(AUDIO) Iași: Dosarul gropii comune de la Popricani, cu zeci de cadavre de evrei, reîncadrat de procurori la genocid
Publicat de Andreea Drilea, 5 iulie 2024, 17:43
Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi anunță schimbarea încadrării juridice din omor calificat în genocid, în dosarul gropii comune de la Popricani, descoperită în zona Valea Climoaiei.
De asemenea, procurorii anunță că își declină competența în favoarea Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti.
În zona respectivă a mai fost identificată o groapă comună din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Descoperirea s-a făcut în 2010, a presupus identificare a 36 de victime de origine evreiască, iar 4 ani mai târziu a fost confirmată o sentință de genocid de către instanță.
În cazul dosarului de acum, întocmit în baza unor cercetări ale istoricului Adrian Cioflâncă și ale specialiștilor Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, au fost extrase rămăşiţele omeneşti a 25 de victime, evrei, care au fost executate prin împuşcare în luna iunie 1941, în prima săptămână a Operaţiunii „Barbarossa”.
Proiectul a presupus o colaborare cu arheologi de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, după cum a precizat istoricul Adrian Cioflâncă la postul nostru de radio: Așadar, se mută dosarul la București, pentru a se face actele finale. În 2019, au fost găsite 25 de cadavre. Cam o treime dintre victime erau copii. Acești oameni au fost omorâți de militari din Regimentul 6 Vânători, fiind vorba de evrei din Sculeni, care au fost evacuați în primele zile ale operațiunii „Barbarossa” de către trupele române și germane, în Sculeni de peste Prut. Vedem, cu instrumentele arhiologiei contemporane, mai multe urme ale unei crime în masă comise de o unitate a armatei române înaintea Pogromului de la Iași. Vorbim de primele masacre comise de autoritățile române în timpul operațiunii „Barbarossa” și vedem că sunt omorâte familii, [și] este practic exterminată comunitatea evreiască din Sculeni-Târg.
(Radio Iași/Lucian Bălănuță/FOTO radioiasi.ro)