Pas major pentru infrastructura de irigații din județul Botoșani
Publicat de Andreea Drilea, 31 iulie 2024, 11:55
Pas major pentru infrastructura de irigații din județul Botoșani!
Sistemul Movileni – Havârna a fost finalizat. Investiția, de peste 4 milioane de lei, a fost realizată prin Programul național și va deservi peste 800 de hectare de culturi agricole.
Chiar și așa, jumătate dintre amenajările de pe teritoriul județului Botoșani sunt vechi, uzate și nefuncționale, în condițiile în care județul se confruntă cu o secetă pedologică majoră, fiind cel mai afectat din țară.
Are amănunte corespondenta noastră, Gina Poenaru: ”Senatorul Lucian Trufin subliniază că demersurile pentru dezvoltarea infrastructurii de irigații nu se opresc aici și că există demersuri și pentru alte astfel de investiții în județul Botoșani, în zone care prefigurează potențial agricol ridicat, dar cu o nevoie acută de protecție în fața secetei pedologice și a climatului arid. În paralel, în anul 2023 ANIF a depus documentația pentru un alt proiect de reabilitare a amenajării de la Curtești Rai, în valoare tot de 4 milioane de lei. Ambele proiecte au fost demarate în anul 2018. ANIF Botoșani are 6 sisteme de irigații funcționale și unul în curs de reabilitare. Pe lângă acestea, mai pot furniza apă amenajările Ripiceni-Stânca, Horia-Liveni-Manoleasa și Havârna-Tătărășeni. În județul Botoșani sunt 10 amenajări de irigații care ar putea furniza apă pentru 20.222 de hectare de teren agricol. ANIF a încheiat contracte cu fermieri pentru doar un sfert din această suprafață. Județul Botoșani se confruntă cu o secetă pedologică majoră, fiind cel mai afectat din țară, chiar dacă este al doilea ca suprafață a luciului de apă, mărginit fiind de râurile Prut și Siret, dar și cu cel mai mare iaz din țară, la Dracșșani. Potrivit Direcției Agricole, fermierii au raportat pierderi pentru o treime din culturile însămânțate în toamnă.”
(Radio Iaşi/Gina Poenaru/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro)