Alunecare de teren în apropierea unor blocuri din Slănic Prahova
Publicat de Andreea Drilea, 26 aprilie 2024, 08:42 / actualizat: 26 aprilie 2024, 10:19
UPDATE, 26 aprilie 2024 – Situaţia se agravează la Slănic Prahova – surparea de teren de pe strada 23 August pare că se extinde. Perimetrul de siguranţă a fost şi el mărit, iar traficul este oprit. Până acum au fost evacuate 42 de persoane din blocurile din zonă, o secţie de poliţie şi spaţii comerciale.
Departamentul pentru Situaţiii de Urgenţă preciza ieri că pământul s-a tasat şi s-a format un crater cu adâncimea de aproximativ 2 metri pe o suprafaţă de peste 60 de metri pătraţi. Între timp, autorităţile au montat indicatori care în următoarele trei zile vor oferi informaţii despre felul în care evoluează sau nu surparea. Prefectul judeţului Prahova Emil Drăgănescu, în dialog cu reporterul RRA Mihaela Enache.
Emil Drăgănescu: Noi sperăm să se stabilizeze zona, dar sub nicio formă nu trebuie să creăm un sentiment de panică în rândul oamenilor. Important e că oamenii sunt în siguranţă.
Reporter: Dar care ar putea fi cauzele, domnule prefect?
Emil Drăgănescu: Îmi este greu să spun. O să vedem ce ne spun experţii.
Reporter: Dar apropierea salinei ar putea să influenţeze…
Emil Drăgănescu: E relativ, pentru că exploatarea se face pe cealaltă parte a râului Slănic. Pot fi mai multe motive.
Reporter: Practic, în următoarele trei zile ar trebui să se vadă în ce măsură evoluează sau stagnează…
Emil Drăgănescu: Sigur că da, sigur. Dacă sunt afectate clădirile, dacă zona se măreşte şi atunci noi trebuie să stabilim un perimetru mai larg, după care vom descoperi şi cauza, prin expertizele specialiştilor în geodezie, specialişti în situaţii de urgenţă ş.a.m.d. Rador
20 de persoane din două blocuri de locuinţe au fost evacuate preventiv joi, în Slănic Prahova, după ce în apropierea imobilelor a avut loc o alunecare de teren. În zonă, traficul a fost închis, s-a creat un perimetru de siguranţă şi s-au montat dispozitive care să monitorizeze şi să indice dacă terenul se deplasează în continuare.
Conform informaţiilor de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, pământul s-a tasat şi s-a format un crater cu adâncimea de aproximativ doi metri pe o suprafaţă de peste 60 de metri pătraţi.
La această oră este programată o reuniune a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, după o şedinţă operativă a autorităţilor cu atribuţii în astfel de situaţii la care au fost prezenţi şi experţi de la salina din localitate.
DSU a trimis la faţa locului o echipă de urgenţă, căreia i s-au alăturat specialişti în domeniul construcţiilor şi mineri.
(RADOR/FOTO radioiasi.ro – imagine ilustrativă)