Ministrul agriculturii precizează că în acest moment nu mai sunt revendicări care să nu fi fost soluţionate
Publicat de gabrielarotaru, 16 ianuarie 2024, 18:45
Cu liderii asociaţiilor profesionale au avut loc discuţii marţi şi la Ministerul Agriculturii, pe sectoare de activitate ale cresctorilor de animale, cu rezultate considerate pozitive de aceştia.
Autorităţile au promis dialog constant cu reprezentanţii fermierilor şi luarea tuturor deciziilor în urma acestor consultări pe grupuri de lucru.
Ministrul Florin Barbu a afirmat că în acest moment nu mai sunt revendicări ale agricultorilor, care să fi fost prezentate şi să nu fi fost soluţionate. El a avut un mesaj tranşant pentru cei care continuă protestele:
Florin Barbu: Vreau să fac un apel către toţi fermierii din ţară să meargă acasă, pentru că Ministerul Agriculturii a pus la dispoziţie resursele necesare pentru ca în anul 2024 agricultura din România să fie una performantă. Transmiteţi-le direct de la Ministerul Agriculturii către cei care sunt la Afumaţi că ministrul agriculturii nu-i mai consideră fermieri, ci îi consideră protestatari. Negocierile s-au încheiat. Am formele asociative, care au în spate aproape nouă milioane de hectare. Sunt fermieri români. Sunt aproape 700 de mii de fermieri înscrişi în formele asociative. Am discutat şi cu fermieri persoane fizice. Din punctul meu de vedere şi al Ministerului Agriculturii, din sursele de finanţare pe care le avem, pe ordonanţele pe care ni le-am asumat, inclusiv asimilarea categoriilor B, cu TR 1, amânarea ratelor la bănci, creditul fermierilor, creditul agricol, 100 de euro pe culturile din toamna 2022, sprijin Ucraina pentru sectorul bovin, ovin, suin, avicol, şi să nu uităm un lucru, în anul 2023 Ministerul Agriculturii şi guvernul au alocat subvenţii, plăţi directe în contul fermierilor de trei miliarde de euro.
Între timp, în mai multe zone ale ţării continuă protestele.
Mulţi dintre participanţi spun că vor să vadă mai întâi că promisiunile autorităţilor vor fi respectate, începând cu ordonanţa de guvern aşteptată în şedinţa executivului de mâine.
Alţii reclamă şi alte probleme decât cele specifice transportatorilor şi agricultorilor. În total, lista revendicărilor a ajuns la 76 de puncte.
În apropierea capitalei, la Afumaţi, pe banda unu de pe DN2, pe sensul de mers către Bucureşti, traficul este în continuare restricţionat din cauza autovehiculelor parcate ale protestatarilor. Au fost astăzi din nou coloane de camioane şi utilaje agricole, care s-au deplasat lent, în Târgu Mureş, pe E 581 între Crasna şi Podul Doamnei din Vaslui, dar şi pe mai multe tronsoane de drumuri naţionale din Covasna. Peste zi, benzile pentru camioane, la ieşirea prin punctul de trecere a frontierei de la Siret, în judeţul Suceava, a fost blocat de protestatari şi au putut tranzita doar automobilele. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)