Galaţi: Autorităţile locale au amânat declararea situaţiei de urgenţă în termoficare
Publicat de gabrielarotaru, 30 martie 2015, 16:15
Consiliului Local Galaţi a amânat votul pentru declararea situaţiei de urgenţă în termoficare pentru că nu s-au îndeplinit toate condiţiile legale în acest sens, a declarat, astăzi, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan.
Potrivit acestuia, urmează ca decizia să fie luată zilele următoare, în urma unei noi consultări cu preşedintele comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, prefectul Dorin Otrocol.
Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan le-a cerut, săptămâna trecută, consilierilor locali declararea situaţiei de urgenţă în termoficare, susţinând că un astfel de statut ar putea permite preluarea, în regim de urgenţă-fără licitaţii-, în administrare locală, a societăţii de producere a agentului termic, Electrocentrale SA, aflată în prezent în administrarea Guvernului. Odată preluată în administrarea locală, aceasta ar urma să fuzioneze cu societatea locală de distribuţie a agentului termic – Apaterm, în cadrul unei societăţi nou înfiinţate care ar urma să fie manageriată de o firmă privată, specializată în domeniu, a spus primarul Marius Stan când a prezentat proiectul său de revitalizare a termoficării oraşului.
În prezent, Electrocentrale se află în insolvenţă, iar Apaterm a intrat în faliment.
Acest lucru face ca începând cu 1 aprilie oraşul să nu mai fie alimentat cu agent termic, o măsură pe care Electrocentrale o va menţine până la finele lunii septembrie, pentru a nu intra şi ea în faliment. Potrivit Electrocentrale, societatea nu mai primeşte gaze naturale pentru producerea agentului termic, pentru că nu a reuşit să achite facturile curente din cauză că are de încasat 50,6 milioane lei de la Apaterm, societate care a intrat în faliment din cauza datoriilor imense ale populaţiei la întreţinere.
Chiar şi în cazul declarării situaţiei de urgenţă în termoficare, furnizarea agentului termic către populaţie nu poate fi reluată în termen scurt şi nici garantată, a precizat primarul Marius Stan. Pe de altă parte, în această situaţie, nici nu se pot opera debranşări ‘în masă’ pentru ca oamenii să îşi instaleze centrale termice de apartament.
Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Galaţi, din 2008, în municipiu au fost instituite mai multe zone unitare de încălzire în care debranşările de la sistemul de termoficare sunt interzise.
Un număr total de 60.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire al oraşului, din care circa 20.000 nu se vor putea, teoretic, debranşa niciodată de la sistemul centralizat de încălzire, din cauză că blocurile se află în zone unitare de încălzire. Primarul Marius Stan a precizat că va permite debranşările abia în momentul în care nu va mai exista nicio şansă pentru revitalizarea sistemului de termoficare din oraş. (agerpres/ FOTO fcotelulgalati.info)