De la Bach la Enescu – confluențe muzicale – subiect al emisiunii Dialog intercultural din 1 MARTIE 2024, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN
Publicat de Andreea Drilea, 1 martie 2024, 09:07
Stimați prieteni, astăzi, relatăm de la vernisajul expoziției De la Bach la Enescu – confluențe muzicale, eveniment care s-a desfășurat, nu demult, la Iași, în sala „B. P. Hasdeu” din incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”. Reprezentanții bibliotecii aduc în atenția publicului o expoziție dedicată istoriei artei sonore. Expoziția prezintă momente de referință ale istoriei muzicii, ilustrate de nume precum Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Richard Wagner, Brahms, alături de operele care i-au așezat în panteonul marilor compozitori ai lumii. Partiturile şi libretele expuse – însoțite de biografii și autobiografii – sunt grupate pe curente muzicale apărute și dezvoltate în Italia, Germania, Austria, Franța, Rusia ș.a.
Călătoria prin lumea muzicii ne poartă prin Renaștere și baroc, clasicism, romantism, neoclasicism, până la impresionismul și expresionismul secolului XX.
Şcoala muzicală românească modernă ocupă un loc aparte, fiind reprezentată, în expoziție, de George Enescu – emblema muzicii româneşti, de Mihail Jora şi de cel mai mare pianist român al tuturor timpurilor – Dinu Lipatti.
Expoziția a fost organizată de către reprezentanții Departamentului Colecții Speciale din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” în spațiul expozițional de la etajele I și al II-lea ale Palatului Fundației.
Invitați pentru a conferenția în deschiderea manifestării au fost: profesor universitar, doctor în filologie, Lăcrămioara Petrescu de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” și Andrei Fermeșanu, manager al Operei Naționale Române Iași.
Înainte de vernisaj atât despre expoziție, cât și despre conținutul acesteia l-am invitat la dialog pe domnul Andrei Fermeșanu, manager al Operei Naționale Române Iași.
Stimați prieteni, vă reamintim că în ediția de astăzi a emisiunii noastre, relatăm de la vernisjaul expoziției De la Bach la Enescu – confluențe muzicale, eveniment care s-a desfășurat, nu demult, la Iași, în sala „B. P. Hasdeu” din incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”.
Expoziția a fost organizată de către reprezentanții Departamentului Colecții Speciale din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” în spațiul expozițional de la etajele I și al II-lea ale Palatului Fundației.
Înainte de vernisajul expoziției am invitat la dialog și pe doamna profesor, doctor în filologie, Lăcrămioara Petrescu de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, cea care ne-a oferit amănunte concrete despre tema conferinței Domniei Sale, cu accent pe întâlnirea poeziei cu muzica.
În cele ce urmează, din deschiderea manifestării De la Bach la Enescu – confluențe muzicale, acțiune culturală care s-a desfășurat, nu demult, la Iași, în sala „B. P. Hasdeu” din incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, postăm discursul domnului profesor, doctor în filologie, Ioan Milică, director al instituției gazdă; profesor Ioan Milică ne oferă amănunte concrete despre conținutul expoziției, dar ne prezintă și invitații care, pentru publicul prezent, au prezentat două conferințe prin intermediul cărora au ilustrat dialogul dintre poezie și muzică.
După cum bine știți, astăzi, prezentăm, pe calea undelor Radio Iași, secvențe de la vernisajul expoziției De la Bach la Enescu – confluențe muzicale, eveniment care s-a desfășurat, nu demult, la Iași, în sala „B.P. Hasdeu” din incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”. Expoziția a fost organizată de către reprezentanții Departamentului Colecții Speciale din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” în spațiul expozițional de la etajele I și al II-lea ale Palatului Fundației.
În cele ce urmează, oferim cuvântul doamnei Lăcrămioara Chihaia, șef al Departamentului Colecții Speciale, BCU Iași, cea care, pe scurt, ne prezintă din perspectivă biblioteconomică esența expoziției care constituie subiectul ediției de astăzi a emisiunii noastre; Lăcrămioara Chihaia ne amintește și de Giacomo Puccini de la a cărei plecare în „satul setelelor”, anul acesta, se împlinesc 100 de ani. Așadar, în acest context, la etajul al doilea al bibliotecii este amenajată o frumoasă expoziție.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele amintite – și sigur am făcut-o – vă invit ca vineri, 1 MARTIE 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio România Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Ne auzim, online, AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN