Premiul Nobel pentru Pace a fost înmânat copiilor activistei iraniene Narges Mohammadi
Publicat de gabrielarotaru, 11 decembrie 2023, 07:29
Activista iraniană Narges Mohammadi, în prezent încarcerată în ţara sa, a anunţat că a început o nouă grevă a foamei.
Primul Nobel pentru Pace, care a fost decernat, le-a fost înmânat copiilor ei adolscenţi, care se tem că nu îşi vor mai revedea niciodată mama.
Astăzi se încheie încheia seria zilelor dedicate Premiului Nobel pentru Pace cu un eveniment găzduit de Universitatea din Oslo.
Shirin Ebadi, prima femeie iraniană laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2003, Agnes Callamard, secretar general al Amnesty International, organizaţie laureată de asemenea cu Premiul Nobel pentru Pace în 1977, şi preşedintele Parlamentului norvegian, Masud Gharahkhani, sunt doar câţiva dintre cei care vor participa mâine, 11 decembrie anul curent, la forumul Premiului Nobel pentru Pace, pe care Institutul Nobel norvegian îl organizează în ultima zi a seriei celor trei dedicate Premiului Nobel pentru Pace. Un eveniment ce are loc în fiecare an după ceremonia decernărilor premiilor din 10 decembrie şi care anul acesta, deloc surprinzător, are ca temă lupta pentru democraţie din Iran. Deloc surprinzător câtă vreme şi laureata Premiului Nobel pentru Pace de anul acesta, Narges Mohammani, este tot iraniană, activistă pentru drepturile femeilor şi nu doar, în şi din Iran, acolo unde se şi află, de altfel, în prezent, în urma unei condamnări de 10 ani la închisoare, alături de multe alte femei, dar şi de mulţi alţi bărbaţi, rămaşi în anonimitatea din care pe Narges a scos-o Premiul Nobel pentru Pace, după cum spunea ieri la conferinţa de presă de la Institutul Nobel norvegian soţul lui Narges Mohammadi, Taghi Rahmani, prezent la Oslo alături de cei doi copii, dar şi de fratele mai tânăr al lui Narges Mohammadi.
Taghi Rahmani: Narges este activistă. Odată cu acest premiu, care pentru regimul din Iran este un premiu politic, Narges va avea încă şi mai mult de luptat. Va avea nevoie de protecţia societăţii civile, dar şi de sprijinul comunităţii din întreaga lume. Trăim astăzi într-o lume globalizată. Prin urmare, şi drepturile omului ar trebui să devină universale. Nu este posibil ca într-o parte de lume acestea să fie respectate, iar în alte părţi să se moară încă pentru a le câştiga. Narges a intrat în greva foamei, iar regimul va încerca în continuare să o reducă la tăcere. Premiul acesta va crea mai multă vizibilitate şi poate va crea un spaţiu în care vocile celor care luptă pentru drepturile omului să poată fi auzite mai bine. (Rador/ FOTO captură youtube)