Iași: Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a participat la dezbaterea „Securitate economică și inovare pe flancul estic al NATO și UE”
Publicat de gabrielarotaru, 17 noiembrie 2023, 20:25
UPDATE ora 18:00 – Aerostar Bacău a semnat, astăzi, contractul de colaborare cu compania americană Derco Aerospace (parte a grupului Lockheed Martin) pentru transferul tehnologic necesar reparațiilor unor echipamente specifice avioanelor militare F-16.
Evenimentul s-a produs în prezența Secretarului General adjunct al NATO, Mircea Geoană. El a precizat că în calitatea sa de oficial al Alianței Nord-Atlantice încurajează investițiile în apărare, iar țări precum România pot profita de acest aspect din perspectiva creării de locuri de muncă.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a participat, dimineață, și la o dezbatere organizată de Camera de Comerț și Industrie Iași.
A fost un prilej de a sublinia importanța securității garantate de Alianța Nord-Atlantică, dar și de a insista pe necesitatea unor investiții în infrastructură pentru ca Iașul să își fructifice potențialul de hub regional în conjucție cu Republica Moldova:
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a precizat, astăzi, la Iași, că în calitatea sa de oficial al Alianței Nord-Atlantice încurajează investițiile în apărare, iar țări precum România pot profita de acest aspect din perspectiva creării de locuri de muncă.
Dezbaterile au inclus și subiecte ce țin de modul în care Alianța Nord-Atlantică poate contribui la consolidarea securității economice în regiunea Moldovei. De asemenea a fost subliniat potențialul de hub regional al Iașului în relația cu Republica Moldova.
Mircea Geoană a subliniat totodată importanța inovării în dezvoltarea unei țări: Cu toată problema complicată care este acum în Orientul Mijlociu, Israelul, acum 20 de ani era mai sărac decât Grecia și Cipru și astăzi, în pofida acestei probleme complicate, este mai bogat decât Germania. De ce? Pentru că a pus inovarea la baza acestei chestiuni, e plin de start-ups, e plin de capital de risc. Deci, eu cred că România trebuie să ia ce-i mai bun și să contribuie la șlefuirea unui nou model economic european, iar din alte părți să ia resurse, tehnologie. Și mai e o chestiune. Dacă nu gândești cu capul propriu, tot timpul îi vei imita pe ceilalți. Și asta e principala problemă pe care noi o avem. Ne ducem tot timpul după modelele altora, care sunt foarte performante, fără îndoială, și luăm selectiv cei bun, dar nu totdeauna, ce este acolo și merge acolo nu se potrivește la mine, în cultura locului și în ceea ce sunt eu astăzi trebuie să avem un pic mai mult curaj intelectual.
(Radio Iași/Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)