Proiectul – Academia de Afaceri Sociale – prezentat la Iași – temă a emisiunii Viața Rromilor de luni, 7 OCTOMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Publicat de Andreea Drilea, 7 octombrie 2024, 08:57
În ediția de astăzi a emisiunii Viața Rromilor, relatăm de la ședința Grupului de Lucru Mixt – Iași, eveniment desfășurat în ziua de luni, 30 septembrie 2024, începând cu ora 12 și 30 de minute, în Instituția Prefectului Județului Iași (Bulevardul Chimiei, Nr. 1A).
Pe ordinea de zi a ședinței, unul dintre puncte s-a referit la Oportunităiți de sprijin pentru dezvoltarea de afaceri în mediul rural. Concret, cei prezenți au asistat la expunerea proiectului Academia de Afaceri Sociale. Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Incluziune și Demnitate Socială (PIDS) 2021-2027. Proiectul a fost prezentat de către Remus Ifrim, reprezentant al World Vision România.
Primul invitat al emisiuniii este doamna Elena Motaș, reprezentant al etnicilor rromi în Instituția Prefectului Județului Iași. Doamna Elena Motaș ne conturează o imagine a întâlnirii de zilele trecute, oferindu-ne câteva explicații despre subiectul proiectului amintit; mai aflăm amănunte și despre participanții (învățători, mediatori școlari, mediatori sanitari, antreprenori etc.) la ședința din ziua de 30 septembrie 2024 de la Iași, amintidu-ne și despre un proiect de succes implementat în urmă cu câțiva ani în comunitățile de rromi din România.
Apoi, vorbim despre proiectul Academia de Afaceri Sociale, proiect co-finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Incluziune și Demnitate Socială (PIDS) 2021-2027. Invitat la dialog avem pe managerul de proiect, Remus Ifrim, reprezentant al World Vision România. Aflăm amănunte concrete despre obiectivele proiectului; Remus Ifrim ne mai precizează unde a mai fost prezentat proiectul de față; la nivelul Regiunii Nord-Est sunt 11 granturi în cadrul acestui proiect, iar valoarea fiecăruia este de 61.000 de mii de euro nerambursabili; Remus Ifrim ne amintește și alte proiecte implementate de către fundația pe care o reprezintă atât în zona Moldovei, cât și în țară.
La manifestarea de zilele trecute de la Iași – ședința Grupului de Lucru Mixt din Instituția Prefectului Județului, Bulevardul Chimiei, Nr. 1A -, am avut prilejul să stau de vorbă și cu un tânăr de etnie rromă, originar din Comuna Mironeasa, județul Iași. Este vorba despre Mihai Fabian Faur, antreprenor, absolvent al Liceului Tehnologic „Nicolae Iorga” din Negrești, Vaslui, astăzi fiind student în Marea Britanie. Mihai Fabian Faur este un tânăr gospodar, implicat în viața comunității; imediat după ce ni se prezintă, ne vorbește despre familia sa, pentru ca apoi să ne descrie comunitatea de unde este originar; aproape de finalul dialogului, pentru toți etnicii rromi are un mesaj.
Raportat la toate cele pe care le-am prezentat, conchidem prin câteva proverbe despre muncă, hărnicie, sârguință – „ Lucrul dobândit cu sudoare e mai de preț ca o moștenire”; „Prin muncă și stăruință vei ajunge la dorință”; „Ce se agonisește prin muncă se pastrează mai cu grijă”; „Când te-apuci de câte-o treabă, n-o lăsa fără ispravă”.
Stimați prieteni, sunt convins că v-am stârnit interesul cu subiectele prezentate, așa că nu-mi rămâne decât să vă invit în ziua de luni, 7 OCTOMBRIE 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Viața Rromilor.
Ne auzim online – AICI – http://myradioonline.ro/radio-iasi?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIuPTomsG6iAMVCKhoCR1xegBvEAAYASAAEgLtV_D_BwE
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN