(AUDIO) Recomandări pentru populație, în contextul avertizărilor cod portocaliu și roșu de caniculă
Publicat de Andreea Drilea, 12 iulie 2024, 07:51 / actualizat: 12 iulie 2024, 12:30
Valul de căldură extremă se intensifică în toată ţara! Astăzi este cod portocaliu de caniculă în aproape toate regiunile, iar mâine şi duminică va fi cod roşu.
Autoritățile au stabilit o serie de măsuri de protejare a populaţiei.
Ce a decis Primăria Iași, aflăm de la edilul Mihai Chirica.
Mihai Chirica: Dintre măsurile pe care le vom aplica în condițiile de caniculă, așa cum se prognozează, rămân valabile cele legate de desfășurarea activității în spațiile publice deschise, într-un program orar restrâns și cel mult până la ora 14:00 sau chiar până la ora 13:00, pentru Citadin, asigurarea surselor de apă potabilă pentru toți muncitorii noștri, inclusiv cei care lucrează pentru noi, de la societăți cu care am avut discuții de dimineață, societăți angajate prin contract. De asemenea, avem protocoale semnate cu Direcția de Sănătate Publică și diverse societăți comerciale, prin permisivitatea în spațiile publice climatizate, cu acces public, a tuturor celor care au nevoie, să spunem, să-și redreseze temperatura corpului, ținerea în stare de funcțiune a fântânilor, program de udare pe timpul nopții, în special pentru tot ce înseamnă vegetația pe care o avem în grija noastră. La capetele de trasee, vom asigura apă potabilă pentru călătorii noștri și, sigur, ventilarea permanentă a mijloacelor de transport. Cele care nu sunt climatizate din loturile vechi, mă refer la tramvaie, pe perioada weekend-ului, în special, vor fi retrase, în depouri, fiind utilizate cele care sunt climatizate din loturile noi aduse în municipiul Iași.
De asemenea, coordonatorul SMURD pe zona Moldovei, prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, a avertizat că efectele caniculei pot fi amplificate de consumul de alcool și cafea.
Ea a făcut un apel către medicii de familie să monitorizeze mai atent pacienții cu hipertensiune și pe cei cu glicemie crescută:
Diana Cimpoeșu: Pentru că deja constatăm că mulți pacienți cu probleme cardiovasculare, cu stări lipotimice, cu căderi în casă sau în curte, au ajuns la spital, marea majoritate fiind persoane vârstnice, recomandăm celor din jur să-și viziteze vecinii. Vecinii au fost de multe ori salvatori. Evident, voi spune același lucru – evitarea consumului de alcool. Persoanele care consumă alcool pot deveni mai rapid inconștiente, cad în mediul exterior și pot deveni și hipertermice. De aceea, lichidul recomandat este apa. Apa cu săruri minerale, ceaiul, pot salva starea de sănătate a unor persoane, iar pentru cei care au, de exemplu, crize hipertensive, modificări ale glicemiei, îi sfătuim să nu apeleze din prima la 112, să-și apeleze medicul de familie, să-și apeleze medicul curant, să ceară sfatul despre adaptarea tratamentului și abia apoi dacă lucrurile nu merg bine, abia atunci să apeleze la 112, pentru că ambulanțele sunt suprasolicitate în acest moment, atât cele de la Serviciul de Ambulanțe, cât și cele de la SMURD.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)