(AUDIO) Creştere a PIB-ului pe cap de locuitor, ca urmare a investițiilor prin Politica de Coeziune
Publicat de Andreea Drilea, 7 octombrie 2024, 17:16
România înregistrează progrese majore, ca urmare a investițiilor facilitate de Politica de Coeziune a Uniunii Europene, iar țara noastră se situează la aproape 80% din media europeană la indicatorul economic PIB per cap de locuitor, procentaj dublu față de acum 20 de ani.
Declarația a fost făcută de comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, la conferința de deschidere a Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor. Ea a subliniat că mare parte din infrastructura rutieră a fost îmbunătățită ca urmare a proiectelor europene, însă multe investiții care presupun fonduri consistente se află în plină desfășurare.
Elisa Ferreira: România a progresat incredibil și în plan regional – de la un nivel foarte scăzut de dezvoltare, la un progres rapid, așa că sunt foarte încântată să recunosc acest lucru, iar îmbunătățirea gestionării fondurilor a fost destul de substanțială. Așadar, dacă vreți, PIB-ul pe cap de locuitor în România era de aproximativ 35% din media europeană în 2004, iar acum este prognozat în jur de 80%. Este un aspect major, care atinge toate sectoarele de dezvoltare. Așadar, cred că este unul dintre cazurile în care progresul a fost uimitor prin politica de coeziune.
În context, într-o intervenție pentru Radio Iași, Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a precizat că țara noastră a încheiat deja contracte în valoare de 22 de miliarde de euro. Fondurile urmează a fi decontate de către Comisia Europeană pentru exercițiul financiar actual, 2021-2027.
Oficialul Guvernului anticipează că la finalul acestui an, se va înregistra o rată de absorbție de 10%, iar în 2025, de aproximativ 30%.
Adrian Câciu: Pe noul exercițiu financiar, deja s-a început implementarea contractelor. Avem contracte încheiate deja de 22 de miliarde de euro, plăți deja efectuate de 1,4 miliarde de euro, s-au transmis declarații la Comisie pentru decontarea sumelor. În acest moment, în conturile României, sunt 1,4 miliarde de euro, undeva 4-4,5%, să spunem, gradul de absorbție, dar cu ceea ce avem trimis la Comisie, estimarea mea este că vom avem 10% la final de an, iar anul viitor ajungem undeva peste 30% absorție. Până la urmă, absorbția nu vine singură, vine în urma unor contracte, unor proiecte depuse. Ne-a interesat foarte mult să avem proiecte care să fie fezabile, să avem contracte încheiate și aceste contracte deja să producă cheltuieli, dar nu numai cheltuieli, ci să producă investiții.
Reamintim că, de astăzi, timp de patru zile, la Bruxelles, se desfășoară cea de-a 22-a ediție a Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, cel mai mare eveniment anual dedicat politicii de coeziune a Uniunii Europene. Evenimentul reunește factori de decizie politică, experți și companii pentru a discuta despre principalele provocări cu care se confruntă regiunile și orașele din spațiul comunitar.
(Radio Iași/Lucian Bălănuță/FOTO #EURegionsWeek)