Ascultă Radio România Iași Live

Iași, 12 octombrie, Aula BCU: Recital extraordinar al sopranei Elena Moșuc, la pian Vasilica Stoiciu-Frunză

Iași, 12 octombrie, Aula BCU: Recital extraordinar al sopranei Elena Moșuc, la pian Vasilica Stoiciu-Frunză

Publicat de dvlad, 26 septembrie 2024, 16:56 / actualizat: 27 septembrie 2024, 20:26


 

 

 

Comunicat de presă „Luminile Vocii, Culorile Pianului”

𝑳𝒖𝒎𝒊𝒏𝒊𝒍𝒆 𝑽𝒐𝒄𝒊𝒊, 𝑪𝒖𝒍𝒐𝒓𝒊𝒍𝒆 𝑷𝒊𝒂𝒏𝒖𝒍𝒖𝒊 – 𝑹𝒆𝒄𝒊𝒕𝒂𝒍 𝑬𝒙𝒕𝒓𝒂𝒐𝒓𝒅𝒊𝒏𝒂𝒓 𝑬𝒍𝒆𝒏𝒂 𝑴𝒐𝒔̦𝒖𝒄 & 𝑽𝒂𝒔𝒊𝒍𝒊𝒄𝒂 𝑺𝒕𝒐𝒊𝒄𝒊𝒖-𝑭𝒓𝒖𝒏𝒛𝒂̆ 💫

𝑫𝒂𝒕𝒂: 12 octombrie 2024 𝑶𝒓𝒂: 19:00

𝑳𝒐𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆: Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași

Locurile pe scaune vor fi ocupate aleatoriu, în funcție de ordinea sosirii. Pentru a vă asigura locuri cât mai bune, vă recomandăm să ajungeți cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea evenimentului.

 

 

𝑫𝒆𝒔𝒄𝒓𝒊𝒆𝒓𝒆 𝑬𝒗𝒆𝒏𝒊𝒎𝒆𝒏𝒕:

🎶 Luminile vocii, culorile pianului se unesc într-o frumoasă seară de octombrie în cadrul unui recital extraordinar susținut de Elena Moșuc, una dintre cele mai valoroase soprane ale lumii, acompaniată la pian de Vasilica Stoiciu-Frunză.

Soprana Elena Moșuc, cunoscută pe plan internațional pentru sensibilitatea interpretativă și tehnica desăvârșită, împreună cu distinsa pianistă Vasilica Stoiciu-Frunză vor împărtăși publicului o călătorie muzicală de excepție.

„Noi toți formăm universul în teatru și tot ce este frumos trimis de la Dumnezeu vine prin noi și merge către public. Un solist ajunge la inima ascultătorului în momentul în care este sincer în ceea ce face pe scenă.” – Elena Moșuc

𝑬𝒍𝒆𝒏𝒂 𝑴𝒐𝒔̧𝒖𝒄 este una dintre cele mai cunoscute soprane din Iaşi, atât la nivel naţional, dar mai ales pe plan internaţional. A primit numeroase premii şi distincţii în cariera sa, în 2019 reuşind extraordinara perfomanţă de a câştiga „Oscar della Lirica”, cea mai prestigioasă distincţie internaţională a muzicii de operă, echivalentul muzical al Premiilor Oscar pentru cinematografie.

Totodată, este considerată de către critici ca având „una dintre cele mai versatile şi mai expresive voci lirice”, drept dovadă fiind invitată să cânte pe scenele prestigioase din Zurich, München, Berlin, Hamburg, Viena, Milano, Barcelona, Paris, New York, Tokyo, Shanghai, Muscat, şi la Festivaluri internaţionale precum Salzburg sau Arena di Verona.

“Eu țin foarte mult la noțiunea de calitate a vieții, la valoarea clipei, la valoarea momentului, a timpului. Pentru că timpul nu se mai întoarce.” – Vasilica Stoiciu-Frunză

𝑽𝒂𝒔𝒊𝒍𝒊𝒄𝒂 𝑺𝒕𝒐𝒊𝒄𝒊𝒖-𝑭𝒓𝒖𝒏𝒛𝒂̆ este muzician cu pregătire universitară muzicologică, pianistică şi managerială, şi-a clădit activitatea artistică pe trei domenii distincte, consultant artistic la Opera Naţională Română Iaşi (1990-2012), pianist colaborativ şi cadru didactic la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi.

În cei 22 de ani de implicare în mecanismul de organizare artistică a Operei Naţionale Române din Iaşi, a generat idei novatoare, creative, apreciate la superlativ de specialişti şi public, spre exemplu, realizarea operei Oedipe (2005, spectacol-concert), cicluri de concerte – proiect Capo d’opera, Vissi d’arte, Vocea cântată, Artişti ieşeni pe scena bucureşteană, 2009 – Centenar Paul Constantinescu, Master – class pentru cântăreţi de operă susţinut de mezzo-soprana Viorica CORTEZ, stagiunea permanentă de muzică de cameră, concerte în spaţii neconvenţionale etc.

Vasilica STOICIU-FRUNZĂ  a fost o prezenţă activă în organizarea celor mai importante evenimente muzicale ieşene de anvergură publică, spre exemplu concertul Classic 300, ciclul de proiecţii Opera film festival, colocviul Viaţa în artă – Arta în viaţă, în cadrul Festivalul internaţional al educaţiei (FIE Iaşi, 2013), coordonator artistic al concertului  extraordinar AD LIBITUM VOICES, consultant artistic, director artistic şi membru în juriul Concursului Emanuel Elenescu de la Piatra-Neamţ (opt ediţii), etc.

De-a lungul timpului a fost preocupată de îmbogăţirea repertoriului împreună cu interpreţi foarte valoroşi, instrumentişti şi cântăreţi de operă, reuşind  recitaluri cu substanţă artistică foarte complexă – spre exemplu Recital extraordinar cu mezzo-soprana Viorica CORTEZ (Iaşi, Sibiu), Recitalul Paul Constantinescu  cu tenorul Florin DIACONESCU (Iaşi, Constanţa), Recitalul Gustav Mahler cu soprana Sorina MUNTEANU (Bucureşti – Palatul Mogoşoaia, ONB, Slobozia), Concertul aniversar al basului George Emil CRĂSNARU (ONB)

În anul 2006 a realizat susţinerea publică a tezei de doctorat cu tema Opera Naţională Română Iaşi, viziune cultural-istorică la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, sub îndrumarea domnului prof. univ. dr. Grigore Constantinescu.

În sesiunea iulie 2018 a susţinut teza de disertaţie pentru finalizarea studiilor de Master în domeniul Management şi antreprenoriat artistic la facultatea de teatru a UNAGE.

Din acelaşi an, în cadrul Facultăţii de interpretare, compoziţie şi studii muzicale teoretice (UNAGE), organizează un Master – class de artă lirică pentru tineri cântăreţi de operă, avându-l invitat pe pianistul-dirijor-vocal coach Vlad IFTINCA de la Staatsoper din Stuttgart (Germania). In iulie 2024 Master – class – ul ajuns la  a V-a ediţie, a luat amploare internaţională prin prezenţa sopranei Olga MAKARINA (New York), a pianiştilor Ugo MALHIEUX şi Vlad IFTINCA (Stuttgart) şi a cursanţilor din şapte ţări de pe patru continente.

În 2023 şi 2024 a fost invitată ca membru în juriului Concursului internaţional de canto Alexei STÂRCEA organizat de Filarmonica „Serghei LUNCHEVICI” din Chişinău, ocazie în care a susţinut şi Master-class-uri la Colegiul de excelenţă Ştefan Neaga şi la Academia de muzică, teatru şi arte plastice din acelaşi oraş.

