Lucruri simple pe care le poate face orice consumator pentru a reduce riscurile alimentare
Publicat de Andreea Drilea, 4 mai 2024, 08:27
Majoritatea magazinelor care aparţin de marile lanţuri comerciale vor avea, astăzi, program mai scurt de funcţionare, deci mai rămâne puţin timp pentru ultimele cumpărături înaintea sărbătorilor de Paşti.
Recomandările specialiştilor vizează în principal atenţie sporită la achiziţionarea produselor alimentare – fie că este vorba de compoziţie, valabilitate sau calitate.
Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons, Sorin Mierlea, a amintit azi la RRA de aplicaţia cu acelaşi nume, care oferă acces la alertele europene cu privire la produsele agroalimentare, actualizate zilnic şi posibilitatea scanării codului de bare de pe etichetele a peste 2 milioane de produse, cu traducerea imediată a informaţiilor. Sorin Mierlea a enumerat în rubrica „Apel Matinal” 5 lucruri simple pe care le poate face orice consumator pentru a reduce riscurile alimentare:
Sorin Mierlea: Unu, citim eticheta şi dacă nu este limba română, nu cumpărăm produsul respectiv. Ţinem minte că ingredientele sunt în ordine descrescătoare, ceea ce înseamnă că primul ingredient este în cantitatea cea mai mare, ultimul cantitate cea mai mică. Ne uităm la termenul de valabilitate coroborat cu modul de depozitare, că degeaba cumpărăm ouă în termen de valabilitate – certificate poate chiar bio – şi le punem în maşină şi ne mai plimbăm că mai avem de cumpărat nu ştiu ce, le lăsăm la luneta maşinii, ne învârtim prin oraş şi ajungem cu ouăle la o temperatură necorespunzătoare şi să avem probleme extrem de grave. Cerem bonul fiscal pentru a avea dovada justificativă a ceea ce am cumpărat. Descărcăm aplicaţia gratuită europeană InfoCons. Iar când discutăm de Sărbătorile Pascale, când invităm familia, invităm prietenii, vecinii, colegii la masă, să fim de două ori mai atenţi.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro