Liderii UE se întâlnesc la Bruxelles pentru a decide începerea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova
Publicat de gabrielarotaru, 14 decembrie 2023, 08:52
Liderii Uniunii Europene se întâlnesc la Bruxelles pentru a decide începerea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova şi pentru a aproba un nou pachet de ajutor acordat Kievului în faţa invaziei ruse.
Summit-ul se anunţă marcat de opoziţia Ungariei faţă de sprijinul preconizat pentru Ucraina, dar aseară au apărut semnele unui posibil compromis, după ce Comisia Europeană a deblocat o parte din fondurile Uniunii pentru Ungaria, în urma reformelor adoptate în Ajun la Budapesta pentru redresarea statului de drept. Deşi deblocarea fondurilor este văzută ca o încercare de a atenua opoziţia premierului ungar Viktor Orban, responsabilii de la Bruxelles neagă că ar fi fost şantajaţi.
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că dacă Ungaria va continua să se opună aderării Ucrainei, scad şi şansele Republicii Moldova de a începe negocierile.
Preşedintele României spune că summit-ul liderilor europeni de la Bruxelles începe în condiţii mai puţin favorabile unor decizii pozitive, pentru că Ungaria se opune atât începerii negocierilor de aderare pentru Ucraina, cât şi adoptării rectificării bugetului multianual, buget care vizează din nou Ucraina, pentru că include un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani. Această opoziţie a Ungariei va afecta în mod direct decizia pentru Republica Moldova, căci cele două state vor fi tratate cel mai probabil la pachet. Un veto al Ungariei pentru Ucraina va fi un veto şi pentru Republica Moldova, iar Consiliul are nevoie de unanimitate.
Klaus Iohannis: Eu cred că părerea majoritară în Consiliu va rămâne cea care este acum, ca Ucraina şi Moldova să meargă împreună. Deci, dacă nu există un accept pentru Ucraina, este puţin probabil să existe pentru Moldova.
Dosarul Schengen nu este pe agenda Consiliului European, însă flexibilizarea poziţiei Austriei permite negocieri sau discuţii în marja acestui summit. Una din informaţiile vehiculate la Bruxelles este că ar putea fi organizat un consiliu ministerial extraordinar spre sfârşitul lunii pentru a valida aderarea României şi Bulgariei la spaţiul aerian Schengen începând cu martie 2024.
Klaus Iohannis: În ultima vreme a apărut o oarecare flexibilizare a poziţiei austriece, însă vreau să fiu foarte sincer aici, mai este cale lungă, nu vreau să creadă cineva că suntem la un mic pas de un rezultat favorabil pentru România.
Un alt subiect este conflictul din Orientul Mijlociu, iar Uniunea Europeană a început să crească tonul critic la adresa Israelului. Preşedintele Klaus Iohannis spune că situaţia din Gaza a devenit intolerabilă. În paralel cu şeful statului, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, creştea şi ea accentul critic la adresa Israelului. Ea declara în Parlamentul comunitar că susţine tragerea la răspundere a coloniştilor evrei care provoacă victime în rândul civililor palestieni din Cisiordania.(Rador/FOTO radioiasi.ro)