(AUDIO) Institutul Regional de Oncologie Iași va lucra temporar cu o reţea paralelă de calculatoare
Publicat de Andreea Drilea, 13 februarie 2024, 17:00
Institutul Regional de Oncologie Iaşi va lucra temporar cu o reţea paralelă proprie formată din zece calculatoare, până la remedierea problemelor cauzate de recentul atac cibernetic, care a afectat funcţionarea serverelor de producţie pe care rulează sistemul informatic, a anunțat, astăzi, managerul IRO Iaşi, Mirela Grosu.
Potrivit acesteia, trei calculatoare vor fi amplasate în holul principal şi pe acestea se vor face toate internările continue şi de zi şi se vor opera externările, iar în amfiteatru vor fi instalate şapte calculatoare pe o reţea securizată.
Două calculatoare vor fi accesate de angajaţii de la compartimentul financiar-contabilitate-resurse umane şi cinci vor fi pentru activitatea medicală: ”Am reușit să facem o verificare a bazelor de date a serverelor din cadrul institutului. Baza de date care cuprinde informații despre activitatea institutului a fost virusată dar nu este criptată. Baza de date pe care noi facem salvări în fiecare noapte este intactă și nu a fost accesată deloc, astfel că noi avem toate datele și informațiile de care avem nevoie ca să restaurăm toate datele pe un server nou, în așa fel încât să lucrăm în condiții de securitate. Doar că nu s-au reușit până acum să se scaneze toate terminalele din institut, care sunt în jur de 400. Nu au venit firmele de mentenanță pe echipamente medicale, la fel, să verifice toate echipamentele medicale. Și atunci am decis să facem o rețea paralelă, formată din 10 calculatoare care să fie legate la serverul institutului și care este acum curățat. Am mai făcut încă o copie la copie ca să avem o siguranță în plus și pentru o zi sau două vom lucra cu o rețea paralelă.”
În urma verificărilor efectuate de echipa de specialiști, s-a constatat că nu au fost furate date din instituţie, a subliniat managerul IRO Iași, Mirela Grosu: ”S-a făcut o verificare a traficului de date spre institut și din institut în afară. În ultimele zile nu s-a găsit nimic suspect, nu s-a găsit un trafic mare și informații multe. Colaboratorii de la firma respectivă ne asigură că nu s-au furat date și informații din institut, nici medicale, nici economice, de niciun fel. Probabil că toate procedurile lor vor mai dura o zi sau două, timp în care noi vom putea să lucrăm pe rețeaua paralelă de care vă spuneam și care este în mediu curat. La finalul activităților vom primi un raport cu ce au făcut, ce au găsit și recomandări pentru implementarea pentru viitor a unor politici de securitate mai ample.”
Institutul Regional de Oncologie din Iaşi este unul dintre cele 18 spitale din România care au fost ținta atacului cibernetic.
Din acest motiv, medicii şi personalul medical au fost nevoiţi, ieri, să scrie de mână fişele de internare, reţete şi scrisorile de recomandare.
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro)