Statul român se ocupă de combaterea fenomenului fugarilor, indiferent de numele lor, transmite ministrul justiţiei
Publicat de Andreea Drilea, 27 decembrie 2023, 06:52
Poliţiştii români şi partenerii din statele aflate în zona de liberă circulaţie europeană au depistat săptămâna trecută peste 800 de persoane, în urma unor semnalări din sistemul informatic Schengen, şi au pus în aplicare aproape 20 de mandate de arestare.
De altfel, anul acesta, peste o mie de persoane au fost aduse din străinătate în închisorile din România, din care mai mult de 700 sunt fugari deja condamnaţi de instanţă, iar restul au comis fapte peste hotare, dar au cerut să îşi execute pedepsele în ţară.
Diana Surdu are detalii: Până în noiembrie, 150 de fugari au fost aduşi doar din Germania. Statul român se ocupă de combaterea fenomenului fugarilor, indiferent de numele lor, transmite ministrul justiţiei, Alina Ghorghiu.
Alina Gorghiu: Eu obişnuiesc să le transmit tuturor şi v-am demonstrat aducând peste 750 de fugari anul acesta înapoi în ţară, le transmit că mai devreme sau mai târziu vor ajunge înapoi în România.
Reporter: În Germania a fost prins şi Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv în 24 noiembrie la 5 ani de închisoare pentru corupţie, procedura de aducere în ţară fiind în desfăşurare. Fugarii Minel Prina, fostul primar al municipiului Slatina, şi Darius Vâlcov au fost aduşi în România anul acesta. Ionel Arsene încearcă împiedicare extrădării sale din Barii pe motive medicale. Alţi condamnaţi penal VIP, precum Sorin Oprescu, Dragoş Săvulescu, Alina Bica, Mario Iorgulescu, au reuşit să împiedice extrădarea în ţară pentru executarea pedepselor şi au rămas în libertate în Grecia sau în Italia. Pentru a descuraja fuga din ţară, Ministerul Justiţiei a iniţiat un act normativ denumit ”Legea fugarilor”, adoptată în noiembrie de Camera Deputaţilor şi contestată de Înalta Curte la Curtea Constituţională, unde se va dezbate în data de 31 ianuarie. După ce legea va intra în vigoare, fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă între şase luni şi 3 ani, pentru infracţiune asimilată celei de evadare.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro