Două persoane din judeţul Vrancea s-au intoxicat după ce au consumat ciuperci
Publicat de Andreea Drilea, 25 septembrie 2024, 14:22 / actualizat: 25 septembrie 2024, 15:41
Atenţie la ciuperci! Două persoane din judeţul Vrancea au ajuns la spital cu intoxicaţie după ce au consumat ciuperci pe care le-au cules din pădure.
Probleme pot avea chiar şi cei care susţin că pot face diferenţa între cele comestibile şi cele otrăvitoare.
Medicii atrag atenţia că ciupercile trebuie consumate doar dacă sunt crescute şi cumpărate din locuri verificate.
Ploile, urmate de o vreme caldă, au dus la apariţia ciupercilor în zonele împădurite, fie că e vorba de hribi sau de alte specii comestibile, iar vrâncenii au ieşit în număr mare, mai ales la finalul săptămânii, pentru a le culege.
O familie a ajuns la spital cu intoxicaţie cauzată de consumul unor astfel de ciuperci, după cum spune Alina Cosma, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Focşani.
Alina Cosma: Cei doi soţi au ajuns la spital cu sindrom de vărsătură în urma consumului de ciuperci culese din pădure. În momentul de faţă au depăşit cu bine starea critică, sunt echilibraţi, dar mai necesită tratament şi supraveghere medicală. Ciupercile sunt un aliment gustos, benefic pentru sănătate, iar toamna este sezonul când le consumăm cel mai mult, de aceea recomandăm ca acestea să fie procurate din locuri autorizate. Pe cât posibil, trebuie evitat consumul ciupercilor pe care le culegem din pădure, pentru că oricât de cunoscători ne credem, ne expunem riscului unei posibile intoxicaţii, care în unele cazuri ne poate fi fatală.
Pentru că ciupercile se pot încrucişa, există posibilitatea ca specii cunoscute ca fiind comestibile să fie de fapt otrăvitoare, iar intoxicaţiile severe, determinate de consumul acestora, pot duce chiar şi la deces.
(RADOR/FOTO radioiasi.ro – imagine ilustrativă)