(AUDIO) Iași: Proiectul viitorului Spital de Pneumoftiziologie a primit avizul de oportunitate
Publicat de Andreea Drilea, 7 octombrie 2024, 14:05
Proiectul viitorului Spital de Pneumoftiziologie din Iași a primit aviz de oportunitate din partea Ministerului Sănătății, a anunțat managerul Radu Dabija.
Spitalul va fi amplasat în cartierul Bucium unde este rezervată, pentru acest proiect, o suprafață de 4,6 hectare, lângă una dintre secțiile exterioare ale unității medicale.
Radu Dabija a declarat că proiectul are o valoare de aproximativ 178 de milioande de euro și a început în anul 2020.
Radu Dabija: Investiția se ridică la aproximativ 178 de milioane de euro, pentru că este o clădire foarte mare, o suprafață desfășurată, să spunem așa, de 44.000m² în care va avea practic trei corpuri de clădire legate unul de celălalt. Proiectul va fi supus analizei pe Programul Național de Investiții în Sănătate, pe care Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, îl vor desfășura și a cărui criterii de eligibilitate sunt în consultare publică. Cred că e o chestiune de zile până când vor apărea în Monitorul Oficial.
În prezent, medicii Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași își desfășoară activitatea în patru corpuri de clădire situate în puncte diferite ale orașului. Cea mai veche este din 1862, iar cea mai nouă, din 1974, va fi supusă unui poriect de consolidare fiind cu risc seismic ridicat.
Radu Dabija: Patru clădiri, în patru colțuri diferite ale orașului Iași, kilometri distanță una de cealaltă, nici măcar nu se apropie de ceea ce putem numi îngrijiri normale la nivelul anului 2024, la nivelul acestui secol în medicină, mai ales în medicina respiratorie. Este de menționat că în top 10 cele mai ucigătoare boli din lume, patru sunt de cauză respiratorie și mă refer aici la infecțiile de tract respirator inferior, tuberculoza, cancerul pulmonar și bolile pulmonare cronice ca astmul. Acest proiect s-a bucurat de un studiu de fezabilitate încheiat în anul 2022, care a arătat că în Bucium, pe amplasamentul Secția a IV-a – acum Doctor Clunet, acolo unde bolnavii sunt internați într-o clădire construită înainte de 1900, dată în folosință sanitară în 1916, acolo noi avem 4,6 hectare de teren pe care se poate construi și ne dorim să facem o clădire în care să aducem toate secțiile spitalului, o clădire care să fie nouă și peste 50 de ani, și care să fie la standardele actuale de îngrijire pe care pacienții noștri, cei peste 30.000 de pacienți tratați în fiecare an la noi, le cer și le merită.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro – imagine ilustrativă)