Papua Noua Guinee: Peste 2.000 de oameni acoperiţi de pământ în urma unei alunecări de teren
Publicat de Andreea Drilea, 27 mai 2024, 11:22
O uriaşă alunecare de teren care s-a produs în Papua Noua Guinee a acoperit cu pământ peste 2.000 de persoane, au anunţat luni autorităţile din această ţară din Oceanul Pacific într-o scrisoare către ONU, raportând un nou bilanţ al morţilor mult mai mare decât cel estimat iniţial, informează AFP.
‘Alunecarea de teren a îngropat de vii mai mult de 2.000 de persoane şi a provocat distrugeri importante’, a anunţat Centrul naţional de gestionare a dezastrelor din această ţară pentru biroul ONU din capitala Port Moresby.
Un sat de pe un deal din provincia Enga, în centrul arhipelagului, a fost aproape complet distrus atunci când o secţiune a muntelui Mungalo s-a prăbuşit vineri, în jurul orei locale 03:00 (17.00 GMT, joi), îngropând zeci de case şi surprinzându-i pe localnici în timpul somnului.
Numărul estimat al victimelor fusese deja ridicat la 670 weekendul trecut, când echipele de salvare şi-au dat seama că satul lovit de alunecarea de teren avea mai mulţi locuitori decât se aşteptau.
Alunecarea de teren a provocat ‘distrugeri semnificative ale clădirilor şi grădinilor şi a avut un impact major asupra economiei ţării’, potrivit Centrului de gestionare a dezastrelor.
‘Situaţia rămâne instabilă, deoarece alunecarea de teren continuă să se deplaseze lent, reprezentând un pericol constant pentru echipele de salvare şi supravieţuitori’, au avertizat autorităţile locale.
Dimensiunea dezastrului a necesitat ‘o acţiune imediată şi concertată din partea tuturor actorilor implicaţi în operaţiunile de salvare’, inclusiv a armatei şi a părţilor interesate la nivel naţional şi regional.
Agenţia a solicitat ajutorul comunităţii internaţionale, cerând Organizaţiei Naţiunilor Unite să îi informeze pe partenerii care oferă ajutor pentru dezvoltare în Papua Noua Guinee ‘şi pe alţi prieteni internaţionali’ cu privire la această situaţie.
Serhan Aktoprak, directorul agenţiei ONU pentru migraţie cu sediul în Port Moresby, a declarat anterior că salvatorii se aflau într-o ‘cursă contra cronometru’ pentru a găsi supravieţuitori.
Salvatorii lucrează în condiţii periculoase, în special din cauza ‘pietrelor (care) continuă să cadă şi să mişte pământul’, a declarat el.
‘Pentru a înrăutăţi şi mai mult situaţia, apele subterane curg pe sub dărâmături, transformând suprafaţa solului într-un tobogan” a adăugat el, precizând că aproximativ 250 de case din apropiere au fost evacuate ca măsură de precauţie.
‘Acest lucru ar putea declanşa o nouă alunecare de pământ’, a avertizat oficialul ONU, şi reprezintă ‘un risc grav’ pentru salvatori şi localnici.
Violenţe tribale
Utilaje grele şi excavatoare trebuiau să ajungă în zona afectată, dar sosirea lor a fost întârziată de violenţele tribale care au izbucnit de-a lungul singurului drum de acces, a relatat Serhan Aktoprak.
‘Multe case ard, iar altele degajă fum. Femeile şi copiii au fost strămutaţi, iar toţi tinerii şi bărbaţii din zonă sunt înarmaţi cu cuţite pentru tăiat tufişuri’, a spus el, citând un raport al unui convoi de ajutorare care încerca să ajungă la locul catastrofei.
Aceste violenţe nu sunt însă ‘legate de alunecarea de teren’, a precizat el.
‘Oamenii sunt foarte trişti. Nimeni nu a reuşit să scape. Este foarte dificil să se adune informaţii. Nu ştim cine a murit pentru că registrele sunt îngropate sub pământ’, a declarat pentru AFP Jacob Sowai, un profesor dintr-un sat aflat în apropiere.
Oamenii din satele din apropiere ajută la dezgroparea cadavrelor folosind lopeţi şi unelte agricole.
O companie minieră din vecinătate, New Porgera Limited, a acceptat să ofere excavatoare mecanice pentru a ajuta echipele de salvare şi pentru degajarea drumurilor.
Ploi abundente
Potrivit locuitorilor din zonă, alunecarea de teren a fost provocată de ploile abundente care s-au abătut asupra regiunii în ultimele săptămâni.
Potrivit Băncii Mondiale, Papua Noua Guinee are unul dintre cele mai umede climate din lume, cu precipitaţii abundente care afectează în mod regulat regiunile umede din zonele sale muntoase.
Oamenii de ştiinţă consideră că variaţiile apărute în tiparele de precipitaţii din cauza schimbărilor climatice cresc riscul de alunecări de teren în această ţară.
În martie, cel puţin 23 de persoane au murit în urma unei alunecări de teren care s-a produs într-o provincie învecinată. AGERPRES/FOTO google maps