Şedinţă de guvern – Strategia Naţională pentru Susţinerea Părinţilor, pe agendă
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri, prin hotărâre, Strategia Naţională pentru Susţinerea Părinţilor (SNSP) 2024-2030.
Publicat de Andreea Drilea, 30 octombrie 2024, 06:24
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri, prin hotărâre, Strategia Naţională pentru Susţinerea Părinţilor (SNSP) 2024-2030.
‘SNSP abordează tematica susţinerii parentale, din perspectiva nevoilor variate ale părinţilor sau familiilor care participă la creşterea, îngrijirea şi educaţia copiilor, indiferent de circumstanţe. Rolul părinţilor este unul complex, ei trebuie să fie sprijiniţi şi pregătiţi, dobândind competenţe adecvate, fiind valorizaţi şi susţinuţi de societate. O bună informare a părinţilor, mai ales a celor din medii dezavantajate, privind creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor favorizează scăderea ratei abandonului şcolar. De asemenea, se creează premisele favorabile diminuării fenomenelor de neglijare, exploatare, abuzare a copiilor, a numărului de căsătorii timpurii în comunităţile sărace, de apariţie a sarcinilor în rândul adolescentelor. Ca urmare a accesării facile a serviciilor de sprijin de către persoanele care au un rol parental, inclusiv de către cele din grupuri vulnerabile, care se confruntă cu provocări mai mari, acestea se vor simţi mai încrezătoare în capacitatea lor de a avea grijă de copii, ştiind că pot beneficia de ajutor atunci când au nevoie. De asemenea, se preconizează reducerea considerabilă a potenţialelor obstacole generate de situaţii critice, precum separarea/ divorţul, părăsirea domiciliului, abandonul şcolar’, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Printr-o altă hotărâre, Executivul va aproba schema de ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate pentru perioada 2024-2025.
‘Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României, în perioada 2024-2025, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, respectiv tomate, ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde. Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate. Autorităţile competente responsabile cu implementarea schemei sunt direcţiile pentru agricultură judeţene, centrele locale/judeţene şi respectiv ale municipiului Bucureşti ale Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi oficiile fitosanitare din cadrul Autorităţii Naţionale Fitosanitare’, conform notei de fundamentare a proiectului.
Pe agenda şedinţei de guvern figurează şi un proiect de hotărâre privind recunoaşterea ‘Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri’ ca fiind de utilitate publică.
În analiza Executivului se vor afla şi proiectele de hotărâre privind suplimentarea bugetelor Ministerelor Economiei, Dezvoltării şi Sănătăţii.
De asemenea, în analiza Guvernului se va afla şi proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii ‘Autostrada Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni’, judeţul Iaşi.
Va fi aprobat şi un memorandum privind negocierea şi semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord privind cooperarea în domeniul apărării. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro