Sesiune Internațională de Comunicări Științifice, la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad
Publicat de Andreea Drilea, 8 mai 2024, 17:42
Muzeul „Vasile Pârvan” are deosebita plăcere de a organiza, așa cum o face de foarte mulți ani, o nouă ediție a Sesiunii Internaționale de Comunicări Științifice. Timp de două zile, în intervalul 10 – 11 mai, specialiști din țară și Republica Moldova vor prezenta și dezbate problematici legate de preocupările și realizările din domeniile lor de cercetare. Astfel, la Secția de arheologie – istorie organizatorii propun două teme: pentru secțiunea preistorie, tema: Noi contribuții în cercetarea preistoriei, iar pentru perioada primului mileniu creștin, tema: Arheologia mileniului I d. Cr., la est și vest de Prut. Specialiștii secției Științele Universului și ale Vieții ne propun, de asemenea două teme, respectiv: Astronomia românească. Trecut, prezent și viitor și Bio-evenimentele de la limita Eoce-Oligocen (34 milioane de ani în urmă): cazul România. Secția personalități bârlădene și bibliotecă ne propun două titluri: Incursiuni în memorialistica românească și Confluențe istorice, literare și muzeale în promovarea culturii scrise. Secția artă, din cadrul instituției noastre ne propune tema Narațiuni vizuale. Explorând diversitatea în artă. Aflată la a doua ediție, secția Conservare – Restaurare ne propune tema: Conservare – Restaurare.
Deschiderea sesiunii va avea loc, la sediul central al muzeului, sala „Vasile Palade”, vineri, 10 mai, ora 10.30, prilej cu care vor fi lansate trei reviste de specialitate, respectiv Acta Musei Tutovensis – Istorie veche și arheologie nr. XX, Acta Musei Tutovensis – Memorialistică, nr. IX și revista Perseus, nr. XIII.
Prezintă: dr. Mircea Mamalaucă
Între orele 11.00 – 13.00 și 16.00 – 18.00 se vor derula, în sălile de la sediul central al muzeului, lucrările sesiunii, pe secțiuni.
La ora 13.00 Vernisajul expoziției artistei hunedorene Vali Antonescu, organizată sub genericul ART COFFEE TIME, cu lucrări realizate prin folosirea cafelei.
Prezintă: conf. univ. dr. Liviu Adrian Sandu.
Ora 19.45. Ziua va continua cu vernisarea, lansarea catalogului și înmânarea premiilor participanților la cea de a V – a ediție a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană N. N. Tonitza, dar și cu prezentarea expoziției de Stampe Japoneze din colecția George Șerban.
Prezintă: dr. Mirela Ștefănescu, critic arte vizuale
20.45 – 21.45. Seara va continua cu un concert de muzică clasică susținut de violonistul Bogdan Alexandru Costache și pianistul Mihai Tîrnovschi.
Prezintă: dr. Mircea Mamalaucă
21.45. Degustare de vinuri
Prezintă: Ionuț Andrei Năsui (sommelier)
În ziua de sâmbătă, 11 mai, începând cu ora 10.00 vor continua lucrările pe secțiuni, din cadrul Sesiunii Internaționale de Comunicări Științifice.
(COMUNICAT DE PRESĂ)