Ascultă Radio România Iași Live

Robert Bucatariu, culturist: prin practicarea acestui sport, ”din punct de vedere mental, devii de piatră”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (10.12.2023)

Robert Bucatariu, culturist: prin practicarea acestui sport, ”din punct de vedere mental, devii de piatră”. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (10.12.2023)

Publicat de hdaraban, 10 decembrie 2023, 23:59 / actualizat: 12 decembrie 2023, 14:42

Unul din invitații ediției ”Weekend cu prieteni” din 10 decembrie 2023, a fost Robert Bucatariu, botoșănean stabilit la Iași.

Performanțele sale sportive sunt legate de culturism. Una dintre aceste performanțe este faptul că a luat titlul de campion național la culturism clasic, iar dincolo de această performanță poate fi adăugat că este fitness coaching, deci aproape de fenomenul stării de bine prin mișcare și exercițiu.

Pasiunea sa l-a determinat să facă studii de profil, Facultatea de Educație Fizică și Sport de la Iași dar și un master de specialitate. Încă un reper la acest capitol, Robert are și studii la Facultatea de Automatică și Calculatoare Iași.

Răspunzând la întrebările lui Horia Daraban, sportivul a vorbit despre începuturile sale în culturism, ce l-a făcut să se îndrepte către sală, care sunt provocările pentru a obține performanță.

Mai mult, Robert a oferit sfaturi pentru cei care vor să practice culturismul și a oferit proiecția trecerii de la nivel amator la cel profesionist.


Horia Daraban: Robert, mulțumesc mult pentru acceptarea invitației noastre.

Robert Bucatariu: Și eu, foarte mult, pentru invitație. Mă simt onorat să fiu aici. Sunt bucuros că observ o intenție din ce în ce mai mare de a fi promovat în media culturismul, sportul pe care eu îl îndrăgesc atât de mult și care, din păcate, încă se află într-o zonă gri. Unii nici măcar nu îl consideră sport.

Horia Daraban: O să căutăm justificări la afirmația ta. Povestea în ceea ce te privește pe tine începe, îmi imaginez eu, cu un adolescent care a văzut o fotografie cu un culturist celebru.

Robert Bucatariu: Nu, altul este clișeul. Eram un adolescent foarte firav, slab, undeva la 1,75 de metri și 45 dekilograme. Îmi era efectiv rușine cu mine însumi. La un moment dat, am ajuns să mă uit în oglindă, când am început să-mi conștientizez mai mult imaginea de sine, și nu mă mai puteam suporta așa.

La modul că îi vedeam pe băieții de vârsta mea, care erau mai bine dezvoltați, că, evident, specific vârstei, aveau și mai mult succes cu fetele și chestia asta a dat naștere unor complexe care m-au mobilizat. Culmea că nu eu am fost cu ideea de a merge prima dată la sală, ci unul dintre prietenii mei cei mai buni din copilărie, tot Robert.

Îl cheamă Robert Afloroaei și a venit el cu ideea să mergem la sală, el fiind cam în aceeași postură ca și mine și ne-am dus. Cred că aproape 16 ani aveam amândoi și de acolo a început totul. Acum, am  26 de ani și, de atunci, nu m-am mai oprit.

Horia Daraban: De la 45 de kilograme,  la 15-16 ani, acum?

Robert Bucatariu: Foarte aproape de 100.

Horia Daraban: Asta înseamnă o muncă foarte grea și seriozitate?

Robert Bucatariu: Și o muncă foarte grea și seriozitate. Și, cred eu, cel mai important, consecvență. Pentru că în toți acești ani dacă am avut pauze de la tot procesul ăsta, n-au fost foarte lungi; pauze, de genul, poate până în 3-4 săptămâni. În toți acești 10 ani, am continuat să fac chestia asta, să fiu constant, consecvent. Asta zic eu că a contat cel mai mult.

Horia Daraban: Spuneam de rezultate și am dat un exemplu, campion național la culturism clasic. Ultimul rezultat la?

Robert Bucatariu: Finalul lunii octombrie, pe 29, la Suceava, la Semtex Grand Prix, unde eu m-am dus convins că voi câștiga categoria Classic Physique, dar, spre surprinderea mea, mi s-a oferit locul șase, pentru că mi s-a zis că am o structură prea mare pentru categoria aceea. Surprinderea mea a fost că am câștigat Open-ul la culturism.

