11.000 de români nu au acces la curent electric
Publicat de gabrielarotaru, 12 aprilie 2024, 14:34
11.000 de români nu au acces la curent electric, potrivit datelor din Registrul electronic naţional al gospodăriilor fără energie, finalizat recent. Registrul a fost realizat de Asociaţia Energia Inteligentă, în parteneriat cu Ministerul Energiei, şi va fi actualizat permanent.
Deşi responsabilitatea pentru electrificarea acestor locuinţe este a primăriilor, cele mai multe nu au niciun plan pentru racordarea lor la energie electrică.
Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă: În 23% din total imobile fără energie electrică locuite permanent există planuri, planuri într-o perspectivă de trei ani de zile. Acestea diferă foarte mult de la judeţ la judeţ, adică sunt judeţe în care pur şi simplu nu interesează pe nimeni nimic. Sunt alte judeţe, Covasna, de exemplu, unde mare parte din aceste imobile, UAT-urile, Consiliul Judeţean, s-a propus să le electrifice în următorii ani.
Anul trecut, România a avut la dispoziţie şapte milioane de euro din fonduri norvegiene pentru acces la electrificare. S-a reuşit absorbţia unui singur milion de euro din cele şapte, în principal din cauza faptului că mulţi dintre cei care locuiesc în case fără energie electrică nu au un act de proprietate.
Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a declarat că doreşte să dezvolte un program public dedicat eradicării sărăciei energetice.
Sebastian Burduja: Urmează să definim acele mecanisme de sprijin prin care să aducem lumina în casele românilor. Nu sunt investiţii mari. A pune câteva panouri fotovoltaice cu un cost, capacitate de stocare locală pentru a putea da suficientă energie electrică măcar pentru acele nevoi de bază este o investiţie de câteva mii de euro.
Conform estimărilor Ministerului Energiei, pentru eradicarea acestor probleme sunt necesare 12 milioane de euro. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)