Ascultă Radio România Iași Live

Album fotografic dedicat lui Franz Koroschetz, cel mai important artist fotograf al Focșaniului. Un demers semnat de Sorin Tudose, fost jurnalist, pasionat de trecutul urbei. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (5.05.2024)

Album fotografic dedicat lui Franz Koroschetz, cel mai important artist fotograf al Focșaniului. Un demers semnat de Sorin Tudose, fost jurnalist, pasionat de trecutul urbei. Emisiunea ”Weekend cu prieteni”, realizator – Horia Daraban (5.05.2024)

Publicat de hdaraban, 5 mai 2024, 23:57 / actualizat: 9 mai 2024, 16:31

Sâmbătă, 11 mai, la Liceul ”Unirea” din Focșani va fi lansat un volum dedicat celui mai important fotograf al orașului, de la finele secolului al XIX-lea și din prima jumătate a secolului XX, Franz Xaver Koroschetz.

Realizarea lucrării pleacă de la interesul unui fost jurnalist, Sorin Tudose, pentru trecutul urbei. De altfel, în interviul acordat la emisiunea ”Weekend cu prieteni”, autorul vorbește despre această pasiune care s-a transformat într-o ”datorie morală de a readuce la viață, la lumină, o lume a Focșaniului care nu mai este”.

În dialogul cu Horia Daraban, Sorin Tudose oferă repere despre cercetările făcute, despre fotografiile adunate în album și despre valoarea acestora, ca documente pentru istoria locului. Prezentarea sa începe cu câteva informații legate de artistul fotograf de la a cărui moarte, în 2024, s-au împlinit 90 de ani (1868 – 1934).


Sorin Tudose:  Am reușit să fac un album dedicat lui Franz Koroschetz, care a fost cel mai important fotograf pe care l-a avut Focșaniul și unul dintre cei mai mari fotografi ai României, după cum veți vedea în album. Acest album apare cu ocazia împlinirii a 90 de ani de când a intrat în eternitate. El a murit în aprilie 1934, iar eu lansez albumul în mai 2024, deci la 90 de ani de la intrarea lui în eternitate.

Horia Daraban: Ai spus câteva cuvinte despre fotograf, mai pot fi adăugate și alte elemente? Dau un exemplu, mă gândesc la nume, venit din Imperiul Austro-ungar, fotograful nostru.

Sorin Tudose: Exact, el se stabilește în Focșani în 1895 și de atunci și până în anul morții sale rămâne la noi în oraș. Se stabilește definitiv și 35 de ani lucrează pentru oraș ca fotograf atât de fotografii de exterior, de peisaje, de evenimente, de clădiri, cât, bineînțeles, și fotograf de studio unde imortalizează o serie întreagă de personalități, de oameni simpli, de focșăneni și vrânceni. Dar nu numai.

Horia Daraban: Ce face ca fotografiile sale să fie, hai să spunem, spectaculoase, dar să reprezinte și o pagină de istorie pentru Focșani?

Sorin Tudose: Cred că el a venit la noi în Focșani, din ce l-am simțit eu așa, din ce am reușit să scot la lumină, cu această ambiție de a fi numărul unu ca fotograf și, spre deosebire de toți ceilalți fotografi, el se ocupă de cam toate marile evenimente pe care le-a avut Focșaniul, pe care le-a avut județul Putna, cum se numea atunci actualul județ Vrancea, în vreme ce toți ceilalți fotografi din Focșani se ocupau aproape exclusiv de fotografia de studio. Ca atare, cele mai multe inaugurări de monumente, de clădiri, edificii din oraș sau peisaje chiar din județul nostru sunt imortalizate de el, care va să zică, el ieșea cu aparatul foto și în exterior, față de toți ceilalți fotografi focșăneni.

Horia Daraban: Referitor la evenimente, putem da câteva exemple de astfel de momente imortalizate de către Franz Koroschetz?

Sorin Tudose: Sigur, unul dintre cele mai importante evenimente pe care le-a surprins a fost vizita regală făcută de Familia Regală în 1904 și ce e interesant, asta așa chiar pentru ieșeni, este faptul că această vizită regală cu trenul a pornit de la Sinaia și a ajuns la Iași, unde asta așa ca ”fun fact”, primarul de atunci, un anume Penescu era originar din Focșani. Și Koroschetz imortalizat evenimentul la Focșani. Atât l-a dus cât și l-a întors, pe peronul gării, și sunt șapte fotografii care vor apărea în albumul pe care i l-am pregătit.

Horia Daraban: Spuneai de aceste fotografii, ce cuprinde lucrarea?

Sorin Tudose: Albumul are 25 de capitole, ”capitole – povești”, cum le-am numit, în sensul în care am grupat mai multe sau mai puține fotografii în jurul unui capitol pe baza cărora spun o serie întreagă de povești. De exemplu, una este Expoziția Universală de la Paris din 1900, când Koroschetz participă cu trei fotografii cu edificii care, evident, astăzi nu mai există în Focșani. Un alt eveniment pe care l-a surprins Koroschetz este inaugurarea monumentului de la Bârsești, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare. Asta se întâmpla în 1904. De asemenea, albumul are un capitol foarte inedit; am reușit să descopăr un album făcut de Koroschetz tot în 1904, special pentru Familia Regală, iar acest album, efectiv a stat ascuns din 1904 până în 2024. Îl scot la lumină după 120 de ani.

Horia Daraban: Unde a stat ascuns?

Sorin Tudose: El a fost făcut cadou Familiei Regale în 1904. Probabil că a stat acolo până la instaurarea regimului comunist, după care a intrat în posesia Academiei Române și, efectiv, nu l-a cercetat nimeni de zeci de ani. L-am descoperit în cadrul cercetărilor pe care le-am făcut pentru album.

Horia Daraban: Aceasta a fost singura sursă în a culege fotografii realizate de Koroschetz?

Sorin Tudose: Nicidecum. Sunt o serie întreagă de colecționari și persoane particulare care mi-au dat fotografii, în general, de familie, dar am fost la foarte multe instituții publice, atât din Vrancea cât și din București, în mod special Academia Română, la Biblioteca Națională, Arhivele Naționale, Muzeul Național de Istorie, ocazie cu care am constatat cât de mare a fost acest fotograf în epocă. Având în vedere că fotografiile sale foarte valoroase au ajuns în atâtea locuri și punându-le la un loc, am reușit să-mi dau seama cât de important a fost el în epoca sa și totodată să transmită această cunoaștere către cititor, către cei care vor ajunge în posesia cărții.

Horia Daraban: Greu de convins oamenii, greu de convins instituțiile publice să pună la dispoziție fotografiile realizate de Koroschetz?

Sorin Tudose: Să știi că în general am avut o foarte bună colaborare cu majoritatea persoanelor și majoritatea instituțiilor, dar au fost și situații unde s-au lăsat greu convinși, dar eu sunt genul care insistă în orice face.

Horia Daraban: Cea mai spectaculoasă fotografie din cartea realizată?

Sorin Tudose: E foarte greu să spun care e cea mai spectaculoasă. Aș putea spune că sunt două imagini, să zic așa. La prima vedere este una, care în mod normal trebuia să ajungă pe coperta cărții, și anume Foișorul Pompierilor, clădirea pompierilor, evident demolată, și aceasta n-a mai ajuns pe copertă. A ajuns până la urmă în album. Este o altă imagine de care sunt tare mândru, respectiv coperta numărul patru realizată împreună cu o prietenă, cu Oana, în care am reușit să reconstituim interiorul atelierului Koroschetz.

Horia Daraban: Mai există vreo urmă în Focșani legată de atelierul fotografului nostru?

Sorin Tudose: Nu, singura amintire, să zic, a faptului că acest om a existat la noi în Focșani cândva este mormântul lui, el fiind înmormântat în Cimitirul Nordic. În rest, nu a rămas absolut nicio urmă a faptului că am avut un atelier fotografic numit Franz Koroschetz.

Horia Daraban: Îmi dau seama din ceea ce ai spus tu că albumul merge pe două paliere: în a scoate în evidență, de ce nu, personalitatea lui Franz Koroschetz și, în al doilea rând, ideea de Focșani la început de secol XX.

Sorin Tudose: Da, până la urmă este un album despre Focșani, prin ochii lui Koroschetz. Mă uit acum pe album și sunt foarte multe fotografii făcute la Focșani cu focșăneni, cu clădiri care nu mai sunt. Practic, el nu este un album biografic despre Koroschetz, ci despre Focșani, pentru că el a fost fotograful Focșaniului, despre Focșaniul văzut prin ochiul lui Koroschetz. Despre el, am o schiță biografică în care am punctat atât cât am găsit principalele lucruri care se vor ști de acum încolo în urma cercetărilor pe care le-am făcut.

Horia Daraban: Emană albumul un anumit parfum de epocă al Focșaniului de altă dată?

Sorin Tudose: Eu am mai zis că este o fascinantă călătorie într-un Focșani care nu mai este.

Horia Daraban: Ce te determină să mergi pe acest drum, să faci aceste cercetări? Știu că nu ești la prima astfel de lucrare legată de Focșani.

Sorin Tudose: Acum mai bine de 10 ani, m-am îndrăgostit de această lume de altă dată, de acest Focșani care nu mai este, care a fost demolat de regimul comunist și, cumva, știind atât de multe chestii despre vechiul oraș, despre oamenii săi, am luat-o ca pe un fel de datorie morală, dacă vrei, de a readuce la viață, la lumină, o lume care nu mai este. Dar, în principiu, acest album Koroschetz îmi încheie și trilogia și pasiunea pentru vechiul oraș. Celelalte două lucrări sunt „Focșanii de altădată. O istorie ilustrată” și „Oravetz, povestea ilustrată a unui brand focșănean”, aceasta, dedicată unei farmacii din Focșani, a unor farmaciști care au avut nu mai puțin de patru generații la rând care sau ocupat de farmacie.

Horia Daraban: Revenind la ultima lucrare, lansarea sa când este prevăzută?

Sorin Tudose: Lansarea va avea loc în Focșani, la 11 mai, la ora 12:00,  la Liceul ”Unirea”, unde se anunță a fi un mega-eveniment cultural.

Varianta audio a interviului:

 

Omul care aduce vestea: Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura!
Emisiuni joi, 17 octombrie 2024, 09:52

Omul care aduce vestea: Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura!

Școli și grădinițe prietenoase cu natura! Detalii despre Olimpiada speciilor, una dintre cele mai apreciate activități ale programului Școli...

Omul care aduce vestea: Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura!
Bună Dimineața: Cea mai tare cameră de cămin poate fi chiar a ta! Înscrierile la concurs sunt în toi!
Emisiuni joi, 17 octombrie 2024, 09:44

Bună Dimineața: Cea mai tare cameră de cămin poate fi chiar a ta! Înscrierile la concurs sunt în toi!

Concursul studențesc „Cea mai tare cameră de cămin” a ajuns la cea de-a VII-a ediție. Prorectorul TUIASI, conf. univ. dr. ing. Bogdan...

Bună Dimineața: Cea mai tare cameră de cămin poate fi chiar a ta! Înscrierile la concurs sunt în toi!
Noaptea Companiilor, astăzi, la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan
Emisiuni joi, 17 octombrie 2024, 09:09

Noaptea Companiilor, astăzi, la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan

Noaptea Companiilor are loc astăzi, în toată țara. Târgul neconvențional de joburi ajunge și la Iași. Octav Minea, organizatorul...

Noaptea Companiilor, astăzi, la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan
Îți cauți job? Vine Târgul de Cariere la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan
Emisiuni miercuri, 16 octombrie 2024, 09:37

Îți cauți job? Vine Târgul de Cariere la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan

Târgul de Cariere ajunge pe 18 și 19 octombrie în Palas Mall Iași. Despre ofertele pe care le regăsești la ediția din acest an ne-a vorbit,...

Îți cauți job? Vine Târgul de Cariere la Iași! Bună Dimineața, cu Adina Șuhan
Emisiuni marți, 15 octombrie 2024, 10:43

Plimbare în Timp Profund. O poveste a planetei. Bună Dimineața, cu Adina Șuhan

Anca Gheorghică, co-fondator al Asociației „Mai bine” a fost astăzi „Omul care aduce vestea”! Mesajul organizatorilor: Pământul are o...

Plimbare în Timp Profund. O poveste a planetei. Bună Dimineața, cu Adina Șuhan
Emisiuni marți, 15 octombrie 2024, 10:23

Alegeri și referendum în Republica Moldova. Unde se votează în Iași? Bună Dimineața, cu Adina Șuhan

Alegeri și referendum în Republica Moldova. Unde se votează în Iași? Reprezentanți ai ATRAG – Asociația Tinerilor Români din Afara...

Alegeri și referendum în Republica Moldova. Unde se votează în Iași? Bună Dimineața, cu Adina Șuhan
Emisiuni luni, 14 octombrie 2024, 13:18

Ziua prăznuirii sfintei cuvioase Parascheva – pelerini din Râmnicu Vâlcea și Constanța, cu Mihai Florin Pohoață la ”Pulsul Zilei” – 14.10.2024.

Ne conectăm sufletește la semnificația spirituală și religioasă a acestei zile de mare sărbătoare a Iașului, a Moldovei și a României –...

Ziua prăznuirii sfintei cuvioase Parascheva – pelerini din Râmnicu Vâlcea și Constanța, cu Mihai Florin Pohoață la ”Pulsul Zilei” – 14.10.2024.
Emisiuni luni, 14 octombrie 2024, 13:15

”Codrii Iașilor” și importanța pădurii pentru sănătatea familiei. Mihai Diac cu Cristina Lucescu la ”Pulsul Zilei” – 14.10.2024.

Eforturile pentru crearea parcului natural Codrii Iașilor continuă din partea asociației ”Codrii Iașilor” iar detalii avem în cadrul...

”Codrii Iașilor” și importanța pădurii pentru sănătatea familiei. Mihai Diac cu Cristina Lucescu la ”Pulsul Zilei” – 14.10.2024.