„Carte frumoasă, cinste cui te-a scris” – subiect al emisiunii Dialog intercultural din 9 FEBRUARIE 2024, h. 20 și 30 de minute – cu Dumitru ȘERBAN
Publicat de Andreea Drilea, 8 februarie 2024, 13:28
Stimați prieteni, nu demult, în incinta Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași s-a desfășurat finala locală a Concursului Național de lectură „Bătălia Cărţilor”. Concursul se derulează anual în mai multe biblioteci publice din România, sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România și se desfășoară pe două secțiuni: 11-13 ani și 14-18 ani.
Condiții: participanții înscrişi au citit câte zece cărți, cărți cărora le-au dat calificative de la 1 la 5 în carnetul de lectură primit şi au întocmit fişe de lectură pentru fiecare carte în parte.
S-au acordat premii pentru: cel mai bun portofoliu de lectură, cea mai bună fişă de lectură, premiul pentru implicare în dezbatere, premiul pentru cea mai echilibrată și rațională pledoarie și altele, la decizia juriului. Premiile menționate au fost acordate pentru fiecare secțiune în parte. Câștigătorii fazei locale vor participa la faza națională.
Așadar, la secțiunea adolescenți (14-18 ani) – premiul „Cititorul anului” și premiul pentru „Cel mai bun portofoliu de lectură” a fost obținut de către eleva MARIA TIRON de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.
Nu ne rămâne decât să postăm înregistrarea cu Maria, având din partea noastră felicitările cuvenite; mai mult, Maria Tiron ne descrie atmosfera concursului, având pentru toții elevii gânduri de încurajare și de a veni înspre bibliotecă și a participa la astfel de concursuri, pentru că, nu-i așa (?)…„nu ieste alta şi mai frumoasă, şi mai de folos în toată viiaţa omului zăbavă, decât cetitul cărţilor”, vorba cronicarului Miron Costin.
Reamintim că relatăm de la finala locală a Concursului Național de lectură „Bătălia Cărţilor”, manifestare desfășurată, nu demult, la Iași, în incinta Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”.
Stimați prieteni, la secțiunea copii (11-13 ani)… premiul „Cititorul anului” și premiul pentru „Cel mai bun portofoliu de lectură” a fost câștigat de către elevul DAVID-PAVEL BARAT de la Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, un prieten al bibliotecii și veți afla în dialogul pe care-l difuzăm și de ce (?); David-Pavel Barat este îndrăgostit de carte, pentru că „un copil care citeşte va fi un adult care gândeşte”, constituind – pentru mulți elevi și nu numai – exemplu.
Până la finalul ediției de astăzi a emisiunii noastre rămânem pe exuberantul tărâm al cărților. Concret, mergem înspre o altă manifestare culturală pe care reprezentanții Asociaţiei Literare „PĂSTOREL” Iaşi (ALPI) împreună cu cei ai Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” o organizează, în sala de lectură a bibliotecii, în a doua duminică a fiecărei luni. Evenimentul, lună de lună, este moderat de către scriitorul şi comandorul (r.) Mihai Batog-Bujeniţă.
Astăzi, stăm de vorbă cu scriitorul Elena Sârghe, originară din comuna Hândrești, județul Iași.
Elena Sârghe este absolventă a Facultății de Științe Economice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, fiind membru al Societății Scriitorilor Fără Frontiere, Iași, invitându-vă să-i ascultați povestea vieții, o poveste presărată de dragostea pentru scris, de dragostea pentru satul natal, pentru tradițiile înaintașilor, dar și pentru creația lui Mihai Eminescu.
Vă reamintim că, astăzi, stăm de vorbă cu scriitor Elena Sârghe originară din localitatea Hândrești, Iași, un om prins în hora literelor, în mrejele poeziei, iar… până la finalul emisiunii ne spune care sunt temele pe care le surprinde în paginile izvorâte din sufletul său; mai mult, pentru că vorbim despre Euterpe, considerată muza poeziei, invitata noastră ne recită o frumoasă poezie dedicată satului natal. Elena Sârghe ne povestește despre experiența sa de viață – de peste fruntarii – poveste surprinsă și în paginile scrise de către Domnia Sa; invitata noastră ne descrie și atmosfera de la ședința lunară „Păstorel”, manifestare desfășurată în sala de lectură a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” din Iași; cartea în formatul ei fizic, într-o lume a tehnologiei, rămâne prioritate, pentru că – nu-i așa (?)… „o carte este un dar pe care îl poţi deschide mereu şi mereu”.
Raportat la cele prezentate în ediția de astăzi a emisiunii naostre, încheiem prin câteva cuvinte care aparțin lui Borges, scriitor argentinian, unul dintre cei mai importanți ai secolului XX: „Întotdeauna mi-am închipuit că Paradisul este un fel de bibliotecă”.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele amintite – și sigur am făcut-o – vă invit ca vineri, 9 FEBRUARIE 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio România Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Ne auzim, online, AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN