SUA au impus sancţiuni împotriva guvernatoarei proruse a Găgăuziei, Evghenia Guţul
Publicat de Andreea Drilea, 12 iunie 2024, 19:22
Statele Unite ale Americii (SUA) au impus miercuri sancţiuni împotriva guvernatoarei proruse a regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, Evgheniei Guţul, pentru complicitate activă cu oligarhul condamnat fugar Ilan Şor şi partidul său ‘Şor’, precum şi pentru înlesnirea acţiunilor lor de interferenţă politică ilegală, susţinute de Kremlin, informează Radio Chişinău şi Reuters.
Sancţiunile presupun îngheţarea tuturor bunurilor deţinute de Evghenia Guţul în SUA şi le interzic companiilor şi cetăţenilor americani să facă afaceri cu ea.
‘Cetăţenii din Republica Moldova, inclusiv locuitorii teritoriului autonom Găgăuzia, merită alegeri libere şi corecte şi instituţii democratice. De asemenea, ei merită un viitor liber de influenţa malignă a Kremlinului. Statele Unite salută progresul Republicii Moldova în cadrul reformelor democratice şi economice, precum şi rezistenţa în faţa acţiunilor de interferenţă ale Kremlinului. Vom continua să sprijinim poporul şi guvernul Republicii Moldova pentru a construi un viitor mai democratic, mai prosper şi mai sigur’, subliniază ambasada.
De asemenea, se mai precizează faptul că SUA au impus sancţiuni inclusiv pentru trei companii din Republica Moldova – Airrock Solutions, Aerostage Services şi Max Jet Service – pentru că au furnizat componente pentru avioane şi electronice unor companii din Rusia.
Rusia o sprijină pe faţă pe lidera prorusă a regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, Evghenia Guţul, într-o demonstraţie de sfidare a autorităţilor de la Chişinău. La Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, care a avut loc la începutul lui iunie, Guţul, în vârstă de 37 de ani, s-a întâlnit cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.
În mai, preşedintele rus Vladimir Putin a primit-o pe Guţul la Soci.
Găgăuzii, de origine turcică şi de credinţă ortodoxă, trăiesc în regiunea autonomă Găgăuzia, creată în 1994 ca o rezolvare paşnică a unui conflict etnic, spre deosebire de războiul civil din Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova.
De la declanşarea invaziei sale asupra Ucrainei acum mai bine de doi ani, pentru a submina guvernul de la Chişinău, Moscova şi-a intensificat eforturile de a curta Găgăuzia, în mod tradiţional prietenoasă cu Kremlinul.
(AGERPRES/FOTO – imagine ilustrativă)