În judeţul Iași mai multe persoane au ajuns la spital după ce au consumat ciuperci toxice
Publicat de gabrielarotaru, 6 octombrie 2024, 07:36
A crescut numărul persoanelor intoxicate în urma consumului de ciuperci.
6 persoane, din localitatea Tansa, județul Iași, membri ai aceleiași familii au ajuns la spital cu simptome de vomă și diaree.
În prezent, aceștia se află în afara oricărui pericol, a precizat medicul șef UPU-SMURD de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon, Diana Cimpoeșu.
Diana Cimpoeșu: Doi copii, 5 și 11 ani, doi părinți 34, 37 de ani și bunicii 59 și 62 de ani, au avut manifestări digestive cam la oră după ingestia de ciuperci. Au fost aduși în Iași, în două spitale, adulții la Spitalul Sfântul Spiridon, în Unitatea Primire Urgențe și cu cei doi copii însoțiți de mama lor, la Spitalul de Pediatrie ”Sfânta Maria”. Doamna, de 59 de ani, a avut o evoluție favorabilă și a mers la domiciliu, în timp ce pacienții, de gen masculin, 37 și 62 de ani au rămas internați.
Joi, trei pacienți de 15, 22 și 27 de ani, care erau frați, au ajuns la spital, după ce au consumat ciuperci dintr-o piață agroalimentară din Iași. Aceștia au fost externați în urma tratamentului administrat.
Medicul Diana Cimpoeșu recomandă populației să cumpere ciuperci doar din zone autorizate.
Diana Ciompoeșu: Ciupercile, deși se comercializează și în piețe, trebuie să fie verificate și autorizate spre vânzare, pentru că fenomenele pe care le pot da sunt unele foarte severe. În primul rând apar sindromul muscarinic, sindromul atropinic, dar pot apărea fenomene care duc la comă, la insuficiență renală, la insuficiență hepatică, la disfuncție multiplă de organ și în final se poate produce și decesul, cu toată terapia intensivă care se începe încă din faza de prespital, continue în urgență, apoi în terapie intensivă și in toxicologie.
(Radio Iași/ Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)