Codul roşu de caniculă vine cu o serie de recomandări pentru populaţie din partea specialiştilor
Publicat de gabrielarotaru, 13 iulie 2024, 07:43
Codul roşu vine cu o serie de recomandări din partea specialiştilor.
Trebuie să ne hidratăm, să mâncăm fructe şi legume şi să ne protejăm de soare, iar când ne simţim rău să ne adresăm de urgenţă unui medic. Bolnavii cronici şi vârstnicii sunt sfătuiţi să nu se deplaseze pe căldură şi să nu consume alcool sau cafea în exces.
Ministerul Sănătăţii recomandă evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11:00 şi 18:00.
Aerul condiţionat trebuie setat la o temperatură cu cel mult 5 grade mai mică decât cea ambientală, iar ventilatoarele nu trebuie folosite când sunt peste 32 de grade.
Coordonatorul SMURD pe zona Moldovei, prof. dr. Diana Cimpoeșu, a avertizat că efectele caniculei pot fi amplificate de consumul de alcool și cafea.
Ea a făcut un apel către medicii de familie să monitorizeze mai atent pacienții cu hipertensiune și pe cei cu glicemie crescută.
Diana Cimpoeșu: Pentru că deja constatăm că mulți pacienți cu probleme cardiovasculare, cu stări lipotimice, cu căderi în casă sau în curte, au ajuns la spital, marea majoritate fiind persoane vârstnice, recomandăm celor din jur să-și viziteze vecinii. Vecinii au fost de multe ori salvatori. Evident, voi spune același lucru – evitarea consumului de alcool. Persoanele care consumă alcool pot deveni mai rapid inconștiente, cad în mediul exterior și pot deveni și hipertermice. De aceea, lichidul recomandat este apa. Apa cu săruri minerale, ceaiul, pot salva starea de sănătate a unor persoane, iar pentru cei care au, de exemplu, crize hipertensive, modificări ale glicemiei, îi sfătuim să nu apeleze din prima la 112, să-și apeleze medicul de familie, să-și apeleze medicul curant, să ceară sfatul despre adaptarea tratamentului și abia apoi dacă lucrurile nu merg bine, abia atunci să apeleze la 112, pentru că ambulanțele sunt suprasolicitate în acest moment, atât cele de la Serviciul de Ambulanțe, cât și cele de la SMURD.