Horia Daraban: Era premiul cel mare?

Robert Bucatariu: Era, exact, premiul cel mare al competiției. Și a fost ceva ”wow” pentru mine.

Horia Daraban: Sentimentul?

Robert Bucatariu: De nedescris, adică, inclusiv pe live-urile pe care le-am făcut pe Instagram se poate vedea clar că nu îmi mai puteam controla emoțiile. Eram, efectiv, ba într-un râs, ba într-un plâns. Nu știu exact cum să descriu.

Horia Daraban: Rezultatul obținut la sfârșitul lunii octombrie te determină să mergi mai departe pe plan internațional?

Robert Bucatariu: Și nu doar acel rezultat, cât chiar cel de dinainte, când am participat în NPC (National Physique Committee), în cea mai mare federație internațională unde se desfășoară și competițiile pentru profesioniști.  La categoria de Classic Physique Novice, am câștigat Open-ul. Competiția se cheamă Valahia Warriors Championship, e o competiție celebră în rândul celor care urmăresc fenomenul , și rezultatul acela, mai degrabă, mă împinge să merg și mai departe în direcția de profesioniști.

Acolo se vede valoarea, într-un rezultat din NPC, dacă te duci în direcția de profesionist. Competițiile pe plan intern, să zicem în Federația Națională de Culturism și Fitness și concursurile private, mai degrabă, rezultatele de acolo îți conferă valoarea pe care o ai ca amator în acest sport, pentru că și criteriile de evaluare sunt după cele din federația de amatori, evident.

Horia Daraban: Pentru un culturist, ce înseamnă o zi de pregătire? Este vorba doar de a face exercițiile la sală sau e mai mult decât atât?

Robert Bucatariu:  Ca să vă ofer o idee, o trezire la o oră fixă tu ți-o alegi. E important să-ți păstrezi un bioritm. Pe parcursul întregii pregătiri, cât mai important e să te trezești la ora respectivă. Te-ai trezit, ți-ai făcut partea de dimineață de cardio, depinde de nevoile fiecăruia. Eu făceam până la vreo 30 de minute în fiecare dimineață.

După care, îți pregătești mesele pentru ziua respectivă, mănânci și prima masă, iar apoi ai un timing, o fereastră de timp foarte bine delimitat între mese pe care trebuie să o respecți. La ore cât mai fixe îți mănânci mesele calculate evident pentru necesarul tău.

După aceea, undeva pe la jumătatea zilei, are loc și antrenamentul, care poate fi în funcție de necesitățile fiecăruia, strict antrenament cu greutăți. La final, poate să mai fie inclusă și o parte de cardio.

Depinde foarte mult de forma ta și, după aceea, evident refacerea de după antrenament, care implică odihna, să-ți mănânci restul meselor, să încerci să păstrezi nivelul de stres cât mai jos, și foarte important, să nu stai treaz până târziu. Ai mâncat ultima masă, la 30 de minute, poate o oră, cel târziu, să adormi.

Horia Daraban: Deci un program foarte bine stabilit, iar regimul alimentar are o importanță capitală.

Robert Bucatariu:  Da, aș putea spune că are probabil cel mai mare impact în forma finală, pentru că este ușor, din punctul meu de vedere, și chiar plăcut să te antrenezi și să-ți depășești limitele, chiar dacă-i dureros, dar cel puțin pentru mine nu a fost chiar o plăcere să țin atât de strict partea de dietă și recunosc că am făcut și greșeli, am călcat și strâmb.

Probabil, fiecare pilon, și alimentația, și suplimentația, și antrenamentul are o importanță în egală pondere, dar cel mai greu este să te ții de partea de alimentație și să o faci 100% corect.

Horia Daraban: Dacă e să vorbim despre culturism ca sport,  ce-l face spectaculos?

Robert Bucatariu: Din punctul meu de vedere, faptul că reușești să atingi un aspect fizic, care, efectiv, la prima vedere, pare supraomenesc și, mai ales, dacă este să o luăm pe partea de impact pe care îl are pe plan personal.  Te vezi tu evoluând pe parcursul procesului și ajungi la forma finală, pur și simplu nu-ți vine a crede când vezi ce-i acolo, te uiți și spui: ”ăsta sunt eu?”.

Nu mai zic apoi de impresia care este creată celor din jur, pentru că e ”catchy”, atrage foarte tare privirea o astfel de formă ieșită din comun.

