La Iași a fost lansat, astăzi, proiectul de achiziționare a microbuzelor electrice destinate transportului elevilor din mediul rural.
Într-o primă etapă, au fost achiziționate 26 de mijloace de transport, cu o valoare de șase milioane de euro.
Șefa Inspectoratului Școlar Județean Iași, Luciana Antoci, a subliniat faptul că, la momentul actual, o parte dintre microbuzele destinate transportului copiilor au o vechime de 16 ani și se află într-o stare tehnică deteriorată. Potrivit acesteia, în prezent, sunt necesare o sută de noi microbuze școlare în județ.
Luciana Antoci:Dacă ne raportăm la nevoia de reorganizare a rețelei școlare, ceea ce trebuie să se întâmple și pe baza noii legi a educației, dar și din perspectiva recomandărilor pe care Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică le-a emis pentru sistemul de educație din România acum două săptămâni, vom vedea că trebuie să găsim o formulă de reașezare a rețelelor școlare din țară, ar trebui desființat cu totul învățământul simultan și să-i transportăm pe copiii din satele mici către centrele de comună, unde să putem dezvolta școli puternice, bine dotate, cu resurse umană bine pregătită. În principiu, listă de priorități acumulează cam 100 de microbuze școlare acum, însă dacă vorbim despre restructurarea rețelei școlare, s-ar dubla numărul de microbuze de care am avea nevoie.
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a declarat că achiziția celor 26 de microbuze s-a realizat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. La acestea, se adaugă alte 29.
Costel Alexe:Acest proiect de astăzi, prin care practic asigurăm un parteneriat cu 26 de primării din județul nostru aceste microbuze electrice din PNRR. De asemenea, Consiliul Județean Iași a depus o solicitare pentru 25 de microbuze de la AFM, cum am susținut și pentru cele patru comunități care au primit microbuze de la Ministerul Dezvoltării. Nimic nu este mai important decât să ne știm copiii în siguranță la școală.