Aeroportul Iași a identificat șapte clădiri din localitatea Aroneanu ce constituie obstacole pentru siguranța aeronautică
Publicat de gabrielarotaru, 24 septembrie 2024, 12:49
Aeroportul Iași și Consiliul Județean vor achiziționa servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică pentru a rezolva problema caselor construite în localitatea Aroneanu fără a deține avizul Autorității Aeronautice Române.
În urmă cu patru ani, Aeroportul a câștigat în instanță respectivele procese.
Directorul aerogării, Romeo Vatră, a declarat că cele șase construcții identificate constituie obstacole pentru siguranța aeronautică civilă și au dus la declasarea categoriei Aeroportului Iași:
Romeo Vatră: Problema obstacolelor la Aeroportul Iași nu este de ieri, de astăzi, este de mai mulți ani pentru că au fost construite clădiri fără avizul Autorității Aeronautice Civile Române, ceea ce a constituit o premiză pentru a ridica casele la o înălțime mai mare decât este permis. Situația juridică în care suntem în momentul de față este de asemenea veche, pentru că am atacat aceste autorizații în contencios și, evident, acum va trebui să continuăm aceste demersuri juridice pentru a putea găsi o soluție de a rezolva această problemă. Suntem deja declasificați din punct de vedere al categoriei navigație instrumentală pe vizibilitate redusă, acest lucru nu ne afectează foarte mult, dar, evident, în zilele cu ceață va face diferența
La rândul său, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a adăugat că prin investițiile care se vor aplica se urmărește obținerea categoriei 3, astfel încât să poată ateriza și avioane de marfă:
Costel Alexe: Vrem să ducem dezvoltarea aeroportului într-o nouă etapă. Este această discuție, să trecem la CAT II sau CAT III, tocmai pentru a putea ateriza și decola avioane mult mai mari. În momentul de față noi am construit acest nou aeroport, dar, practic planurile noastre de dezvoltare sunt pe termen mediu și lung, evident, tocmai pentru a face unul dintre cele mai performante aeroporturi pe care poate să le aibă Moldova și România.
(Radio Iași/ Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)