Comisia Europeană va prezenta o viitoare propunere de strategie de apărare a Uniunii Europene
Publicat de Andreea Drilea, 18 februarie 2024, 06:20
Comisia Europeană va prezenta o propunere de strategie industrială de apărare în trei săptămâni, a declarat sâmbătă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi va deschide, de asemenea, un birou de inovare în domeniul apărării în Ucraina, informează Reuters.
‘Europa trebuie să îşi intensifice baza industrială… Sunt o transatlanticistă convinsă dar, în acelaşi timp, trebuie să construim o Europă puternică şi ele merge mână în mână’, a declarat von der Leyen într-un panel la Conferinţa de securitate de la Munchen.
Ea a spus că propunerea urmăreşte să mărească cheltuielile pentru apărare, să ‘cheltuiască mai bine’ în cazul achiziţiilor comune şi a acordurilor pentru a oferi predictibilitate industriei, precum şi o mai bună interoperabilitate între forţele armate europene şi, de asemenea, să concentreze cheltuielile în Europa pentru a menţine ‘locuri de muncă bune’ pentru contribuabilii care plătesc factura.
Ea a adăugat că Ucraina trebuie să fie integrată în programele de apărare ale Europei, deoarece Rusia ‘depăşeşte Ucraina’ cu soldaţi şi recurgând la ‘arme rapide şi murdare produse în Coreea de Nord şi Iran’.
În ceea ce priveşte asistenţa financiară, von der Leyen a spus că este în interesul Statelor Unite să adopte un proiect de lege – în prezent blocat în Congres – pentru a oferi mai mult ajutor Ucrainei, deoarece măsura este simbolică pentru democraţiile care se opun autocraţilor.
‘Nu este vorba doar de războiul Rusiei în Ucraina şi de încercările lui Putin de a destabiliza democraţiile, ci de toţi ceilalţi adversari autocraţi pe care îi urmărim foarte îndeaproape…, dacă democraţiile sunt unite, sunt hotărâte, arată determinare’.
Ea a mai spus că, dacă va fi realesă în funcţia de preşedintă a executivului european, va crea noul post de comisar pentru apărare.
În luna februarie, UE a fost de acord să ofere Ucrainei un nou pachet de asistenţă în valoare de 50 de miliarde de euro în următorii patru ani, pe lângă cele 88 de miliarde de euro deja cheltuite de când Rusia a lansat invazia sa pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro