(AUDIO) Botoșani: Încă șase proiecte pentru investiții în centre de zi destinate copiilor aflați în situații de risc de separare de familie, aprobate
Publicat de Andreea Drilea, 23 noiembrie 2023, 12:13
Programul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse finanțat prin PNRR pentru crearea rețelei de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie, continuă prin noi evaluări ale proiectelor depuse de primării.
În județul Botoșani, până acum, au fost aprobate 13 astfel de investiții.
Programul național pentru construirea rețelei de 150 de centre de zi sau pentru reabilitarea, extinderea sau modernizarea unor clădiri care să fie transformate în centre de zi este asumat în PNRR și are un buget de 50 de milioane de euro.
De la Botoșani, transmite Gina Poenaru: Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a aprobat încă șase proiecte pentru investițiile în centrele de zi destinate copiilor aflați în situații de risc de separare de părinți, în cadrul programului finanțat prin PNRR. Acestea vor fi construite în localitățile Flămânzi, Corni, Coșula, Hilișeu-Horia, Nicșeni și Trușești. Alte șapte localități din județul Botoșani au semnat deja contractele de finanțare la începutul acestei săptămâni. Este vorba despre comunele Hudești, Mihălășeni, Concești, Frumușica, Păltiniș, Drăgușeni și orașul Darabani. La nivelul județului Botoșani, cele 13 proiecte pentru înființarea centrelor de zi pentru copii însumează peste 28 de milioane de lei, iar de activitățile care se vor desfășura în cadrul acestor edificii vor beneficia peste 1.000 de copii. Prin intermediul acestui tip de centre de zi, copiii proveniți din familiile vulnerabile au o șansă în plus la un viitor stabil. Ei vor avea posibilitatea de a merge după școală sau după grădiniță într-un centru de zi în care vor primi nu doar o masă caldă, ci și consiliere, orientare școlară și profesională din partea specialiștilor. Proiectele pentru obținerea finanțării au fost depuse de autoritățile locale în urma identificării familiilor celor mai dezavantajate și au avut în vedere o serie de indicatori, cum ar fi numărul de copii din comunitate, tipul de comunitate, ponderea copiilor aflați în situații de risc, rata riscului de excluziune socială, veniturile familiilor și rata abandonului școlar.
(Radio Iași/Gina Poenaru/FOTO radioiasi.ro)