Palatul Braunstein din Iași: Lansarea volumului „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”
Publicat de gabrielarotaru, 15 decembrie 2023, 08:57
Luni, 18 decembrie, la ora 11.00, la Palatul Braunstein din Iași (str. Cuza Vodă, nr. 2), va avea loc lansarea volumului Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României, coordonat de Alexandru L. Cohal, Dorin Dobrincu și George Ţurcănașu, publicat la Editura Polirom.
Lansarea va fi urmată de dezbaterea „De ce nu facem regionalizarea?” la care vor participa autorii Marius Balan, Mihai Chiper, Alexandru Cohal, Dorin Dobrincu, Ioana Repciuc, Mihai Talmaciu, George Țurcănașu și invitații speciali ai evenimentului: Ionel Muntele, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Raimar Wagner, Friedrich Naumann Foundation Romania and Moldova, Gabriel Mursa, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Adrian Șerban, Editura Polirom.
Evenimentul este organizat de: Friedrich Naumann Foundation Romania and Moldova, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Editura Polirom, Primăria Municipiului Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași.
Volumul va putea fi achiziționat la finalul dezbaterii, iar autorii vor acorda autografe.
Despre volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”, Editura Polirom, 2023
Cui îi este frică de regionalizare, de ce acest subiect este unul tabu în spațiul public din România? Cum s-au împotmolit din fașă tentativele de reorganizare administrativ-teritorială apărute în ultimii 34 de ani și care este legătura dintre reforma administrației, autoritățile locale și rezultatele la alegeri? În ce fel regionalizarea duce la reducerea discrepanțelor de dezvoltare dintre zonele țării? În ce fel descentralizarea aduce statul mai aproape de cetățean? Cum arată ignorarea acestei teme că pentru clasa politică interesul de grup este mai important decât interesul public? Cum, de ce și cu ce rezultate s-a făcut regionalizarea în alte țări?
Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care își propune să răspundă volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României” apărut recent la Editura Polirom, o culegere de studii realizate de zece specialiști proveniți din domenii științifice diferite, preocupați fie de tematica sistemelor de guvernare, fie de istoria curentelor de organizare a statului român, de modelarea cantitativă şi calitativă a teritoriilor sau de dimensiunea regională a limbii române. Pe lista autorilor se află istoricii Dorin Dobrincu și Mihai Chiper, lingvistul Alexandru L. Cohal, geograful George Țurcănașu, sociologii Barbu Mateescu și Dragoș Dragoman, etnologul Ioana Repciuc, economistul Mihai Talmaciu, juriștii Sergiu Constantin și Marius Balan.
Volumul nu este un manual de regionalizare, spun chiar coordonatorii acestuia în Cuvântul-înainte, ci este despre drumul „către” descoperirea unui model administrativ pentru România. Cartea își propune să deschidă larg o dezbatere absolut necesară „pentru ca o parte cât mai consistentă a publicului să înțeleagă necesitatea și avantajele regionalizării.”
„Deşi studiile au arătat că regionalizarea nu garantează a priori buna guvernanță (self‐governance vs good governance), credem că în cazul României regionalizarea pe contururi (cât mai apropiate de cele) istorice ar putea fi soluţia mult așteptatei modernizări a statului, care ar răspunde în mod convenabil atât contextului european, cât şi celui național, respectiv nevoii de dezvoltare a țesutului social‐economic al ţării noastre”, arată coordonatorii volumului, Alexandru L. Cohal, Dorin Dobrincu și George Ţurcănașu. (Comunicat de presă)