Întâlnirile Cezar IVĂNESCU, ediția a II-a – subiect al emisiunii Dialog intercultural din 3 MAI 2024, h. 20 și 30 de minute, cu Dumitru ȘERBAN
Publicat de Andreea Drilea, 2 mai 2024, 09:18
La Iași, în zilele de 16 și 17 aprilie, s-a desfășurat manifestarea Întâlnirile Cezar Ivănescu, eveniment dedicat personalității și operei scriitorului bârlădean. Acțiunea culturală aflată la ediția a II-a a fost organizată de către reprezentanții Editurii Junimea și s-a desfășurat în incinta sediului acesteia din Parcul Copou.
Manifestarea a fost deschisă printr-o interesantă conferință (n.n. „Amintiri despre poezia lui Cezar Ivănescu”), susținută de către Ioan Pintea, director al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, membru al Uniunii Scriitorilor din România (filiala Cluj-Napoca), cel pe care l-am provocat la dialog. Interviul cu domnia sa, cu accent pe tema amintită, îl postăm spre sfârșit.
Astăzi, propun să începem prin a asculta vocea filosofului Petru Creția, cel care, în anul 1991, în incinta Muzeului Literaturii Române din Bucureşti, la lansarea revistei „Euchronia”, avea să susțină câteva amănunte pertinente despre creația lui Cezar Ivănescu, amintind de o scrisoare a lui Constantin Noica adresată acestuia. Prin afirmațiile lui Petru Creția este oglindită valoarea incomensurabilă a operei lui Ivănescu.
Până la finalul ediției de astăzi a emisiunii noastre, relatăm de la manifestarea Întâlnirile Cezar Ivănescu, eveniment dedicat personalității și operei scriitorului bârlădean. Acțiunea culturală, aflată la ediția a II-a, a fost organizată, în zilele de 16 și 17 aprilie, de către reprezentanții Editurii Junimea. Evenimentul s-a desfășurat în incinta sediului editurii din Parcul Copou.
Înainte ca invitații să susțină prelegeri despre viața și opera lui Cezar Ivănescu, am invitat la dialog pe doamna profesor Simona Modreanu, specialist în Filologie, director al Editurii Junimea.
Simona Modreanu ne prezintă câteva amănunte atât despre viața, cât și despre opera lui Cezar Ivănescu. Raportat la poezia scriitorului, interlocutorul nostru susține că „este din alte timpuri, cu rădăcini în lirica antică, mai cu seamă în cea medievală”.
Un alt scriitor pe care am avut prilejul să-l înregistrez înaintea manifestării de zilele trecute de la Iași a fost Lucian Vasiliu, cel care ne oferă câteva detalii despre debutul lui Cezar Ivănescu (volumul Rod, Editura pentru literatură, București, 1968). Apariția cărții a fost un eveniment editorial de excepție despre care regretatul critic literar Nicolae Manolescu, în revista „Luceafărul” (Nr. 51/1968), avea să susțină: „Cînd în proză se va debuta cu cărți de valoarea Rodului lui Cezar Ivănescu, vom putea vorbi nu de o evoluție, ci de o adevărată revoluție”. Volumul, după cum precizează Lucian Vasiliu, este încununat cu Marele Premiu al festivalului național de poezie „Mihai Eminescu”, Iași, 1968, ediția întâi. Atât despre toate acestea, cât și despre monumentalul volum La Baaad, vă invit să ascultați următorul interviu pe care-l postăm, avându-l interlocutor pe scriitorul Lucian Vasiliu.
În contextul celor precizate de către scriitorul Lucian Vasiliu, se cuvine a aminti că în anul 1979 se produce unul dintre marile evenimente din istoria poeziei românești prin apariția la Editura Cartea Românească a volumului La Baaad, 500 de pagini, în manuscris numărând 2500.
În cronica dedicată volumului din revista „Convorbiri literare”, imediat după apariția acestuia, exegetul Alexandru Dobrescu avea să susțină: „Fruct al unei sensibilități baroce, cristalizate în forme profund personale, La Baaad, acest discurs liric ce are forța copleșitoare a premonițiilor dăruitului de zei Thiresias, consacră un talent excepțional, probabil cel mai puternic din câte s-au ivit în poezia română din jumătatea în curs a acestui secol”.
Un alt interviu pe care l-am realizat cu prilejul Întâlnirilor Cezar IVĂNESCU (16-17 aprilie 2024, Iași, sediul Editurii Junimea, Parcul Copou) a fost cu Ioan Pintea, preot paroh la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Bistrița, director al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița-Năsăud, cel care l-a cunoscut îndeaproape pe scriitorul Cezar Ivănescu. Ioan Pintea a susținut prelegerea „Amintiri despre poezia lui Cezar Ivănescu”, subiect pe care, pe scurt, ni-l conturează în interviul pe care-l postăm; reliogizitatea și tema morții din creația lui Cezar Ivănescu reprezintă alte două subiecte pe care ni le creionează, prin cuvânt, filologul Ioan Pintea.
La manifestarea de zilele trecute despre viața și opera scriitorului Cezar Ivănescu au conferențiat: Eugenia Drișcu („Fiorul sacrului în lirica lui Cezar Ivănescu”), Adrian Alui Gheorghe („Cezar Ivănescu – portret în acvaforte”), Constantin Dram („Crinul înălțat din gura morții”), Livia Iacob („Semnele unui modernism salubru”), Liviu Apetroaie („Cezar Ivănescu – Doina Eminescu”), Lucian Vasiliu („Ce înseamnă, LA BAAAD, DON CAESAR?”).
Raportat la cele prezentate, încheiem prin versurile poeziei Rosarium (Pietate), de Cezar Ivănescu, întrucât am făcut vorbire despre creația sa:
„! roagă-te-n genunchi, Marie,
pentru pruncul tău Iisus,
nimeni în oraş nu ştie
de ce-a fost luat şi dus,
roagă-te-n genunchi, Marie,
pentru pruncul tău Iisus !
roagă-te-n genunchi, Marie,
pentru pruncul tău Iisus !
! roagă-te-n genunchi, Marie,
pentru pruncul tău Iisus,
vina lui e-atît de mare
că măcar nu s-a mai spus,
roagă-te-n genunchi, Marie,
pentru pruncul tău Iisus,
roagă-te-n genunchi, Marie,
pentru pruncul tău Iisus !
! roagă-te-n genunchi, Marie,
pentru pruncul tău Iisus,
roagă-te-n tăcere mare
cît vecinii nu te-au spus,
că te rogi mereu, Marie,
pentru pruncul tău Iisus,
că te rogi mereu, Marie,
pentru pruncul tău Iisus !
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu temele prezentate – și sigur am făcut-o – vă invit ca vineri, 3 MAI 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio România Iași (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 ȘI 96,3 MHz/FM), pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Ne auzim, online, AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN