Ministrul Mediului prezintă, astăzi, ghidurile de finanţare pentru ‘Casa Verde Fotovoltaice’ şi ‘Rabla pentru tractoare’
Publicat de Andreea Drilea, 29 august 2024, 08:40 / actualizat: 29 august 2024, 11:16
UPDATE – Noul program ‘Rabla pentru tractoare’ va avea un buget de 500 de milioane de lei şi va finanţa cumpărarea unui utilaj agricol cu până la 80% din valoarea totală a achiziţiei, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
‘Prin programul ‘Rabla pentru tractoare’ ne propunem să sprijinim producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare pentru achiziţionarea de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, inclusiv accesorii agricole aferente, noi şi, bineînţeles, mai puţin poluante. Aici, bucuria personală pe care o am este aceea că, spre deosebire de panourile fotovoltaice pe care le importăm din pieţele asiatice, de cele mai multe ori avem în România producători de astfel de tractoare sau utilaje agricole. Sper ca un număr cât mai mare dintre aceste echipamente să fie produse în România. Bugetul pe care l-am alocat acestui program de înnoire a parcului naţional de tractoare este de 500 de milioane de lei. Vorbim de o schemă de ajutor de stat în baza căreia se poate achiziţiona un tractor de până la 55.000 euro, cu TVA inclus. Discutăm de tractoare de dimensiuni, de capacităţi mai mici’, a afirmat Fechet.
Oficialul a menţionat, totodată, că valoarea sprijinului acordat beneficiarilor oscilează între 65% şi 80% din valoarea totală a tractorului achiziţionat.
‘Conform schemei de ajutor de stat, intensitatea sprijinului este între 65% şi 80%. Cu alte cuvinte, dacă discutăm despre tineri fermieri, care au până la 40 de ani, putem să decontăm 80% din valoarea tractorului. Dacă discutăm de alte categorii, putem finanţa maximum 65%. Condiţia este ca fermierul respectiv să deţină atestat de producător. Sperăm ca şi acest program să fie unul de succes, care să fie repetat şi să dobândească tradiţie de la un an la altul, pentru că, până astăzi, această categorie de fermieri şi această categorie de utilaje agricole nu au mai fost finanţate în acest sens’, a explicat ministrul.
Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu-Adrian Neculaescu, a adăugat că Programul ‘Rabla pentru tractoare’ va funcţiona şi se va derula după modelul programului ‘Rabla’.
‘Fermierul care are atestat de producători, deci nu discutăm de forme de organizare juridică, va casa un vehicul uzat sau un tractor mai vechi şi va primi un voucher. Se va duce la dealer, îşi va achiziţiona un tractor şi un utilaj aferent tractorului respectiv, până la valoarea maximă de 55.000 euro. Dealerul va depune la Administraţia Fondului pentru Mediu decontul’, a spus reprezentantul AFM. AGERPRES
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, şi preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu-Adrian Neculaescu, vor susţine, joi, o conferinţă de presă în cadrul căreia va fi lansat în consultare publică Ghidul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică – Casa Verde Fotovoltaice.
În primăvara acestui an, şeful de la Mediu declara, la deschiderea Târgului Green Energy Expo & Romenvirotec 2024, că programul ‘Casa Verde Fotovoltaice’ va avea anul acesta un buget-record, de două miliarde lei.
Potrivit ministerului de resort, la conferinţa de joi, va fi lansat în consultare publică şi Ghidului de finanţare a Programului aferent schemei de ajutor de stat ‘Sprijin în vederea achiziţionării de tractoare şi maşini agricole autopropulsate’, cunoscut sub titulatura ‘Rabla pentru tractoare’.
Guvernul a adoptat, în şedinţa din 30 mai, anul curent, Hotărârea pentru aprobarea finanţării din Fondul pentru mediu a Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate. În 2024, în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al AFM sunt alocate 500 de milioane de lei pentru acest program, iar valoarea ce poate fi acordată unui beneficiar la achiziţionarea unui tractor sau a unei maşini agricole autopropulsată este de aproximativ 20.000 de euro, cuantumul finanţării urmând a fi stabilit prin ghidul de finanţare. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă