VASLUI: Cultura tradițională reflectată în apariții editoriale – temă a emisiunii TRADIȚII de joi, 26 SEPTEMBRIE 2024, ora 21:03 – cu Dumitru ȘERBAN
Publicat de Andreea Drilea, 24 septembrie 2024, 16:44 / actualizat: 25 septembrie 2024, 7:05
În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui, sărbătoare desfășurată în perioada 14 – 17 august 2024.
Concret, în ziua de joi, 15 august 2024, începând cu ora 9 și 30 de minute, în sala de spectacole a Centrului Cultural „Dimitrie Cantemir” din Vaslui am participat la o dublă lansare de carte. Prima carte se intitulează Horelor Surorilor, semnată de către coregrafii George Ilașcu și Virginel Solomon, subiect pe care-l dezvoltăm în a doua parte a ediției de astăzi a emisiunii noastre cu Virginel Solomon, unul dintre autori.
A doua carte lansată se intitulează O viață, o cale, un destin, volum scris de către îndrăgitul interpret de muzică populară, George Forcos Palade, cel pe care, în prima parte a emisiunii noastre, îl invităm la dialog, pentru a-i asculta povestea de pe tărâmul cântecului popular.
O altă voce pe care o ascultăm, în ediția de astăzi a emisiunii noastre este a doamnei Ramona Ailioaiei, reprezentat al actului cultural din Municipiul Vaslui, cea care ne povestește, pe scurt, despre cele două apariții editoriale.
Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele amintite, vă invităm să fiți alături de Radio Iași, diseară între 21:03 și 22, pentru a urmări emisiunea Tradiții.
Întâi de toate, de la evenimentul de zilele trecute, invităm la dialog pe interpretul de muzică populară George Forcos Palade, cel care și-a adunat trăirile din viața de artist de pe tărâmul muzicii populare în volumul O viață, o cale, un destin, carte care a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Sfera din Bârlad.
Organizatorii manifestării de zilele trecute au fost reprezentanții Primăriei și Consiliului Local, cei ai Consiliului Județean prin reprezentanții Centrului Cultural „Dimitrie Cantemir” Vaslui.
Prezentarea cărții semnată de către George Forcos Palade s-a desfășurat în incinta Centrului Cultural „Dimitrie Cantemir”, fosta Casă a Armatei din Vaslui, edificiu renovat și dat spre folosință locuitorilor Vasluiului și nu numai.
Înainte de prezentarea volumului, am invitat la dialog pe George Forcos Palade, născut la 5 august 1957 în satul Căbești, comuna Podu Turcului, județul Bacău, absolvent al facultății de Muzică din cadrul Universității „Spiru Haret”, specializarea Pedagogie Muzicală.
Practic, în ediția de astăzi a emisiunii noastre ascultăm povestea de viață a lui George Forcos Palade, poveste surprinsă în volumul amintit, carte care are o prefață semnată de către etnomuzicologul Nicolae Balan și un cuvânt însoțitor semnat de către Nicolaie Mihai, magistrat, președinte al Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad.
Începem dialogul cu George Forcos Palade, transmițându-i un călduros – La mulți ani, pentru că în apropierea lansării cărții a fost și ziua domniei sale, mulțumindu-i pentru că și-a deschis sufletul și inima, pentru dumneavoastră, prietenii Radio Iași.
Reamintim că facem popas, astăzi, în Muncipiul Vaslui, mai exact în incinta Centrului Cultural „Dimitrie Cantemir”. Relatăm de la prezentarea volumului O viață, o cale, un destin, de George Forcos Palade, carte care a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Sfera din Bârlad.
Stăm de vorbă, după cum bine știți, cu autorul, interpretul de muzică populară George Forcos Palade „unul dintre cei care expun, prin cântec, dragostea și dorul românului” și „poate fi categorisit, fără drept de apel, în rândul artiștilor unici, care cântă din inimă și cu inima toată deschisă către publicul său”, după cum ne mărturisește în prefața volumului etnomuzicologul Nicolae Balan.
În cele ce urmează, de la invitatul nostru aflăm amănunte despre colaborarea cu Radio Iași, oferindu-ne detalii și despre experiența pe care a trăit-o timp de câțiva ani în vatra etnofolclorică Ivești, Vaslui, alături de Ansamblul Folcloric „Rapsozii Iveștiului”.
Rolul pe care l-a jucat etnomuzicologul Nicolae Balan în viața interpretului de muzică populară George Forcos Palade, invitat al primei părți a emisiunii noastre, constituie un alt subiect al următoarei secvențe audio pe care o postăm.
Vă reamintim că în ediția de astăzi a emisiunii noastre, relatăm de la prezentarea cărților Horelor surorilor, semnată de către coregrafii George Ilașcu și Virginel Solomon, volum care a văzut lumina tiparului, anul trecut, la Editura PIM din Iași, subiect pe care-l creionăm spre finalul emisiunii, și O viață, o cale, un destin. Cea de-a doua apariție editorială este semnată de către interpretul de muzică populară George Forcos Palade, volum care a văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Sfera din Bârlad. Cartea a afost lansată, la Vaslui, în incinta Centrului Cultural „Dimitrie Cantemir”, fosta Casă a Armatei, în ziua de 15 august 2024, începând cu ora 9 și 30 de minute. Manifestarea a fost în programul Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui, sărbătoare desfășurată în perioada 14 – 17 august 2024.
Organizatori: Primăria și Consiliului Local, Consiliul Județean prin Centrul Cultural „Dimitrie Cantemir” Vaslui.
În următoarele minute, interpretul de muzică populară George Forcos Palade continuă a ne spune firul vieții domniei sale de pe tărâmul cântecului popular, de data aceasta alături de Orchestra de Muzică Populară „Rapsodia Vasluiului”.
Temele pe care le surprinde în melodiile interpretate constituie un alt subiect pe care ni-l prezintă, pe scurt, interpretul de muzică populară George Forcos Palade.
Care este scopul volumului O viață, o cale, un destin? Răspuns la această întrebare aflăm din următoarea secvență audio pe care o postăm. Constatăm din interviul cu George Forcos Palade că, de-a lungul anilor, a întâlnit etnomuzicologi de înaltă ținută academică, precum regretatul Ludovic Paciag, cărora le poartă un imens respect.
Stimați prieteni, după cum bine știți, în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții, relatăm de la Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui, sărbătoare desfășurată în perioada 14 – 17 august 2024.
Concret, în ziua de joi, 15 august 2024, începând cu ora 9 și 30 de minute, în sala de spectacole a Centrului Cultural „Dimitrie Cantemir” din Vaslui am participat la o dublă lansare de carte.
În cele ce urmează, împreună cu Virginel Solomon, coregraf, vorbim despre volumul Horelor surorilor. Cartea de față este semnată de către George Ilașcu și Virginel Solomon, doi specialiști în coregrafie ai țării. Volumul a văzut lumina tiparului, anul trecut, la Editura PIM din târgul Iașilor. Evident că am stat de vorbă și cu domnul George Ilașcu, dar cum dialogul nostru este mult mai mare, pentru a vă face o imagine completă a subiectului, vă invităm alături de noi, pentru a urmări emisiunea Tradiții, și joia viitoare, imediat după ora 21.
Cartea de față este însoțită de un compact disc cu 25 de Jocuri Populare din Miclești, satul de origine al lui George Ilașcu, născut la 18 noiembrie 1938, transmițându-i sănătate, invitându-l joia viitoare, alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea Tradiții.
Concret, în cele ce urmează coregraful Virginel Solomon ne spune povestea volumului de față, poveste începută încă din copilărie și în spatele căreia sunt zeci de ani de muncă. În tot ceea ce întreprinde cu pricepere, pasiune și multă răbdare, coregraful Virginel Solomon își aminteșe de oamenii care i-au fost alături.
Stimați prieteni, pentru a fi coregraf trebuie să ai multe calități, dar întâi de toate trebuie să ai pasiune și tact pedagogic, pentru că, după cum bine știți, coregraful lucrează cu o întregă echipă, de data aceasta echipa fiind formată din tineri, tineri care trebuie atrași, susținuți pentru a învăța din tainele dansului și nu numai.
Coregraful Virginel Solomon ne oferă și exemple de dansuri specifice ținutului în care ne aflăm și, astăzi, relatăm, mulțumindu-i pentru că și-a deschis sufletul, pentru dumneavoastră, prietenii Radio Iași.
Astăzi, relatăm de la Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui, sărbătoare desfășurată în perioada 14 – 17 august 2024. Concret, în ziua de joi, 15 august 2024, începând cu ora 9 și 30 de minute, în sala de spectacole a Centrului Cultural „Dimitrie Cantemir” din Vaslui am participat la o dublă lansare de carte, volume care sunt subiectele următoarelor două secvențe audio pe care le difuzăm. Concret, stăm de vorbă cu doamna Ramona Ailioaiei, reprezentant al Direcției Cultură, Tineret și Sport din cadrul Primăriei Municipiului Vaslui.
Ramona Ailioaiei își exprimă, prin cuvânt, opinia despre cele două apariții editoriale. Întâi despre volumul – O viață, o cale, un destin –, volum semnat de către interpretul de muzciă populară George Forcos Palade, iar imediat după despre cartea – Horelor surorilor – de coregrafii George Ilașcu și Virginel Solomon, carte care a văzut lumina tiparului, anul trecut, la Editura PIM din Iași.
Cartea este însoțită de un compact disc pe care sunt 25 de Jocuri Populare din Miclești, Vaslui, satul de orgine al ilustrului coregraf George Ilașcu, invitat la microfonul emisiunii noastre, joia viitoare, imediat după ora 21.
Orchestrația jocurilor de pe CD-ul amintit este realizată de către profesor Adrian Călin, Palatul Copiilor Vaslui. Jocurile sunt culese de către George Ilașcu.
În contextul celor precizate, nu ne rămâne decât să începem dialogul cu Ramona Ailioaiei, reprezentant al Direcției Cultură, Tineret și Sport, Primăria Municipiului Vaslui.
Raportat la cele prezentate, încheiem prin câteva cuvinte care aparțin istoricului, arheologului, academicianului Vasile Pârven: „Fără tradiție nu există cultură: nici omul simplu, nici geniul nu pot crea nimic fără tradiție”.
Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul cu subiectele pe care le-am amintit, și sigur am făcut-o, vă invit să fiți alături de Radio Iași (frecvențele: 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), Joi, 26 SEPTEMBRIE 2024, imediat după ora 21, pentru a urmări emisiunea Tradiții, o emisiune a sufletului dumneavoastră.
Ne auzim online – AICI – http://myradioonline.ro/radio-iasi?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIuPTomsG6iAMVCKhoCR1xegBvEAAYASAAEgLtV_D_BwE
Text și audio: Dumitru ȘERBAN
Foto: Centrul Cultural Vaslui