Vrem parc natural! – s-a scandat, la Iași, pe 1 iunie
Publicat de isoreanu, 3 iunie 2024, 16:24 / actualizat: 4 iunie 2024, 6:29
Asociația „Codrii Iașilor” continuă demersurile și acțiunile pentru înființarea Parcului Natural din zona municipiului Iași și a comunelor învecinate. La sfârșitul săptămânii trecute, a fost organizat un marș de susținere a acestui proiect.
Un fotoreportaj realizat de Ioana Soreanu și Andreea Drîlea:
Sâmbătă, 1 iunie, Asociația „Codrii Iașilor” a organizat un marș pe traseul Palatul Culturii – Pietonalul Ștefan cel Mare – Bulevardul Independenței – Bulevardul Anastasie Panu, pentru a susține proiectul de înființare a unui parc natural care să cuprindă cea mai mare parte a pădurilor de pe teritoriul municipiului Iași și a comunelor învecinate.
Acest proiect este fundamentat pe un studiu științific elaborat de profesori de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași și de cercetători de la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Documentul a fost conceput pentru a sta la baza unei legi care să consființească statutul de parc natural pentru codrii din jurul Iașiului. Acțiunea de sâmbătă a avut scopul de a sprijini proiectul, dar a avut și un scop educativ, a explicat președintele asociației „Codrii Iașilor, Mihai Diac.
„Arbori monument, nu mai mult ciment! Arbori monument, nu mai mult ciment! Vrem parc natural! Vrem parc natural! Vrem parc natural!”
Mihai Diac: Sunt două scopuri ale acțiunii de astăzi. Unul este să atragem atenția ce comoară încă avem la sud de oraș, codrii vechi a Iașilor, pădurea Bârnova-Dobrovăț și faptul că ei sunt supuși unui proces „de regenerare”, de tăiere, pe limba românului, care îi va schimba pentru zeci, sute de ani și copiii noștri nu vor mai ști ce e aia codru, nu vor mai ști ce e aia un arbore de pe vremea lui Cuza, pentru că vor fi tăiați. Ăsta este adevărul. Al doilea scop, noi avem și o soluție la problemă. Soluția este desemnarea Parcului Natural Codrii Iașilor. Este o soluție echilibrată, gândită, avem un studiu științific făcut de specialiști. Totul este aproape de punctul în care putem depune dosarul, dar din acel punct, va deveni și o chestiune teritorial-administrativă și politică.
Ioana Soreanu: Ați ales întâmplător ziua de 1 iunie pentru acest marș sau are vreo legătură cu ziua Copilului?
Mihai Diac: Are o legătură și cu Ziua Copilului. Suntem toți aici cu copiii noștri, noi suntem oameni cu familii. Vrem ca și copiii noștri să se bucure de ce ne-am bucurat noi când eram copii. Noi cunoaștem pădurea Bârnova-Dobrovăț de când eram mici, te plimbai la o umbră deasă, nu vedeai cerul când mergeai pe sub arbori, era răcoare, nu era caniculă, izvoarele erau mult mai voluminoase, debitul era mult mai mare și vedem cum se schimbă pe zi ce trece. Vrem ca copiii noștri să mai aibă măcar anumite zone în care să poată să experimenteze pădurea, să se conecteze la natură.
Adina Hulubaș, cercetător ştiinţific doctor la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi, a avut o contribuție importantă, ca etnolog, la studiul științific privind necesitatea înființării Parcului Natural „Codrii Iașilor”. Sâmbătă, a fost prezentă la marș în calitate de părinte.
Adina Hulubaș: Astăzi sunt aici nu ca cercetător, ci ca părinte. Mi-am adus și copiii cu mine, pentru că asta este moștenirea pe care le-o lăsăm. Dacă noi abia respirăm, astăzi, în Iași și incidența bolilor respiratorii, și nu numai, este atât de mare, vă gândiți copiii noștri cum vor trăi peste 20 de ani și suntem responsabili pentru viitorul lor.
Cei mici au participat cu mult entuziasm. Unii au venit împreună cu părinții, dar au fost prezenți în uniformele de care sunt foarte mândri și cercetași de la Centrul Local „George Călinescu Iași”, împreună cu lidera de lupi, Elena Dorneanu.
„În pădurea cu alune… Care pădure?” „În pădurea cu alune… Care pădure?” „În pădurea cu alune… Care pădure?”
Elena Dorneanu: Categoric, cercetășia este o activitate non-formală în natură și atunci, tot ce ține de natură este strâns legat de noi și pe lângă asta, dorim să-i educăm pe cei mici în acest spirit, în respectul față de natură.
Reporter: Îmi spui cum te cheamă?
Cercetașă: Ana Maria.
Reporter: De ce crezi tu că e important ca pădurile să nu fie tăiate?
Cercetașă: Că foarte multe păduri sunt casele animalelor și foarte mulți cercetași le prețuiesc.
Reporter: Îmi spui cum te cheamă?
Cercetașă: Antonia.
Reporter: De ce crezi tu că e important să nu tăiem pădurile?
Cercetașă: Pentru păsări, pentru animalele din copaci.
Cercetaș: Mă numesc David și eu cred că e bine să plantăm cât mai mulți copaci pentru a respira mai bine și să mergem pe jos sau cu bicicletele.
Coloana a fost aplaudată de trecători. Unii dintre aceștia s-au alăturat și ei acțiunii. La marș au participat aproximativ 500 de persoane din municipiul Iași, dar și din localitățile învecinate, semn că importanța proiectului este foarte mare pentru aceste comunități. Iar copiii și adolescenții înțeleg că acest proiect privește în mare măsură viitorul lor.
„Protejați, nu tăiați! Protejați, nu tăiați! Protejați, nu tăiați! Protejați, nu tăiați!”
Eu mă numesc Vasiliu Georgiana Elena, din comuna Bârnova. Sunt elevă în clasa a VIII-a. Sunt foarte implicată în acest proiect. Pădurea asta este a tuturor și nu mi se pare ok să vină niște cetățeni și să ne ia pădurile, sunt ale noastre. Pădurile trebuie protejate pentru că ele produc cea mai mare sursă de oxigen și fără arbori, nu vom mai avea oxigen.
Numele meu este Ilinca Vănătoru Teodora din Valea Lupului, comuna Valea Lupului. Sunt în clasa a IV-a și cred că ar trebui să protejăm pădurile deoarece fără ele nu am putea respira sau nu am putea exista.