Peste 200 de hectare de teren din Botoşani vor fi împădurite în acest an
Publicat de Andreea Drilea, 22 martie 2024, 16:20
Peste 200 de hectare de teren din Botoşani vor fi împădurite, în acest an, fie integral, fie parţial, acolo unde sunt necesare completări sau regenerări.
Puieţii vor fi plantaţi atât pe fondul forestier de stat, cât şi pe cel aflat în administrare, însă vor fi mai puţini faţă de anii anteriori. Specialiştii spun că regenerarea naturală este cea mai durabilă.
Detaliază Gina Poenaru:
În acest an, Direcţia Silvică Botoşani va împăduri integral 27 de hectare de teren, din care 22 în fond forestier de stat şi va efectua completări pe 32 de hectare de plantaţii pe care s-au înregistrat pierderi normale sau afectate de secetă din anul trecut. Vor fi efectuate regenerări naturale în suprafeţe de pădure de stat pe 133 de hectare, din care 82 în această primăvară.
Inginerul Marius Havriş, directorul instituţiei: Ideea noastră în acest moment şi direcţia pe care merge regenerarea pădurii în judeţul Botoşani, dar şi la nivel de ţară, este să profităm cât mai mult de regenerarea naturală. De ce? Puietul care a crescut de mic în fond forestier, el este deja adaptat. Aceşti puieţi pe care noi îi plantăm astăzi, în mod evident vor suferi un şoc de transplantare.
Vor fi plantaţi arbori în această primăvară în locurile de pe care s-au efectuat tăieri rase la arboretele în curs de uscare sau ajunse la vârsta exploatabilităţii. În total, în această primăvară vor fi plantaţi peste 237.000 de puieţi. Pepinierele silvice la Botoşani însumează o suprafaţă de 25,9 hectare şi produc anual aproximativ 750.000 de puieţi forestieri şi ornamentali.
Se preconizează că se vor consuma circa 4,5 milioane de lei, din care peste 1 milion doar pentru lucrările de împăduriri din această primăvară.
În ultimii 9 ani, la nivelul Direcţiei Silvice Botoşani s-au regenerat aproape 1.800 de hectare de pădure, din care 1.130 hectare pe cale naturală şi 920 hectare prin plantaţii. La acestea se adaugă 592 de hectare, completări, goluri în plantaţii mai vechi, pentru care s-au utilizat aproape 6 milioane de puieţi forestieri.
(RADOR/FOTO radioiasi.ro – imagine ilustrativă)