„Datini și obiceiuri de iarnă”, la Muzeul de Etnografie al Moldovei
Publicat de gabrielarotaru, 17 decembrie 2023, 07:29
Două săptămâni ne mai despart de 2024.
În așteptarea Noului An se cuvine să amintim de manifestările tradiționale diverse care marchează această perioadă.
Moldova, zonă a țării cu o bogată istorie a datinilor și obiceiurilor din străbuni, ne demonstrează că aceste forme de identitate sunt încă bine păstrate și că există în continuare respectul și dăruirea pentru a le face cunoscute.
Jocurile cu măști zoomorfe – cum sunt Dansul Ursului, al Caprei, Căiuții sau Cerbul – jocurile populare, cu personaje din lumea satului, „babe și moșnegi”, precum și Plugușorul sau Sorcova, au menirea simbolică de a alunga vechiul an și, odată cu el, și spiritele rele, și de a vesti unul nou, prosper, îmbelșugat.
La aceste tradiții face referire și expoziția „Datini și obiceiuri de iarnă”, organizată la Muzeul de Etnografie din cadrul Complexului Național „Moldova” Iași.
Anul acesta, în expoziție este prezentat „Jocul Caprei”, cu elemente specifice acestei manifestări pe care o întâlnim mai ales în ruralul Moldovei.
De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să cunoască îndeaproape o serie de costume populare și măști confecționate de meșteri populari, care înfățișează autenticul satului românesc, spune muzeograful Ovidiu Focșa:
Tot la Muzeul de Etnografie din Iași se desfășoară, luna aceasta, mai multe ateliere de meșteșugărit, dedicate copiilor.
Vineri, pe 15 decembrie, elevii de clasa a doua de la Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” din municipiul Iași au participat la atelierul de confecționat măști de Anul Nou:
Organizatorii spun că aceste ateliere reprezintă o bună metodă prin care copiii asimilează cunoștințe din diferite domenii.
Camelia Livadariu, educator muzeal, a subliniat importanța atelierelor D.I.C.E. (Distractiv. Interactiv. Creativ. Educativ) desfășurate în cadrul Complexului Național Muzeal Moldova Iași, care dezvoltă latura creativă și socială a participanților:
(Radio Iași/ Letiția Gheorghiu)