Numeroasele înregistrări muzicale, interviurile radio, tv. şi din presa scrisă, cronicile, sunt mărturii ale nivelului artistic înalt şi de înţelegere intelectuală a căilor de comunicare şi modelare umană prin arte.

🎼 Vă așteptăm pe 12 octombrie, de la ora 19:00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, să fiți martorii unei întâlniri unice între luminiile vocii și culorile pianului într-un recital care promite să aducă în inimile celor prezenți frumusețea și rafinamentul muzicii clasice.

Eveniment recomandat de Radio România Iași

 

Etichete:
Iași: Tinere voci în recital la Palatul Culturii
Evenimente Radio Iaşi marți, 26 noiembrie 2024, 15:00

Iași: Tinere voci în recital la Palatul Culturii

Complexul Muzeal Național Moldova Iași, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași – Facultatea de...

Iași: Tinere voci în recital la Palatul Culturii
Iași: Clubul Junimea-Scriptor, ediția numărul 225
Evenimente Radio Iaşi luni, 25 noiembrie 2024, 13:40

Iași: Clubul Junimea-Scriptor, ediția numărul 225

Editura JUNIMEA invită publicul amator de lectură să participe la ediția nr. 225 a Clubului JUNIMEA-SCRIPTOR. Joi, 28 noiembrie, ora 16:00, la...

Iași: Clubul Junimea-Scriptor, ediția numărul 225
„Un milion de stele – ediția a 18-a: o lumină a speranței pentru cei în nevoie”
Evenimente Radio Iaşi luni, 25 noiembrie 2024, 12:30

„Un milion de stele – ediția a 18-a: o lumină a speranței pentru cei în nevoie”

Campania „Un Milion de Stele”, organizată de Caritas, a marcat cu succes duminică, 17 noiembrie, cea de-a 18-a ediție la Iași, fiind o...

„Un milion de stele – ediția a 18-a: o lumină a speranței pentru cei în nevoie”
”Colinde la lumina lumânării”, ediția a IV-a
Evenimente Radio Iaşi luni, 25 noiembrie 2024, 12:19

”Colinde la lumina lumânării”, ediția a IV-a

„𝐂𝐨𝐥𝐢𝐧𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐥𝐮𝐦𝐢𝐧𝐚 𝐥𝐮𝐦â𝐧ă𝐫𝐢𝐢”, ediția a IV-a. Va fi o seară de...

”Colinde la lumina lumânării”, ediția a IV-a
Evenimente Radio Iaşi luni, 25 noiembrie 2024, 11:03

Filarmonica Moldova Iași, concert 30 noiembrie 2024

CONCERT VOCAL-SIMFONIC Ca în fiecare an, Filarmonica MOLDOVA Iași vă lansează invitația, VINO LA PALAS SĂ APRINDEM LUMINILE DE CRĂCIUN!!! Vă...

Filarmonica Moldova Iași, concert 30 noiembrie 2024
Evenimente Radio Iaşi vineri, 22 noiembrie 2024, 18:29

Iași, 25-28 noiembrie, Concurs Internațional de Clarinet, ed. a 7-a, la Universitatea Națională de Arte George Enescu

    Vibrații sonore internaționale la Iași! Concursul Internațional de Clarinet, ajuns la ediția a VII-a, va deveni centru de interes...

Iași, 25-28 noiembrie, Concurs Internațional de Clarinet, ed. a 7-a, la Universitatea Națională de Arte George Enescu
Evenimente Radio Iaşi vineri, 22 noiembrie 2024, 15:12

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii: „Iași, oraș minunat”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași propune publicului expoziția în aer liber „Iași, oraș minunat” semnată de artistul fotograf...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii: „Iași, oraș minunat”
Evenimente Radio Iaşi vineri, 22 noiembrie 2024, 09:45

Vibrații sonore internaționale la Iași!

Vibrații sonore internaționale la Iași! Concursul Internațional de Clarinet, ajuns la ediția a VII-a, va deveni centru de interes pentru...

Vibrații sonore internaționale la Iași!