea resurselor financiare, mai ales la început și ținând cont că proiectul este unul independent.


Horia Daraban: Apariția revistei coincide cu stabilirea dumneavoastră în Germania?

Paula Ciupag: La doi ani după ce m-am stabilit în Germania, am dat drumul proiectului ”Leute Magazin”. Prima ediție a apărut undeva în anul 2021, în luna noiembrie, și a fost distribuită gratuit, doar pentru a vedea dacă comunitatea românească are interes către o astfel de publicație.

Horia Daraban: De unde ideea editării unei reviste bilingve în Germania?

Paula Ciupag: Eu sunt jurnalist de peste 14 ani, lucram în România, înainte de plecarea în Germania, și bineînțeles că am vrut să continui drumul acesta al jurnalismului, pentru că știm că devine un fel de microb. Nu prea putem să ne re-profesionalizăm, să zic așa, chiar dacă emigrăm.

Am simțit că e nevoie de o presă a românilor din Germania, una de calitate, fără influențe, complet independentă, care să pună în lumina reflectoarelor românii care merită. Avem aici medici, artiști, scriitori, oameni de televiziune, ambasadori, toți oameni de ispravă, despre care presa nu prea scrie. Cum să spun, din punct de vedere al mass-media, românii din diaspora trăiesc, așa, între două lumi. Mass-media din străinătate nu are interes să-i promoveze și nu scrie despre ei decât în cazuri excepționale sau dacă fac lucruri mai puțin ortodoxe și ne pun într-o lumină proastă.

În același timp, mass-media din România nu vorbește despre românii de vază din străinătate decât de 1 decembrie sau în anumite campanii de promovare, în puținele emisiuni care se fac în direcția aceasta.

Horia Daraban: Îmi dau seama din ceea ce spuneți dumneavoastră, revista ”Leute Magazin” își propune, prin textele sale, să realizeze o punte între comunitățile românești, în cazul nostru din Germania, și cei de acasă din țară.

Paula Ciupag: Da, asta pe de o parte, iar pe de altă parte, dorim să îmbunătățim un pic imaginea românilor în străinătate și din acest motiv am ales să facem revista bilingvă. Deci, practic, caracterul bilingv ne ajută să transmitem despre românii geniali din Germania, dar și din alte țări din diaspora din lume, prin intermediul limbii vorbite în țara care ne-a adoptat, Germania, pentru că astfel reușim să ne facem înțeleși.

E destul de dificil, dacă scriem doar în limba română despre noi, cât suntem de minunați și ce evenimente și campanii frumoase facem, dacă cei de aici nu pot să citească, nu pot să înțeleagă textele noastre. Și de aceea am ales să facem revista bilingvă și să abordăm cu ea și comunitate nemțească sau alte comunități care trăiesc în Germania și sunt vorbitoare de limba germană.

Horia Daraban: Greu de imaginat, ar spune unii, că românii care pleacă peste hotare ar fi interesați să deschidă pagini de reviste și să citească. Ei merg peste hotare, să spunem sincer, ca să câștige mai bine, ca să lumineze un viitor pentru cei mai tineri. În cazul revistei Leute, își găsește ea destinatari?

Paula Ciupag: Da, să știți că a fost o provocare și pentru noi la început și așa cum spuneți, au fost voci care ne-au spus că n-o să citească nimeni sau prea puțini vor fi interesați. Însă tocmai de aceea, prima ediție a fost distribuită gratuit, pentru a vedea dacă avem o piață de deschidere, dacă oamenii sunt interesați, dacă citesc ș.a.m.d. S-a epuizat și am continuat. Primul an am avut distribuție prin comenzi singulare plasate la noi pe site, doar de românii care erau interesați să ne cunoască.

O dată la nu știu cât timp mai plasau câte o comandă și prin distribuția în magazinele românești din străinătate. Iar anul al doilea am trecut la abonamente, pentru că cererea a fost foarte bună. Și da, sunt oameni care citesc revista, care o poartă cu ei în lume, care ne promovează și se mândresc cu aparițiile în revista noastră și ne promovează ei singuri către alți oameni și către alte comunități.

Horia Daraban: Este greu să găsești subiecte în diaspora, odată stabilit peste hotare?

Paula Ciupag: Nu este greu deloc, sunt foarte mulți români, avem atât de multe subiecte și atât de mulți oameni frumoși despre care putem să scriem. Noi avem rubricile în revistă sub formă de: info utile, avem povești de viață, Picătura de Succes, acolo unde prezentăm de fiecare dată un român care face lucruri extraordinare și cu care ne putem mândri. Avem evenimente, scriem foarte mult despre evenimente.

Sunt comunități mari aici care organizează de la festivaluri până la spectacole, sărbători, tot felul de târguri, expoziții. Și anul acesta chiar am reușit să fim co-organizatori la cel mai mare eveniment și primul mese organizat vreodată de comunitatea românească din Germania, într-o locație extraordinară, la Ratiofarm Arena, Ulm, unde am reușit să aducem laolaltă peste 40 de antreprenori români care au expus pe o zi întreagă în fața unui public de aproape opt sute de persoane.

Horia Daraban: Care este provocarea cea mai mare, când discutăm despre scoaterea la tipar a unui număr al revistei?

Paula Ciupag: Bineînțeles, provocarea cea mai mare este cea de ordin financiar, pentru că, mai ales în ultimul an, inflația, știm cu toții, a fost în creștere și prețurile de la o ediție la alta au explodat la tipografie, noi nefiind finanțați sub nicio formă, suntem total independenți și atunci banii pentru tipărirea revistei și pentru distribuție către cititori îi suportăm din costurile noastre proprii.

În ultimul an, putem să spunem că s-au alăturat nouă foarte mulți antreprenori români care au ales să se promoveze prin intermediul revistei. Practic, plasează publicitate în revistă și atunci ei ne susțin financiar pentru ca noi să putem tipări revista. Deocamdată, noi nu ne plătim salarii din această revistă. O facem absolut voluntar și din dragoste pentru a aduce un plus comunității românești.

Horia Daraban: Dumneavoastră ați spus la începutul dialogului nostru că ați lucrat în presă timp de 14 ani în România. Acum, publicați această revistă. Jurnalismul se face în mod diferit în Germania?

Paula Ciupag: Da, este o diferență foarte mare între felul în care se face presă în România și în Germania. Vreau să vă spun că, în Germania, lucrurile se prezintă total obiectiv. Bineînțeles, anumite subiecte nu se savurează cu atâta intensitate ca și în România și de aceea, cumva, cele din Germania sunt mult mai scurte, mult mai la obiect, fără atâta sare și piper.

Iar emisiunile TV sunt iarăși total diferite. Din acest punct de vedere, ai putea spune că pentru un român presa din Germania este plictisitoare. Nu sunt expuse atât de mult lucrurile negative care se întâmplă în societate, deși noi le vedem în jurul nostru. Nu este nici Germania un paradis, să spun așa. Se întâmplă lucruri în jurul nostru, dar ele nu sunt expuse în presa scrisă și cu atât mai mult în TV.

Horia Daraban: Unii spun că jurnalismul este o meserie care nu merge la export, o poți practica doar în țara în care te-ai născut. Îi puteți contrazice când formulează un astfel de enunț?

Paula Ciupag: Dintr-un anumit punct de vedere? Da, îi pot contrazice. Acum, depinde foarte mult de în ce direcție s-a format fiecare ca jurnalist. Dacă stilul de scriere este într-o anumită direcție și stilul de a face jurnalism, da, e greu să mergi cu el la export, pentru că diferențele sunt foarte mari. Dar atâta timp cât tu, ca jurnalist, ai făcut anumite tipuri de jurnalism sau ai mers pe anchete, reportaje și interviuri ș.a.m.d., nu este deloc greu să mergi cu el la export, pentru că vei urma aceeași direcție.

Deci da, din punctul ăsta de vedere poți să-i contrazic. Este foarte important unde și care a fost direcția ta în țara în care te-ai format.

Horia Daraban: Pregătiți un nou număr. Când apare? Ne puteți oferi câteva idei în ceea ce privește conținutul?

Paula Ciupag: Da, acum lucrăm la ediția de noiembrie-decembrie a revistei noastre. Este și ediția aniversară, doi ani de la apariție. Vorbim despre transferul școlar de la o școală la alta în Germania. Foarte mulți părinți vor să-și transfere copiii și trebuie să știe ce pași au de urmat. Apoi avem la ”Picătura de Succes”, un interviu cu soprana Lavinia Cherecheș de la Opera din Berlin și profesor de canto de operă atât în Berlin, cât și în România.

Avem despre oameni de bine, oameni care fac voluntariat, campanii umanitare. Foarte mulți români se implică, trimit pachete acasă, diverse asociații, au colaborări încheiate cu alte asociații umanitare din România și se adună de la lucrușoare, hăinuțe la dulciuri și toate se trimit acasă către persoanele din medii defavorizate din România, să zic așa.

Horia Daraban: Deci orizontul revistei care este?

Paula Ciupag: Noi ne dorim ca anul viitor să ajungem să facem un pas în față, să câștigăm și mai mulți colaboratori, să ajungem la și mai multă lume și să reușim să punem România în lumina reflectoarelor, așa cum ar plăcea fiecăruia să fie văzută, așa cum o vede fiecare și credem că poate fi văzută.

Interviu realizat de Horia Daraban.

Sursa foto: facebook.com

Încep Zilele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Rectorul UAIC Iași, prof. univ. dr. Liviu George Maha, invitat în Matinal Radio Iași
Emisiuni luni, 21 octombrie 2024, 10:30

Încep Zilele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Rectorul UAIC Iași, prof. univ. dr. Liviu George Maha, invitat în Matinal Radio Iași

În perioada 21 – 31 octombrie 2024, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) va organiza o suită de evenimente dedicate...

Încep Zilele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Rectorul UAIC Iași, prof. univ. dr. Liviu George Maha, invitat în Matinal Radio Iași
Scrutin cu miză uriașă, duminică, în Republica Moldova – IMPERATIV cu Ioana Soreanu (18.10.2024)
Emisiuni vineri, 18 octombrie 2024, 09:23

Scrutin cu miză uriașă, duminică, în Republica Moldova – IMPERATIV cu Ioana Soreanu (18.10.2024)

Duminică, 20 octombrie, în Republica Moldova, vor avea loc alegeri prezidențiale și un referendum constituțional privind aderarea la Uniunea...

Scrutin cu miză uriașă, duminică, în Republica Moldova – IMPERATIV cu Ioana Soreanu (18.10.2024)
Cartea: Reportaj fără microfon, de Kotă Maharadze (II) – subiect al emisiunii Dialog intercultural de vineri, 18 OCTOMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni vineri, 18 octombrie 2024, 08:43

Cartea: Reportaj fără microfon, de Kotă Maharadze (II) – subiect al emisiunii Dialog intercultural de vineri, 18 OCTOMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii noastre dialogăm cu domnul profesor Petru Istrate, profesor de limba și literatura română, specialist în...

Cartea: Reportaj fără microfon, de Kotă Maharadze (II) – subiect al emisiunii Dialog intercultural de vineri, 18 OCTOMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Omul care aduce vestea: Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura!
Emisiuni joi, 17 octombrie 2024, 09:52

Omul care aduce vestea: Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura!

Școli și grădinițe prietenoase cu natura! Detalii despre Olimpiada speciilor, una dintre cele mai apreciate activități ale programului Școli...

Omul care aduce vestea: Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura!
Emisiuni joi, 17 octombrie 2024, 09:44

Bună Dimineața: Cea mai tare cameră de cămin poate fi chiar a ta! Înscrierile la concurs sunt în toi!

Concursul studențesc „Cea mai tare cameră de cămin” a ajuns la cea de-a VII-a ediție. Prorectorul TUIASI, conf. univ. dr. ing. Bogdan...

Bună Dimineața: Cea mai tare cameră de cămin poate fi chiar a ta! Înscrierile la concurs sunt în toi!
Emisiuni joi, 17 octombrie 2024, 09:09

Noaptea Companiilor, astăzi, la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan

Noaptea Companiilor are loc astăzi, în toată țara. Târgul neconvențional de joburi ajunge și la Iași. Octav Minea, organizatorul...

Noaptea Companiilor, astăzi, la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 16 octombrie 2024, 09:37

Îți cauți job? Vine Târgul de Cariere la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan

Târgul de Cariere ajunge pe 18 și 19 octombrie în Palas Mall Iași. Despre ofertele pe care le regăsești la ediția din acest an ne-a vorbit,...

Îți cauți job? Vine Târgul de Cariere la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan
Emisiuni marți, 15 octombrie 2024, 10:43

Plimbare în Timp Profund. O poveste a planetei. Bună Dimineața, cu Adina Șuhan

Anca Gheorghică, co-fondator al Asociației „Mai bine” a fost astăzi „Omul care aduce vestea”! Mesajul organizatorilor: Pământul are o...

Plimbare în Timp Profund. O poveste a planetei. Bună Dimineața, cu Adina Șuhan