Hândrești, meleag mușatin – volum lansat la 135 de ani de la plecarea în „satul stelelor” a lui Eminescu (AUDIO și FOTO)
Publicat de Andreea Drilea, 25 iunie 2024, 06:37
Început de poveste
La una din întâlnirile Asociaţiei Literare „PĂSTOREL” Iaşi (ALPI), manifestare desfășurată, nu demult, în sala de lectură a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, am invitat la dialog pe doamna Maria Loghin, scriitor, cea care ne-a povestit firul vieții Domniei Sale, de la copilăria cu poveștile bunicilor și părinților până la maturitatea deplină.
Maria Loghin ne-a vorbit despre trecut și prezent, despre rădăcini, despre război, cel care și-a pus amprenta, atât de mult, asupra generațiilor; ne-a povestit despre dascălii pe care i-a avut (școala primară, școala generală, liceu) și au jucat un rol foarte important în viața domniei sale, fiind cei care au sădit, în inimă și suflet, apropierea de carte, iubirea pentru cuvânt.
În ton cu toate acestea, Maria Loghin ne surprinde cu narațiunile: MARIA… între ieri și azi, Roman, 2022 și Sunt… brad și salcie, Roman, 2023, volume despre care ne oferă amănunte.
După ce aflăm amănunte despre toate acestea, la invitația domniei sale, am avut prilejul să pășesc înspre satul de origine (n.n. Hândrești, comuna Oțeleni, Iași), la o frumoasă sărbătoare și a trăi la firul ierbii toate cele pe care urmează a ni le povesti.
„E timpu-ntoarcerii în țară”
După ceva timp, am acceptat invitația ca în ziua de 15 iunie 2024, începând cu ora 12:30, în satul Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, în incinta Complexului Istoric „Adormirea Maicii Domnului”, să particip la prezentarea volumului Hândrești, meleag mușatin (antologie literară) al cărui coordonator este domnul Constantin Traciuc.
Alături de coordonator, în paginile paginile volumului au semnat alți șapte fii ai acestor ținuturi binecuvântate de Dumnezeu. Este vorba despre Dora Aniculăesei-Cuvinciuc, Miluță Aniculăesei, Ionel Știfii, Maria Loghin-Sârghe (n.n. – primul interlocutor al postării noastre), Elena Sârghe, Clara Murărescu și Alexandra Șleapcă. Manifestarea culturală s-a desfășurat sub egida Asociației Internaționale literare și culturale „Dor de infinit” din București. Președinte al acesteia este scriitorul Grigore Curcanu, profesor de limba și literatura română.
Invitați de onoare ai evenimentului au fost Elena Mândru, scriitor, președinte al Societății Scriitorilor fără Frontiere; Maria Apetroaiei, scriitor și redactor-șef al revistei „Moldova literară”; reprezentanți ai Cenaclului literar-artistic „Suflet de poet” din Ungheni, Republica Moldova; Nicolae Pitz, artist.
Cartea Hândrești, meleag mușatin (antologie literară) a văzut lumina tiparului anul acesta la Editura PapiruS Media din Roman, Neamț. Volumul are o prefață semnată de către scriitor Elena Sârghe, originară din satul Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași. Manifestarea a fost organizată cu prilejul împlinirii a 135 de ani de la plecarea „din lumea cu dor în cea fără de dor” a scriitorului Mihai Eminescu.
Înaintea lansării volumului, am invitat la dialog pe coordonatorul acestuia. Este vorba despre domnul Constantin Traciuc, născut la 27 iunie 1949, în localitatea Bâra din ținutul Neamțului. Constantin Traciuc, astăzi, este fiu al satului Hândrești. În cele ce urmează, ne povestește despre originea domniei sale, dar aflăm și povestea antologiei literare de față, cu accent pe numele sonore care semnează în paginile volumului.
Interlocutorul nostru ne vorbește și despre subiectele surprinse în paginile cărții, pentru ca imediat după ce aflăm amănunte despre toate acestea să ne recite poemul E timpu-ntoarcerii în țară.
Constantin Traciuc, de profesie inginer, absolvent al Facultății de Mecanică, specialitatea Tehnologia Construcției de Mașini, din cadrul Universității Tehnnice „Gh. Asachi” Iași, în următoarea secvență audio pe care o postăm ne povestește despre copilăria pe care a trăit-o în ținuturile în care, astăzi, facem popas; Constantin Traciuc ne amintește, cu emoție în glas și suflet, despre părinți, despre viața de altădată din satul natal, o lume apusă, vremuri în care credința și tradiția erau respecate cu sfințenie. Mai aflăm, de la invitatul nostru câteva detalii și despre oaspeții veniți la prezentarea volumului Hândrești, meleag mușatin.
Mușatinii, cea mai importantă dinastie domnitoare a Moldovei
Un alt fiu al satului Hândrești pe care am avut prilejul să-l înregistrez în ziua de 15 iunie 2024, atunci când a fost lansat volumul Hândrești, meleag mușatin (antologie literară), este domnul Miluță Aniculăesei, născut la 25 octombrie 1947, absolvent al Liceului Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc (1965) și, mai apoi, al Școlii Superioare de Ofițeri „Nicolae Bălcescu” (1969).
Miluță Aniculăesei ne oferă amănunte concrete despre antologia de față, prezentându-ne și câteva explicații ale titlului. Interlocutorul nostru ne vorbește și despre subiectele suprinse în paginile volumului de față, dar ne creionează și o imagine a vremurilor de altădată atât din istoria Moldovei, dar mai ales din istoria locurilor unde astăzi facem popas. Cartea de față, după cum ne precizează domnul Miluță Aniculăesei, este o armă de luptă împotriva vremurilor actuale, timpuri, cu voie sau fără voie, care ne desprind, din păcate, de cunoașterea identității și a trecutului oamenilor care au trăit pe aceste meleaguri.
În cartea Hândrești, meleag mușatin (antologie literară), Miluță Aniculăesei semnează textele: Locul și rolul jucat de Cetatea Nouă a Romanului în sistemul de apărare al Moldovei; Câteva considerații cu privire la universul eroilor noștri și universul nostru – urmași ai acestora; Personalități clericale ale Romanului care au sevrita cauza oștirii române de la înființarea primelor structuri militare moderne până la mijlocul secolului XX.
Reprezentanții cenaclului „Dor de infinit”, la Hândrești
La manifestarea din ziua de 15 iunie a.c., din incinta Complexului Istoric „Adormirea Maicii Domnului”, satul Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași am stat de vorbă și cu Grigore Curcanu, președinte al Cenaclului literar artistic „Dor de infinit” din capitală. Grigore Curcanu, în cele ce urmează ne oferă amănunte concrete despre cenaclul pe care-l coordonează, dar ne amintește și despre periodicul acestuia (Universul literar-artistic „Dor de infinit”, revistă de literatură și artă). Grigore Curcanu își exprimă opinia despre volumul Hândrești, meleag mușatin (Roman, PapiruS Media, 2024, 341 p.), dar ne vorbește și despre momentul împlinirii a 135 de ani de la „trecerea în nemurire” a poetului nostru național.
Eminescu ne lipsește, dar e în sufletele noastre
O altă voce pe care am înregistrat-o zilele trecute în timpul sărbătorii din localitatea Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, este a domnului Ionel Știfii, fiu al satului, născut la 19 nov. 1951. Ionel Știfii a urmat cursurile Școlii Generale din satul natal, după care și-a continuat studiile la Liceul Internat „Costache Negruzzi” din târgul Iașilor. În anul 1975 absolvă Facultatea de Mecanică, specializarea Tehnologia Construcțiilor de Mașini, din cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași.
Ionel Știfii ne vorbește cu nostalgie despre copilărie, despre părinți, despre lumea de altădată din satul natal. Toate acestea sunt într-o inegalabilă horă cu tradițiile, datinile, obiceiurile, cutumele înaintașilor de pe aceste meleaguri. Mai mult, cu prilejul împlinrii a 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, Ionel Știfii ne recită un frumos poem, spunându-ne că „prin Eminescu și opera sa, țara noastră este cunoscută și apreciată în întreaga lume”.
Interlocutorul nostru ne vorbește și despre proiectul Hândrești, meleag mușatin (antologie literară), lucrare care va avea continuitate, „proiect unic în viața satului românesc”.
Zilele trecute, plăcut impresionat am rămas de colecția de obiecte vechi expusă în muzeul din incinta sfintei biserici din Hândrești, lăcaș de cult cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Unul dintre responsabilii de această colecție este profesorul de istorie Mihai Gabriel Vasilencu, fiu al locului, cel care, în următaorea înregistrare pe care o postăm, ne oferă amănunte concrete despre cercetările arheologice efectuate de-a lungul anilor în zona în care ne aflăm, studii surprinse în periodice, volume de înaltă ținută academică.
Hândrești, colț de rai
Alexandra Șleapcă este o altă fiică a satului Hândrești, fiind absolventă a Facultății de Design Industrial și Managementul Afacerilor din cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași. În volumul de antologie literară Hândrești, meleag mușatin, carte care a văzut lumina tiparului anul acesta la editura PapiruS Media din Roman, semnează 18 poeme, din care ne recită Tu ești oglina mea…
15 iunie, zi specială pentru întreaga viață
Imediat după încheierea manifestării culturale de la Hândrești, Oțeleni, Iași, am invitat la dialog, pentru a trage concluziile, pe doamna Elena Sârghe, un alt om care-și trage rădăcinile din această frumoasă localitate.