Horia Daraban:  E vorba despre o armonie fizicului?

Robert Bucatariu:  Exact, despre frumos, despre vizual și unii tind să îl limiteze strict la nivelul de artă.

Horia Daraban: Până la urmă, este un sport sau doar o modalitate de a modela corpul uman pentru a fi privit și admirat?


Robert Bucatariu: Dacă luăm în considerare faptul că există circuite competiționale și se fac comparații în funcție de anumite criterii între culturiști, ai putea spune că este sport, că, la urma urmei, asta presupune sportul. Presupune o competiție între mai mulți indivizi și o departajare în funcție de anumite criterii.

Dar aici, este puțin cu două tăișuri, pentru că nu este vorba de o performanță fizică, este vorba de o performanță estetică, despre o supremație estetică. Și atunci, intră, evident în calcul și factorul subiectiv, care nu este să zic așa, ca și în haltere. Ai ridicat deasupra capului prin smuls 180 kg, adversarul tău a ridicat 182. Finalul poveștii.

Aici, dacă doi indivizi sunt foarte, foarte apropiați ca și impact vizual, cum îi departajez cu adevărat? Și acolo intervine factorul ăsta subiectiv.

Horia Daraban: De acolo derivă și poveștile?

Robert Bucatariu: Și poveștile: că da, domnule, vezi că nu este un sport, că-i mai mult o artă sau un sport valorificat mai mult sub forma unei arte.

Horia Daraban: În ce fel ți-a schimbat viața culturismul, practicarea lui?

Robert Bucatariu: Pe toate palierele. Pentru că mi-a oferit șansa efectiv de a trăi din chestia asta, nu din premiile în bani, de la competiții propriu-zis, ci din veniturile asociate. Pentru că tu, în momentul în care dobândești anumite performanțe, ești pus în situația de a putea să îi îndrumi pe alții.

Și o poți face în procesul de coaching, evident, pe care eu îl fac la nivel de profesie și pe măsura rezultatelor. Evident că atragi și din ce în ce mai mulți oameni cu care lucrezi, cu care colaborezi.

Pe partea de încredere în sine, nu mai zic. Din punct de vedere mental, devii de piatră. Efectiv, în orice situație te-ai afla, oriunde te-ai duce, te descurci. Îți deschide niște căi neuronale, care, altfel, ar fi rămas acolo, blocate, ruginite. Inclusiv relațiile cu ceilalți au de câștigat de pe urma acestui lucru.

Horia Daraban: Care este clișeul pe care îl combați cel mai des când se vorbește despre culturism?

Robert Bucatariu: Ar fi multe, dar cel mai mare clișeu ar fi cel că poți dobândi așa ceva fără un efort real, cu ajutorul unor substanțe sau a unor suplimente mai puțin naturale ș.a.m.d.

Lucrul acesta îl consider în totalitate fals. Poți folosi și mama suplimentelor, poți folosi și mama substanțelor, dacă stai pe canapea și te uiți la televizor, nu o să se întâmple nimic. Fizicul va rămâne inert. Fizicul răspunde la stimul. Nu-i oferi stimul,  nu se întâmplă nimic.

Horia Daraban: În ideea că poate cineva vrea să se apropie de acest de culturism, ce sfat, cu ce îndrumare ai putea veni, înainte ca ei să se îndrepte către sala de exerciții?

Robert Bucatariu: În primul rând, să nu intre cu așteptările de a avea rezultate peste noapte. Ăsta este primul lucru pe care sfătuiesc pe oricine. În momentul când vrei ca totul să vină ca o pocnitură din degete, vei fi dezamăgit. Probabil, chiar după primele câteva zile o să fii dezamăgit. Și lucrul ăsta te va face să renunți.

Mai apoi, aș sfătui pe oricine să se informeze corect, să caute să se informeze din surse cât mai bune. Te poate feri de multe greșeli, te poate scuti de mult timp pierdut.

 Eu zic că un mentor este bine-venit în orice domeniu ai dori să faci ceva serios.

Horia Daraban: Iar legat de programul viitoarelor competiții, în ceea ce te privește pe tine, care este orizontul?

Robert Bucatariu: Orizontul este să ajung profesionist. Poate nu în următorul an, în 2024, dar sigur în 2025. Prima competiție la care voi participa va fi ”Mr. Olympia” Amatori de la Cluj, în cadrul NPC. Sper eu să iau un card de profesionist la categoria Classic Physique.

Dacă nu, aceeași perspectivă rămâne valabilă pentru alte competiții din NPC mai spre final de an, cum este Romania Muscle Fest, care are loc în luna noiembrie. Dacă nu e să fie nici atunci, eu zic că va fi cu siguranță în 2025.

Horia Daraban: Deci mesajul care reiese din acest orizont?

Robert  Bucatariu: E că nu renunț până nu reușesc să ajung profesionist.

Horia Daraban: Robert Bucatariu, îți mulțumesc foarte mult pentru răspunsurile oferite la emisiunea noastră și îți dorim succes în continuare.

Robert Bucatariu: Mulțumesc și eu tare mult, să auzim numai lucruri bune.

 

Varianta audio a Interviului:

 

Sursa foto: Robert Bucatariu

Etichete:
Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan
Emisiuni marți, 24 decembrie 2024, 08:44

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat, în Ajunul Crăciunului, în matinalul cu Adina Șuhan. Raluca și Adina ne îndeamnă să nu...

Raluca Cebere, reporter ”Incubator” ne-a colindat în matinalul cu Adina Șuhan
Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 10:28

Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)

Considerată de autorul său, ieșeanul Sorin Cotlarciuc, drept o piesă tragi-comică absurdă, ”Șapca venețiană” promovează dialoguri pline...

Dramaturgi români contemporani – INVITAȚIILE THALIEI cu Alex Aciobăniței (23.12.2024)
Colindători în matinalul Radio România Iași
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 09:50

Colindători în matinalul Radio România Iași

Colindători în matinalul Radio România Iași.   Frații Cojocaru, Ștefania și Ciprian, din Neagra Șarului, județul Suceava, doi artiști...

Colindători în matinalul Radio România Iași
Baba Dochia – între mit și adevăr – moment artistic din programul Festivalului „Teodorenii” – subiect al emisiunii Viața Rromilor de luni, 23 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni luni, 23 decembrie 2024, 07:29

Baba Dochia – între mit și adevăr – moment artistic din programul Festivalului „Teodorenii” – subiect al emisiunii Viața Rromilor de luni, 23 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

În ediția de astăzi a emisiunii noastre, vă prezentăm prima manifestare din programul Festivalului „Teodorenii”, ediția a X-a, festival...

Baba Dochia – între mit și adevăr – moment artistic din programul Festivalului „Teodorenii” – subiect al emisiunii Viața Rromilor de luni, 23 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Emisiuni duminică, 22 decembrie 2024, 18:11

Corul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași vă colindă la Univers Muzical cu Daniela Vlad

Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași vă colindă și prin intermediul nostru! Concertul lor de Crăciun a avut loc pe 11...

Corul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași vă colindă la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Emisiuni sâmbătă, 21 decembrie 2024, 08:42

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae. Despre pasiunea pentru muzică și cum se făurește o piesă muzicală, în matinal cu Adina Șuhan

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae Simona Alexandroae, fondator Clubul de Artă „Music Land...

„Acasă vin mereu”, dar de Crăciun de la Maria și Simona Alexandroae. Despre pasiunea pentru muzică și cum se făurește o piesă muzicală, în matinal cu Adina Șuhan
Emisiuni vineri, 20 decembrie 2024, 20:02

21 decembrie, 18:03-20:00 Gala de Crăciun a Liceului Teoretic „Varlaam Mitropolitul” Iași, la Univers Muzical cu Daniela Vlad

Muzica, mijloc de ancorare în timpuri străvechi, în stare să ne readucă pe noi, cei veșnic grăbiți, înapoi la viteza normală a vieții, la...

21 decembrie, 18:03-20:00 Gala de Crăciun a Liceului Teoretic „Varlaam Mitropolitul” Iași, la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Emisiuni vineri, 20 decembrie 2024, 09:49

Poveste de Crăciun la Rediu, în acest weekend! Grigore Nepotu, director ZMI, ne-a invitat la distracție și cumpărături, în matinal cu Adina Șuhan

Gașca Zurli la Rediu, în acest weekend. Mâine, 20 decembrie, la Poveste de Crăciun Eveniment organizat de Zona Metropolitana Iași Mesajul ZMI:...

Poveste de Crăciun la Rediu, în acest weekend! Grigore Nepotu, director ZMI, ne-a invitat la distracție și cumpărături, în matinal cu Adina Șuhan