Elena Sârghe este ancorată prin tot ceea ce face în păstrarea și promovarea mărcilor identitare pe care le au aceste ținuturi binecuvântate de divinitate. După absolvirea Liceului Economic II din Iași, ca șefă de promoție, Elena Sârghe urmează cursurile Fcaultății de Științe Economice, secția Economia Industriei, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Debutează pe exuberantul tărâm al zeiței Euterpe în anul 2022 prin volumul Îți mai aduci aminte… oare? Mai apoi, publică volumele: La răscruce de gânduri și Cântul nopților de mai.
Aflăm amănunte, din următoarea înregistrare pe care o postăm, despre inițiativa editorială de față (n.n. Hândrești, meleag mușatin), volum lansat, nu întâmplător, chiar în ziua de 15 iunie 2024, atunci când s-au împlinit 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Cu acest prilej, doamna Elena Sârghe ne recită un frumos poem (n.n. Coboară din cer!, p.254), poezie care-i este dedicată „arheului spiritual al neamului românesc”.
Interlocutorul nostru ne mai povestește și de faptul că, în această perioadă lucrează la un interesant volum de povestiri în care vor fi descrise copilăria, viața cu urcușuri și coborâșuri, trăite în satul natal.
Oaspeți din Ungheni, la Hândrești
Tatiana Cimbriciuc, membru al Cenaclului literar artistic „Suflet de poet” din Ungheni, Republica Moldova, este următorul interlocutor al nostru. Tatiana Cimbriciuc își exprimă o opinie sinceră despre manifestarea de zilele trecute de la Hândrești, spunându-ne că a fost de excepție. Doamna Tatiana Cimbriciuc ne amintește despre colaborarea cu surorile Maria Loghin-Sârghe și Elena Sârghe de pe tărâmul cultural al celor două maluri ale Prutului.
Raportat la subiectele pe care le discutăm în interviul pe care-l postăm, acestea sunt întărite de un frumos poem (n.n. Dor de Eminescu) dedicat lui Mihai Eminescu, poezie scrisă cu prilejul comemorării acestuia.
Dumnezeu și sfânta biserica, în centrul universului
Cum era și firesc, la finalul manifestării (15 iunie a.c., lansare volum: Hândrești, meleag mușatin, începând cu ora 12:30) am invitat la dialog și pe preotul Dan Turcu de la Sfânta Biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași.
Preotul Dan Turcu ne povestește despre munca pe care oamenii locului și nu numai, au prestat-o în ceea ce privește modernizarea Complexului Istoric „Adormirea Maicii Domnului”; mai aflăm amănunte concrete despre alte manifestări de înaltă ținută organizate, în ultima perioadă, în incinta sfintei biserici. Atât evenimentele de ieri, cât și manifestarea care constituie subiectul postării noastre au fost într-o frumoasă și așezată sincronie dintre sfânta biserică și istoria neamului cu tradițiile străbunilor, dar mai ales cu trăirile înaintașilor noștri.
Pentru că titlul antologiei literare Hândrești, meleag mușatin, volum lansat, chiar în Hândrești, în ziua de 15 iunie 2024, începând cu ora 12:30, în incinta sfintei biserici, face trimitere la dinastia Mușatinilor, una dintre cele mai importante dinastii domnitoare a Moldovei, se cuvine ca în acest context să amintim despre volumul MUȘATINII, de istoric Ștefan S. Gorovei. Cartea a văzut lumina tiparului la Editura Albatros din București în anul 1976. Din paginile acesteia, raportat la toate cele pe care le-ați ascultat, se cuvine a conchide: „Un lung șir de mari și străluciți voievozi – conducători înțelepți și energici, trecîndu-și cîrma Moldovei ca pe o torță a cărei flacără trebuie ferită de orice vînt neprielnic, buni gopodari, proteguitori ai culturii și artelor, ostași viteji și pricepuți, apărători ai libertății și integrității țării, luptători pentru creștinătatea întreagă – se ridică la filele istoriei ca un zid puternic la temelia României de azi. Nu putem face economie de laude când vorbim de ei”.
Stimați prieteni, înregistrările pe care le-am postat și le-ați ascultat le difuzăm în câteva ediții viitoare ale emisiunilor Tradiții și Dialog intercultural, de pe toate frecvențele Radio Iași (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), emisiuni pe care le puteți urmări în fiecare seară de joi, imediat după ora 21, și vineri între 20:30-21.
Ne auzim online – AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN