Reţete pentru cozonacul şi pasca de Paşte
Publicat de Andreea Drilea, 5 aprilie 2018, 09:12 / actualizat: 5 aprilie 2018, 12:47
Indiferent dacă ţii post sau dacă eşti vegetarian şi ai renunţat la consumul de lapte, ouă şi unt, te poţi bucura de savoarea unui cozonac proaspăt, făcut chiar la tine în casă. Nu ai nevoie de ingrediente sofisticate, ci doar de câteva arome care vor transforma cozonacul tradiţional într-un desert absolut delicios.
Cozonac cu nucă şi vanilie
Ingrediente: pentru 3 cozonaci
1 kg faina
50 g drojdie
400 g zahar
500 ml lapte
100 ml ulei
6 oua
coaja de la o lamaie
1 lingurita esenta rom
3-4 buc de rahat
2 lg cacao
nuca macinata
vanilie
1 praf de sare
Preparare:
Se cerne faina de 2-3 ori. Preparam maiaua din drojdie + 2 lg faina + 50 ml lapte. Se dizolva zaharul (350g) si vanilia in restul de lapte, caldut. Galbenusurile se freaca cu sare, coaja de lamaie. Adaugam peste faina, maiaua, laptele, galbenusurile, treptat..framantand continuu..la sfarsit, adaugam uleiul..si mai framantam cca 5 minute. Lasam la dospit, 1 h.
Intre timp, amestecam nuca cu albusurile batute spuma, cu 50 g zahar , 2 lg cacao si romul. Se portioneaza aluatul in 3 parti egale. Intindem foaia de aluat, adaugam deasupra umplutura de nuca si rahat, rulam , stropim cu apa si presaram zahar…si punem in tava.Mai lasam la dospit cca 30 minute, dupa care dam la copt, 45 minute, la foc potrivit.
Cozonac cu nucă şi scorţisoara
Ingrediente:
– 500 g faina cernuta
– 150 g zahar
– 250 ml lapte caldut
– 4 galbenusuri
– 80 ml ulei + o lingura mare margarina topita
– o drojdie 25g
– un praf de sare
– esente de vanilie, rom, coaja sau zeama de lamaie..etc
– un galbenus pt uns
– 200 g nuca macinata amestecata cu
– 8-10 linguri zahar
– un plic zahar vanilat
– esenta de rom
– 2 lingurite scortisoara
– 100 g stafide.
Preparare:
Etapa 1: Drojdia se dizolva in 100ml lapte caldut cu o lingura de zahar si una de faina se lasa 10 minute.
Etapa 2: Dupa ce a crescut aluatul il impartim in 2. Intindem fiecare bucata pe masa infainata si o taiem in 2 pe lung. fiecare parte se presara cu nuca si se ruleaza strans. se impletesc cele 2 rulade, se pun in tava si se cresteaza cu un cutit cu varf ascutit.
Etapa 3: Se procedeaza la fel si cu cealalta bucata de aluat. Se lasa la crescut 30 de minute, se ung cu galbenus de ou si se coc.
Etapa 4: Pt a ramane coaja moale cand il scoateti din cuptor acoperiti cozonacul cu un prosop curat inmuiat in apa rece si strors, lasati cozonacul asa pana se raceste. la nevoie repetati.
Cozonac cu nuci şi smântână
Ingrediente:
– 500 g faina
– 25 g drojdie
– 160 g zahar
– 2 plicuri zahar vanilat
– 250 ml lapte
– 100 ml ulei amestecat cu unt topit
– 1/2 cescuta (expresso) smantana
– 3 galbenusuri
– 1 lingurita rasa de sare
– esenta de vanilie, esenta lamaie, esenta portocala (in loc de coaja rasa)
– 3 albusuri batute spuma cu 3 linguri de zahar
– 250 g nuca macinata
– 1 lingura cacao
Preparare:
Etapa 1: Se amesteca bine dupa ce aluatul a dospit (adica dupa o ora jumate), intins foaia pe planseta unsa cu lei, intins umplutura deasupra si rulat frumos.
Etapa 2: Pus ruloul in tava tapetata cu hartie de copt si lasat la loc ferit de curent inca 30 min (a stat in cuptorul nepornit) uns frumosul cu ou batut si presarat cu zahar
Copt la 170 gr timp de vreo ora pana a iesit batul curat
Cozonac cu umplutură de cacao şi nucă
Ingrediente
– 2 kg faina
– 9 oua
– 250 g unt
– 500 ml lapte
– 50 g drojdie de calitate
– 500 g zahar
– esenta de vanilie si portocale
– 5 g sare
– coaja de la o lamiie
– 100 g ulei
– umplutura de cacao si nuca
Preparare:
Etapa 1: Se prepara maiaua din circa 3 linguri faina care se pun intr-un castron si se oparesc cu jumatate din cantitatea de lapte fierbinte si se bate pana devine o pasta moale ca o alifie.
Etapa 2: Peste acest amestec se sfarma drojdia si se pune la crescut la loc cald ferit de curenti de aer rece.
Etapa 3: Intre timp, se bat ouale intregi cu restul de lapte si se adauga esentele. Cand maiaua a crescut, se adauga peste faina, se toarna compozitia de oua cu lapte, iar apoi untul topit, coaja de lamaie si portocala.
Etapa 4: Acest amestec se framanta bine 35-45 de minute neintrerupt; La framintat se ung mainile cu ulei si se continua framintarea pina cand coca face basici. Aluatul rezultat nu trebuie sa fie tare ci mai mult moale. Daca e virtos, se mai adauga ulei si se continua framantatul.
Etapa 5: Aluat se acopera cu un servet curat si gros, se pune la caldura si se lasa sa creasca . Cind coca a crescut bine, se iau pe rind bucati, se intind putin, se presara umplutura si apoi se ruleaza, dupa care se pune in tavi de cozonac lungi si inalte, pregatite cu hirtie inalta unsa cu unt.
Etapa 6: Se unge cozonacul cu galbenus amestecat cu ulei ca o maioneza si se presara cu zahar pentru aspect. Coptul nu trebuie sa dureze mai mult de 60 de minute.
Cozonac simplu şi gustos
Ingrediente
– 1 kg faina
– 50 g drojdie
– 250 g zahar
– 150 g unt
– sare
– 2 plicuri zahar vanilat
– 10 galbenusuri
– 500 ml lapte
– 100 ml ulei
– 350 g nuca macinata
– 4 linguri zahar
– 1 ou
Preparare:
Etapa 1: Intr-un lighean se cerne faina. Se pregateste maiaua din 100 ml lapte caldut care se amesteca cu drojdia si 4 linguri de faina.
Etapa 2: Se lasa maiaua la loc cald ca sa creasca. In faina cernuta din lighean se face o adincitura si se pune restul de lapte in care s-a dizolvat zaharul, se adauga maiaua si ouale pe rind, se framinta bine, iar apoi se pune cite o lingura de ulei se framinta pina cind uleiul se inglobeaza bine in aluat.
Etapa 3: Se acopera si se lasa aluatul la dospit pina cind isi dubleaza volumul. Apoi se imparte aluatul in 2 gramezi. Fiecare se imparte in 2 parti. Se intinde cu sucitoarea fiecare parte se pune nuca amestecata cu zahar in prealabil, se ruleaza iar apoi se impletesc tot cite 2 foi de aluat rulate.
Etapa 4: Se pot lasa si neimpletiti. Se pun in tava se mai lasa sa creasca in tava 10 min,apoi se ung deasupra cu ou, se baga la cuptor 40 de minute.
Cozonaci buni cu nuci
• Ingrediente pentru 2 cozonaci:
• 1 kg faina speciala pentru cozonaci
• 500 ml lapte cu grasime 3,5 %
• 50 gr drojdie proaspata
• 100 gr unt de consistenta moale
• 4 pliculete zahar vanilat
• 250 gr zahar
• 100 gr ulei
• 5 galbenusuri
• 1 lingurita rasa de sare
• coaja rasa de la o lamaie
• 1 fiola esenta de rom
• Umplutura:
• 400 gr miez nuca
• 5 albusuri
• 3 linguri cacao
• 5 linguri zahar
• coaja rasa de la o lamaie
• 1 fiola esenta de rom
• Pentru uns cozonacii:
• 30 ml lapte
• 1 galbenus crud
CUM SE PREPARA COZONAC PUFOS CU NUCA:
Aceasta reteta de cozonac pufos cu nuca se caracterizeaza prin faptul ca intr-adevar iti ofera secretele unui cozonac gustos si pufos, care nu se intareste a doua zi ci isi pastreaza consistenta pufoasa. Nu vei mai avea chef de alte prajituri, dupa ce vei prepara aceasta reteta de cozonaci:) Iata cum trebuie sa prepari cei mai buni cozonaci:
1. Incepem cu aluatul de cozonac: Chiar daca faina este de calitate si ti se pare ca este foarte fina, aceasta trebuie totusi cernuta de 3 ori, pentru a se aerisi. Nu trece peste acest pas pentru ca este important. Lasa faina cernuta intr-un castron si treci la punctul 2.
2. Incalzeste intr-un vas, laptele amestecat cu zaharul tos si cel vanilat, pana ce acestea se dizolva.
3. Dizolva drojdia proaspata in cateva linguri din acest lapte(caldut, nu fierbinte), apoi pune-o peste faina pe care ai cernut-o mai devreme si presara putina faina deasupra ei, fara sa amesteci. Lasa castronul undeva la cald, pana ce apar crapaturi in locul unde ai presarat faina peste drojdie.
4. Amesteca intr-un castron mai mic, galbenusurile cu sarea si coaja rasa de la o lamaie si adauga-le in castronul cu faina si drojdie apoi adauga si laptele care ti-a mai ramas.
5. Amesteca intreaga compozitie folosind o lingura de lemn.
6. Urmeaza framantatul aluatului, un proces foarte important, care trebuie sa dureze minim 30 de minute. Prepara un amestec de unt moale(topit) si ulei si unge-ti bine mainile, pentru ca aluatul sa nu se lipeasca de maini. Chiar daca se va lipi, evita sa-ti pudrezi mainile cu faina pentru ca aceasta se poate incorpora in aluatul pe care il framanti, formand cocoloase. Aluatul trebuie framantat in continuu, in toate modurile si directiile, rasucit, batut cu palmele, trantit in castron, fara pauze. Unge-ti mainile frecvent cu amestecul de unt si ulei, in timpul framantarii cozonacilor, pentru ca aluatul sa absoarba intreaga cantitate din acest amestec, dar fara adaugarea lui directa in aluat.
7. Dupa ce ai framantat bine aluatul, lasa-l sa creasca timp de 90 minute, undeva la loc cald.
8. Prepararea umpluturii: Mixeaza albusurile cu zaharul pana devin spuma apoi adauga nucile tocate marunt, cacaoa, esenta de rom si coaja rasa de lamaie, amestecand toata compozitia cu o lingura.
9. Continuam cu aluatul. Imparte aluatul in patru parti egale, formand patru bile de aluat.
10. Unge masa sau blatul cu ulei si intinde fiecare bila de aluat pana obtii 4 foi de cca. 1.5 cm grosime apoi, peste fiecare dintre aceste foi, intinde umplutura cu nuci si cacao.
11. Ruleaza fiecare foaie si impleteste cate doua rulouri, obtinand astfel 2 cozonaci impletiti.
12. Tapeteaza tavile cu hartie de copt unsa cu unt, aseaza cozonacii in ele si lasa-i undeva la cald pana ce acestia aproape isi dubleaza volumul(aproximativ 60 min).
13. Inainte de a baga cozonacii la cuptor, unge-i cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte si presara apoi putin zahar peste ei.
14. Ii coci in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade, timp de cca. 45 minute. Poti sa incerci cozonacii cu o scobitoare. Nu deschide usa la cuptor primele 30 de minute.
15. Optional: dupa o jumatate de ora, poti sa-i acoperi cu o folie alimentara de aluminiu, ca sa nu se rumeneasca prea tare.
16. Dupa ce s-au copt si i-ai scos de la cuptor, scoate-i din tavi cu tot cu hartie, acopera-i cu un prosop de bucatarie si lasa-i 20 minute, dupa care ii poti servi.
Cozonac cu de toate
Ingrediente
1 kg făină,
1 linguriță sare
50 g drojdie proaspătă,
500 ml lapte,
3 ouă,
3 gălbenușuri,
350 g zahăr,
150 ml ulei,
esență vanilie,
coajă lămâie.
Umplutură:
250 g nucă măcinată,
3 albușuri,
3 linguri cacao,
3 linguri lapte,
3 linguri zahăr,
esență rom,
stafide,
rahat.
Pentru uns:
1 gălbenuș
1 lingură lapte,
zahăr
mac
susan
Preparare:
Etapa 1: Într-un vas mai mare cernem făina cu sarea.
Laptele se pune la fiert cu zahărul și se amestecă până se topește tot zahărul.
Într-un castron mai mic amestecăm drojdia cu o lingură zahăr, o lingură de făină și 50 ml lapte călduț (se ia din cei 500 ml pus la fiert).
Batem bine cu un mixer cele 3 ouă întregi cu cele 3 gălbenușuri.
Când laptele clocotește se adaugă peste făina cernută, amestecând ușor cu o lingură de lemn.
Adăugăm apoi drojdia – care trebuie să-și fi mărit volumul și ouăle bătute.
Adăugăm esența de vanilie și coaja de la o lămâie.
Punem la încălzit uleiul și se lasă 2 minute la foc mic.
Se începe frământatul ușor cu podul palmei, niciodată cu pumnul, turnând câte puțin ulei călduț.
Se frământă cât mai mult posibil – eu nu pot mai mult de 10 minute
Se lasă la crescut într-o cameră unde este cald pentru o oră.
Vasul se acoperă cu un șervet curat.
Etapa 2: Între timp se pregătesc tăvile – se ung cu ulei și se tapetează cu hârtie pergament.
Se pregătește compoziția de nucă.
Se bat bine cu mixerul cele 3 albușuri cu un praf de sare, adăugăm apoi zahărul în ploaie.
Adăugăm cacao, laptele, nuca și esența de rom și amestecăm cu o lingură de lemn.
Etapa 3: Când aluatul a crescut se împarte în două.
Pe o planșetă unsă cu ulei se întinde o parte de aluat.
Compoziția de nucă am împărțit-o în două și am întins-o la distanțe egale față de margine și mijloc.
Pe laterale și la mijloc am pus rahat și stafide.
Rulăm și se pune în tavă.
La fel se procedează și cu partea cealaltă de aluat.
Etapa 4: Se mai lasă la crescut în tavă pentru 30 minute.
Se unge un gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte.
Se presară zahăr, mac și susan.
Se coc pentru 60 minute la 180 grade C.
Poftă bună!
Cozonac de Paște
Ingrediente:
1 kg faina,
4 oua,
300 gr zahar,
500 ml lapte,
2 pliculete drojdie uscata,
200 ml ulei,
un pliculet zahar vanilat,
2 fiole esenta rom,
200 gr rahat,
100 gr nuca,
100 gr
3-4 linguri cacao,
cate o lingurita de mac si de susan
Preparare:
Faina se cerne. In caz ca folositi drojdie uscata (este mai putin pretentioasa decat cea proaspata), se amesteca cu faina, daca nu faceti maiaua (se pune intr-un castron drojdia, se adauga apa calduta si cateva linguri de faina- lasati sa creasca) Laptele se pune pe foc si se adauga zaharul, mestecand pana la topire. Nu trebuie sa fiarba, doar sa fie caldut.
2 oua si 2 galbenusuri se bat foarte bine cu mixerul, se adauga o jumatate de lingurita de sare, pliculetul de zahar vanilat si esenta de rom.
Se amesteca faina cu laptele si cu oualele batute. Din cand in cand se pune cate un pic de ulei cald.
Se framanta aproximativ 30 minute. (daca puteti mai mult nu strica).
Se lasa la crescut intr-o camera unde este cald, pana se dubleaza ca volum.
Intre timp se iau cele doua albusuri care au ramas , se adauga 2 linguri zahar si se bat pana se face spuma, se adauga nuca macinata, o fiola de rom si 3-4 linguri cacao. Aceasta compozitie se da in doua (doar avem 2 cozonaci de facut).
Rahatul se taie si el in bucatele mici.
Se imparte coca in doua. Se intinde coca pe o planseta unsa cu ulei (se intinde cu mana). Se ia compozitia de nuca si se intinde pe foaie o fasie (eu impart iar aceasta compozitie in trei), apoi pun langa, rahat multicolor si stafide, apoi iar o fasie de compozitie cu nuca, rahat cu stafide, iar compozitie cu nuca si iarasi rahat cu stafide. Se ruleaza si se prinde la capete. La fel se procedeaza si cu celalalt cozonac.
Se pun in tavi speciale de cozonac unse cu unt si tapetate cu faina sau pesmet.
Se mai lasa in tava la crescut maxim 20 minute. Se ung cu ou batut, se presara deasupra cate o lingurita de zahar, susan si mac.
Se coc la 200 grade pentru 40-50 minute in functie de cuptor. Se pot verifica cu o scobitoare daca s-au copt (daca nu a ramas coca pe scobitoare inseamna ca s-au copt). Trebuie sa se rumeneasca si un pic deasupra.
Cozonaci cu nuci, cacao şi unt
Ingrediente:
– 500 g faina
– 200 ml lapte caldut (atentie nu fierbinte)
– 10 g drojdie
– 150 g zahar
– 100 g unt
– 4 galbenusuri
– esenta de vanilie
coaja de portocala(2,3 linguri)
Umplutura:
– zahar
– nuci
– cacao
– unt
Preparare:
Etapa 1: Amestecam laptele caldut cu drojdia si lasam la odihnit 10 min.
Apoi amestecam untul cu zaharul si galbenusurile si putin cate putin si restul ingredientelor.
Etapa 2: Aluatul obtinut il lasam la crescut pana isi dubleaza volumul,dupa care il modelam dupa placere.Ptr cozonacul cu nuci intindem o foaie pe care o ungem cu putin unt si apoi presaram pe ea zaharul cu cacao si cu nucile zdrobite,rulam si impletim.
Etapa 3: Dupa ce pus in tavi il mai lasam inca odata sa isi dubleze aproape volumul si apoi il dam la cuptor la 180 grade 30-40 min.
Daca cozonacul are deja culoarea pe care o doriti acoperiti pana la coacerea completa cu foaie de aluminiu.
Cozonac cu nuci, rahat şi stafide
Ingrediente:
– 50 drojdie proaspata
– 400 ml lapte cald
– 180 g zahar
– 2 oua mari
– 2 galbenusuri
– 800 g faina
– 1 lingurita de sare
– 200 g unt topit
Pt. umplutura
– 4 albusuri
– 100 g nuci macinate
– coaja de lamaie
– 2 linguri de cacao
– 10 linguri de zahar
rahat, stafide
Preparare:
Etapa 1: Se amesteca jumatate din cantitatea de laptele cald cu o lingura de zahar, 3 linguri faina si drojdia. Se lasa 5-10 minute la cald pana creste maiaua. In masina de paine se pune zaharul, ouale intregi si galbenusurile untul moale, dupa care faina si sarea. Se porneste la programul de framantare si cand incepe sa framante se adauga si maiaua.
Etapa 2: O sa rezulte un aluat lipicios si moale, dar nu mai adaugati faina. Lasati aluatul sa fie framantat bine si daca dupa terminarea procesului tot nu s-a legat opriti masina si porniti din nou programul ca sa se mai framante o data. Dupa framantare se pune intr-un castron suficient de mare uns in prealabil cu ulei si se lasa la cald ca sa dospeasca.
Etapa 3: Intre timp se bat albusurile pentru umplutura, impreuna cu zaharul, se adauga apoi nucile, cacaoa si coaja de lamaie. Dupa ce aluatul a dospit punem din el pe masa unsa cu ulei suficient cat sa obtinem un dreptunghi, ungem cu crema de cacao, adaugam rahat si stafide, apoi rulam.
Etapa 4: Procedam la fel cu al doilea dreptunghi, apoi ambele rulouri pe rasucim intre ele ca sa obtinem un cozonac impletit. Asezam cozonacul in forma tapetata cu hartie de copt si lasam iar cca 30 de minute sa dospeasca la cald.
Etapa 5: Dupa ce a crescut suficient, bagam la cuptor la foc mediu timp de 10 minute, apoi scadem focul la minim pentru inca 20-30 de minute. Se scoate din cuptor si se lasa la racit acopetit cu un prosop, se serveste cand este racit in totalitate.
Cozonac cu mac sau nucă
Ingrediente:
1kg faina
50g drojdie (sau drojdie uscata 20 de grame)
250g zahar
500ml lapte de 3,5% grasime
200g grasime, ulei si unt topit
INGREDIENTE UMPLUTURI:
Crema de mac preparat cu albusurile ramase de la aluat(se bat albusurile spuma cu doua linguri de zahar dupa care se adauga macul)
Nuca preparata cu albusurile ramase de la aluat (se bat albusurile spuma cu doua linguri de zahar dupa care se adauga nuca si optional o lingura de cacao)
rahat
5 galbenusuri
1 lingurita rasa de sare
arome coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie, fiecare dupa gust
Preparare:
Etapa 1: Intr-un castron mai mare se cerne faina.
Se incalzeste laptele in care se dizolva zaharul si vanilia.
Etapa 2: MAIAUA se face din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte.
Atentie! Daca faceti maiaua cu drojdie uscata, din laptele preparat la punctul 2 se iau 5 linguri care se adauga peste drojdie, se amesteca si se lasa la crescut. Dupa aceea se toarna peste faina.
Se presara peste maia o mana de faina si se lasa la loc cald,vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se „crapa faina”
Etapa 3: Galbenusurile se freaca cu sarea, coaja de lamaie si portocala.
Se adauga maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate spuma
Etapa 4: Se amesteca cu mana si se framanta usurel, ajutandu-va de grasimea care trebuie sa fie calduta.
Pe masura ce aluatul se leaga, se inmoaie mana in grasime(nu se toarna in aluat) pana ce se incorporeaza toata.
Etapa 5: Se framanta bine, vreme de 30 minute, impaturind aluatul, laundu-l la pumni, etc
Se acopera castronul cu un servet si se puna la crescut, in loc cald si ferit de curent, cam o ora si jumatate.
Etapa 6: Dupa ce a crescut se imparte in doua pentru doi cozonaci.
Se ruleaza, se umple cu umplutura si se pune in tava.
Etapa 7: Se mai lasa la crescut cam 40 de min cam pana cand ajunge la inaltimea tavii si chiar o depaseste.
Se unge cu galbenus de ou si se presara cu zahar.
Se introduce la cuptor la 180 grade timp de 40-45 de minute.
Cozonac cu de toate pentru toti
Ingrediente
ALUAT DE COZONAC:
-1 kg faina
-500 ml lapte
-4 oua
-250 gr zahar
-50 gr unt
-50 ml ulei
-50 gr de drojdie proaspata
-coaja de lamaie, coaja de portocala,
-un praf de sare
UMPLUTURA:
-rahat taiat cubulete (circa 250 gr)
-3 linguri cu cacao
-1 fiola cu esenta de rom
-4 albusuri
-250 gr nuca macinata
-100 gr stafide
Mod de preparare
Toate ingredientele trebuiesc tinute la temperatura camerei cu cel putin o zi inainte de preparare. Se face o maia din drojdie,1 lingura de faina si 100ml lapte caldut. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul,intr-un loc caldut. Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le frecam cu zaharul si un praf de sare pana se albesc. Incalzim laptele si il punem peste galbenusuri. Amestecam bine pana nu se mai simte zaharul. Adaugam esenta de rom si coaja de lamaie si portocala. Intr-un vas incapator adaugam faina cernuta de 2-3 ori. Facem o gropita la mijloc. Adaugam laptele si maiaua si framantam pana se incorporeaza laptele tot. Tot in acest aluat putem adauga stafide inmuiate in rom.
Incalzim untul si uleiul si punem cate un pic, pana se incorporeaza tot in aluat, iar acesta nu se mai lipeste. Acoperim aluatul si il lasam la crescut, circa 40-45 de minute, la loc calduros. Mixam albusurile cu zahar, pana cand acesta nu se mai simte si capata consistenta unei bezele. Adaugam cacaoa si omogenizam cu o lingura de jos in sus. Adaugam nuca tocata si amestecam bine. Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in doua parti.
Prima parte se imparte si ea in doua. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao si nuca. Punem deasupra si rahat. Se ruleaza si se impletesc ambele rulouri. La fel se procedeaza si cu aluatul ramas.
Se pun in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina si se lasa sa mai creasca circa 30 de minute. Dupa ce a crescut se unge cu un ou amestecat cu 2 linguri de zahar si se introduce la cuptor circa 40-45 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.
Atentie, nu se deschide usa de la cuptor in prima jumatate de ora, altfel riscam sa se lase compozitia. Se scoate si se lasa la racit un pic, apoi il scoatem din tava.
Cozonac cu cacao
Ingrediente aluat:
• 1000 gr faina
• 200 gr zahar
• 1 praf de sare
• 50 gr drojdie
• 650 ml lapte
• 4 galbenusuri de ou
• 1 ou pentru uns
• 5 linguri de unt sau margarina topita
• coaja rasa de la 1 lamaie
Umplutura Cozonac cu cacao:
300 gr zahar
5 linguri cacao
Incalzim laptele cat sa fie caldut si dizolvam in el 1 praf de sare, 200 g zahar si 50 g drojdie. Lasam la loc caldut sa dospeasca. Intr-un vas punem 1 kg faina adaugam maiaua dospita si cele 4 galbenusuri de ou si framantam bine pana ce aluatul devine omogen. In acest moment adaugam cele 5 linguri de unt sau margarina topita, coaja rasa de la 1 lamaie si continuam framantatul pana se incorporeaza in aluat. Lasam aluatul de cozonac la dospit pana isi dubleaza volumul.Pe o fata de masa pe care in prealabil am presarat-o cu faina rasturnam aluatul de cozonac si il impartim in sase parti egale.Fiecare parte il intindem sub forma dreptunghiulara cu grosime de jumate centimetru. Amestecam zaharul cu praful de cacao.Aluatul de cozonac intins se presara cu amestecul de zahar si cacao fiecare bucata , se ruleaza si apoi impletim tot cate trei rulouri obtinand in cele din urma doua corzi decozonac impletite. Impletiturile le asezam in forma de cozonac unsa si tapetata(daca folositi hartie de copt sa ungeti si aceasta) si lasati la loc caldut la dospit pentru 1 ora. Inainte cu 15 minute de a expira timpul de dospit porniti cuptorul. Dupa ce corzile decozonac au dospit le ungem deasupra cu ou si le dam la cuptorul preincalzit initial cam 10 minute la foc tare apoi reducem focul la minim si lasam la copt pana la proba cu scobitoarea cand nu mai ramane aluat pe el(eu l-am copt aproximativ 35 minute ,dar timpul de coacere difera de la un cuptor la altul).Dupa ce a copt scoatem din cuptor si lasam impletiturile in tavi acoperite cu un prosop pana racesc (circa 15 minute), apoi le scoatem cu grija, indepartam hartia de copt daca am folosit si le lasam acoperite pana racesc complet.
Cozonac vegan
Ingrediente:
• 500 grame faina
• 190 + 10 = 200 grame zahar brut
• 1 lingurita sare roz de Himalaya
• 1 pliculet zahar vanilat bio
• coaja rasa de la 2 lamai ecologice (necerate)
• 60 grame mei bio
• 250 grame apa
• 25 grame drojdie de bere
• 100 + 200 = 300 grame lapte de soia
• 75 grame unt de cocos organic
• 75 grame ulei vegetal
Preparare:
Daca va este pofta de cozonac si tineti o dieta vegana, adica sunteti un vegetarian strict care nu consuma niciun produs de origine animala, atunci aceasta reteta este foarte potrivita. a fi sau a nu fi vegetarian?
Dupa ce veti gusta acest cozonac, va fi foarte usor sa va raspndeti la aceasta intrebare (bineinteles daca avem in vedere numai gustul atunci cand luam o asemenea decizie pentru ca daca suntem constienti de beneficiile unui regim vegan nu ne mai punem aceasta intrebare).
Ingrediente: 500 grame faina, 190 + 10 = 200 grame zahar brut, 1 lingurita sare roz de Himalaya 1 pliculet zahar vanilat bio, coaja rasa de la 2 lamai ecologice (necerate), 60 grame mei bio, 250 grame apa, 25 grame drojdie de bere, 100 + 200 = 300 grame lapte de soia, 75 grame unt de cocos organic si 75 grame ulei vegetal
Accesorii: trei castroane curate din sticla, doua vase mici rezistente la temperatura (foc), un blender, o lingura de lemn, o rascheta metalica de aluat, o forma mica de cozonaci, o plansa de framantat aluatul, o foaie de hartie de copt, suport cu gratar, cuptor ventilat.
1. Intr-un castron de sticla (mai mic), amestecati 10 grame zahar cu drojdia proaspata pana cand amestecul devine lichid apoi adaugati 100 grame lapte caldut si 6 linguri de faina. Acest amestec este maiaua dulce
2. Lasati amestecul (maiaua dulce) sa creasca timp de minim 15 minute si maxim 30 minute.
3. Intr-un alt castron de sticla (mai mare), amestecati faina si sarea. Acestea sunt ingredientele uscate.
4. Intr-un vas rezistent la temperatura topiti untul de cocos si incorporati uleiul pana cand untul devine semitransparent. Acest amestec constituie grasimea
5. Intr-un alt vas rezistent la temperatura puneti meiul si apa si fierbeti la temperatura joasa amestecand mereu pana se evapora toata apa, dupa care asezati vasul deoparte sa se raceasca putin.
6. Puneti in blender meiul fiert, 100 grame lapte de soia, 190 grame zahar, coaja de lamaie, zaharul vanilat si amestecati.
7. Varsati amestecul din blender peste maiaua dulce crescuta si amestecati bine cu o lingura de lemn. Acestea sunt ingredientele umede
8. Varsati ingredientele umede peste cele uscate, amestecati cu lingura de lemn si apoi framantati cu mainile pana obtineti un aluat faramicios cu apetit pentru lichid. Acest lichid va fi grasimea.
9. Incorporati putin cate putin grasimea pregatita. Dupa fiecare adaugare se framanta bine astfel incat intreaga cantitate sa fie incorporata si aluatul sa se desprinda usor de pe peretii vasului. Consistenta aluatului trebuie sa fie moale si elastica.
10. Lasati aluatul in castronul acoperit cu un capac de sticla sau cu un alt castron sa fermenteze timp de 50 minute, timp in care, daca drojdia este proaspata si buna, aluatul isi dubleaza volumul.
11. Ungeti plansa de lucru si mainile cu ulei si intindeti aluatul pentru a fi format. Aluatul trebuie intins cu mana de la interior catre exterior, in fiecare directie, in cerc, tragand cu miscari scurte. Initial cand aluatul este mai gros se pot face miscari mai bruste dar apoi aveti grija sa nu se rupa.
12. Impachetati aluatul pe lungime si latime apoi rulati aluatul in forma de sul cu dimensiunile formei de cozonac.
13. Introduceti aluatul in forma de cozonac, tapetata cu foaia de copt. Cozonacul trebuie sa ocupe 1/3 din inaltimea formei de cozonac pentru a avea loc de crescut.
14. Lasati cozonacul in forma, aproape de o sursa de caldura, sa se linisteasca si sa dospeasca timp de 30 minute
15. Incalziti cuptorul la temperatura de 180 grade si introduceti cozonacul in cuptor impreuna cu vasul de apa. Dupa 15 minute ridicati temperatura la 200 grade. Timpul de coacere poate fi de aproximativ 30 minute si se verifica cu termometrul care trebuie sa indice intre 90 si 100 grade Celsius sau cu scobitoarea care trebuie sa iasa uscata si curata.
16. Daca este copt scoateti cozonacul din forma impreuna cu foaia de copt, invelitil in servetul curat de bucatarie si punetil pe suportul cu gratar. Daca nu este copt repuneti cozonacul in cuptor si prelungiti timpul de coacere cu cateva minute.
17. Pregatiti un sirop pentru glazura si puneti intr-un vas rezistent la foc 50 grame zahar si 100 grame apa, amestecand cu lingura de lemn pana se topeste tot zaharul.
18. Ungeti cu o pensula cozonacul pe toata suprafata cu siropul de glazura.
Este o reteta dietetica nu doar pentru ca nu am folosit produse de origine animala ci si pentru ca nu am folosit umplutura. Pe cat este de simplu ca si ingrediente, atat este de delicios.
Pofta buna!
Cozonac pentru vegetarieni
Ingrediente (pentru doi cozonaci)
Pentru aluat
• 1 kg faina
• 400 ml apa
• 200 ml ulei sau
• 200 g margarina vegetala
• 200g zahar
• coaja si sucul unei lamai
• coaja si sucul unei jumatati de portocala
• 25 gr drojdie
• un varf de cutit praf de sare
• o lingurita bicarbonat de sodiu alimentar.
Pentru umplutura
• 4 linguri miere de albine
• o cana de nuci macinate
• 50 g de stafide
• o lingurita de scortisoara
• 3 linguri de cacao.
Cum se prepara cozonacul pentru vegetarieni
In primul rand se pregateste maiaua (un aluat mai mic). Se inmoaie drojdia in jumate de pahar de apa calduta, dupa care se adauga aproximativ o cana de faina (200 g) si se amesteca pana se omogenizeaza. Aluatul mic obtinut se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la crescut, la loc cald, timp de o jumatate de ora.
In restul de faina se face o gaura si se toarna sarea si zaharul de preferat dizolvate in apa ramasa, sucul si coaja rasa de la lamaie si portocala, bicarbonatul, margarina sau uleiul. Compozitia rezultata se amesteca impreuna cu maiaua si se framanta, timp de 10 minute. Se mai lasa la dospit, langa un loc cald (de preferat pe calorifer, daca este posibil), inca 20 de minute.
Umplutura nu necesita o operatiune complicata, ci pur si simplu se omogenizeaza produsele intre ele.
Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in 4 bucati egale. Fiecare bucata se intinde pe o plansa, in foi nu foarte subtiri, peste care se pune cate un sfert din umplutura. Se ruleaza doua cate doua bucati, astfel incat sa se formeze cei doi cozonaci gata de dat la cuptor. Cozonacii se pun in forme si se lasa la cuptor aproximativ 30 de minute, la foc potrivit.
Pască raw vegan
Ingrediente
PENTRU BLAT
120g făină de caju sau de migdale
80g făină de floarea-soarelui
100g de stafide
½ păstaie de vanilie sau extract de vanilie
100g de apă filtrată
PENTRU CREMĂ
100g de caju
80ml de apă
50g de îndulcitor natural
50g de stafide aurii
50g unt de cocos sau de cacao
½ linguriță de turmeric (pentru culoare)
100g făină de caju, pentru final
Mod de preparare
1. Pentru blat, amestecă toate ingredientele în robot. Compoziția trebuie să fie ca plastilina, ușor de modelat, și, dacă este prea lichidă, se mai adaugă făină de nuci sau de semințe. Gustă și, dacă mai este nevoie de îndulcitor natural, mai adăugă. Compoziția se presează într-o formă rotundă în așa fel încât să fie ca un cuib.
2. Pentru cremă, omogenizează toate ingredientele în blender în așa fel încât crema să fie precum smântâna. Mai adaugă cele 100g făină de caju și formează o cremă precum cea din fotografie. Ornează cu stafide aurii și cu fructe congelate.
Pască cu brânză dulce
Ingrediente:
• Pentru aluat:
• 500 grame faina
• 25 g drojdie
• 100 g zahar
• 275 ml lapte
• 100 grame unt
• 2 galbenusuri
• un praf de sare
• arome – coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie
Pentru umplutura:
• 600 grame branza dulce (aveti grija sa nu aibe prea mult zer)
• 6 oua
• 250 grame zahar (gustati si daca va place mai dulce mai adaugati 50 grame)
• 1 plic de zahar pudra cu aroma de vanilie
• stafide (optional)
• coaja de lamaie
• pesmet pentru tapetat aluatul
Preparare:
Incepem cu aluatul:
Intr-un castron mare cernem faina… sa fie mai pufoasa si aerisita pentru a dospi repede si bine.
Incalzim laptele in care dizolvam zaharul si vanilia. Topim si untul separat.
In mijlocul fainii facem o adancitura in care pregatim maiaua din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat mai devreme, care trebuie sa fie caldut nu fierbinte, apoi presaram peste maia o mana de faina si o lasam la loc cald cam 10-15 minute, sa creasca, pana se “crapa faina”.
Intre timp luam galbenusurile si le amestecam cu sare, coaja de lamaie sau portocala. Albusurile le dam deoparte, puteti sa le congelati si sa le folositi la alte prajituri.
Adaugam la maia, restul de lapte caldut si galbenusurile amestecand cu mana si framantam usor, adaugand treptat putin cate putin unt topit care trebuie sa fie caldut. Cand am terminat lasam sa dospeasca pana isi dubleaza volumul, intr-un loc cald, ferit de curenti.
Umplutura:
Amestecam branza cu ouale, zaharul (inclusiv cel pudra), coaja de lamaie, esente si un praf de sare. Omogenizam bine si lasam deoparte
Daca punem si stafide le lasam cateva minute in esenta de rom si apoi le adaugam (vor fi mai aromate).
Dupa ce aluatul a crescut, luam o bucata si modelam baza pascutei si o asezam intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt.
Facem trei suluri din aluatul ramas si pregatim impletitura de pe marginea pascutei.
Daca va mai ramane aluat putem sa modelam si o cruce mica pe care o vom pune in mijlocul compozitiei de branza.
Preincalziti cuptorul. Introducem tava cu aluatul pentru aproximativ 10 minute sau cat sa prinda o crusta. Facem acest lucru pentru a nu se incruzi aluatul atunci cand vom pune amestecul de branza. Dupa ce am scos tava presaram peste aluat putin pesmet (in interiorul pascutei) si turnam compozitia de branza.
Ungem aluatul impletit de pe margine si cruciulita din mijloc cu un galbenus de ou diluat cu 1 lingura de lapte si dam pasca la cuptor. Lasam pasca la cuptor pana cand devine rumema. Pofta buna!
Pască cu smântână
Ingrediente:
• Umplutura:
• 750 ml smantana
• 100 g faina
• 4 oua
• 1/2 lingurita sare
• 150 g zahar
• 150-250 g stafide (optional)
• 30 ml rom
• Aluat:
• 1 bila de ~8 cm diametru de aluat de cozonac (crescut)
Preparare:
Mod de preparare umplutura:
Smantana se pune la scurs pentru cateva ore (5-6 h), astfel: intr-un vas cu fund plat se pune cam jumatate de kg faina de porumb. Peste aceasta, se aseaza cateva servetele mai groase sau un prosop de bucatarie alb, peste care se pune la scurs smantana (eu o las, de obicei, peste noapte).
Albusurile se bat spuma cu zaharul si cu 15 ml de rom. Galbenusurile se amesteca cu sarea si cu 1/3 din smantana, apoi se adauga faina, iar smantana, iar faina, pana terminam cele doua ingrediente si obtinem o crema omogena. Se adauga restul de rom. Aceasta compozitie se adauga treptat peste albusurile batute spuma si se omogenizeaza.
Aluatul se pregateste astfel: se intinde o foaia subtire de dimensiunea tavii in care coacem pasca. Se face o cununa si se pune de jur imprejurul tavii.
Peste tava pregatita, se pune compozitia.
In cazul in care doriti si stafide, acestea se pun deasupra compozitiei. (Stafidele trebuie tinute putin in rom inainte de a fi puse in pasca).
Se pune la copt la foc mic aproximativ 40 de minute, fara sa se deschida cuptorul in primele 25 de minute.
Se pudreaza cu zahar.
Pasca cu Ciocolata si Branza de Vaci
Ingrediente:
• Compozitie cu cacao:
• 1 ou
• 90 g zahar
• 100 g unt moale
• 150 g faina
• 1 lingurita rasa praf de copt
• 20 g cacao
• Compozitia cu branza:
• 2 oua
• 300 g branza grasa de vaci grasa
• 100 ml smantana lichida
• 50 g smantana grasa
• 25 g unt moale
• 75 g zahar
• 50 g ciocolata alba
• 20 g amidon
• 1 lingurita vanilie
Preparare:
* Compozitia de cacao:
Se bat ouale cu zaharul pana cand se topeste zaharul si compozitia se albeste. Se adauga untul moale (nu topit), si apoi, treptat, se adauga faina amestecata cu praful de copt.
Dupa ce faina a fost incorporata, se adauga cacaua. Se obtine o compozitie groasa, ce se pune intr-o tava cu pereti detasabili (tava mea are 23 cm diametru).
Se da la cuptor la 160 de grade, timp de 15 min.
* Compozitia de branza
In timp ce compozitia cu cacao este la cuptor, se prepara compozitia cu branza.
Smantana lichida se incalzeste si se toarna peste ciocolata. Se lasa cateva minute, apoi se mesteca pana la omogenizare.
Se amesteca toate ingredientele. Eu le-am pus in robot in ordinea aceasta: oua, zahar, branza, smantana groasa, smantana lichida amestecata cu ciocolata, unt, amidon, vanilie.
Se toarna compozitia peste blatul de cacao si se da la cuptor inca 50 de minute (cand o scoateti, mijlocul se misca usor).
Se taie cand e rece.
Reţetă pască cu brânză dulce şi stafide
Ingrediente pentru aluat:
300 g făină
60 ml lapte
200 g zahăr
2 gălbenuşuri
200 g unt
25 g drojdie
coajă de lămâie şi portocala
pentru umplutură:
un kilogram brânză de vaci
2 linguri smântână
2 linguri faina
4 ouă
250 g zahăr
200 g stafide
2 pliculeţe zahar vanilat
coajă de lămâie şi de portocală
un praf de sare
Mod de preparare pască cu brânză dulce şi stafide
Într-un bol se pune făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă ouăle, maiaua pregătită din drojdie, lapte şi puţin zahăr şi se frământă adăugându-se toate ingredientele. Se obţine un aluat de cozonac şi se lasă să crească lângă o sursă de căldură.
Separat, în alt bol, se pun: brânza de vaci, smântână, zahărul, coajă de lămâie şi de portocală, un praf de sare, făina, zahărul vanilat şi ouăle. Toate acestea se amestecă cu mixerul iar la sfârşit se adaugă stafidele.
Foaia de aluat, după ce a crescut, se aşază în tavă unsă cu unt. Se formează cu mâna, pe planşetă un sul răsucit de grosimea unui deget şi se taie în două. Cele două bucăţi se întind cu sucitorul. Prima foaie se aşază în tavă unsă cu unt, se toarnă compoziţia de brânză şi apoi se acoperă cu cealaltă foaie, presându-se uşor să nu iasă brânza.
Se bagă în cuptor la o temperatură potrivită, aceeaşi de la început până la sfârşit. După ce s-a copt, se lasă la răcit la temperatura camerei câteva ore, se pudrează cu zahăr şi se serveşte ornată cu frunzuliţe de mentă.
Reţetă pască fără aluat
Ingrediente pască fără aluat
1 kg brânză dulce de vaci;
250 ml smântână;
6 ouă;
250 g zahăr;
6 linguri de gris;
1-2 plicuri budincă de vanilie;
1 plic praf de copt;
coajă de la 1 lămâie;
5 pliculeţe zahăr vanilat;
150 g stafide;
Mod de preparare pască fără aluat
Pentru pasca fără aluat se amestecă mai întâi brânză cu zahărul, zahărul vanilat, coajă de la lămâie, praful de budincă şi praful de copt, smântână, grişul, stafidele, gălbenuşurile de ou şi albuşurile bătute spumă.
Dacă brânză este prea moale se mai poate adăuga gris.
Se tapetează o formă rotundă de tort cu hârtie de copt, se toarnă compoziţia şi se băgă la cuptor. Se lasa aproximativ o oră la copt.
Pasca fără aluat se lasă la răcit în tavă, se pudrează cu zahăr şi se taie când s-a răcit de tot.
Reţetă pască cu smântână
Ingrediente pască cu smântână
400-500 g aluat de cozonac (depinde, fireşte, de dimensiunile tăvii)
unt pentru uns forma
pentru umplutură
700 g smântână,
2 linguri de făină,
3 ouă întregi, plus 2 gălbenuşuri,
200 g zahăr
1 vârf de cuţit de sare,
75 g stafide
arome după gust: vanilie, coajă rasă de lămâie etc.
1 păhărel de rom (facultativ).
Mod de preparare pască cu smântână
Separaţi albuşurile de gălbenuşuri şi puneţi stafidele la înmuiat, de preferinţă în rom (dacă nu, în apă călduţă).
Frecaţi gălbenuşurile cu zahărul şi sarea, până când compoziţia se albeşte şi devine cremoasă. Adăugaţi făina, smântâna, aromele, amestecând în continuare, că să fie compoziţia cât mai omogenă. La sfârşit adăugaţi albuşurile bătute spumă, incorporându-le şi pe ele, cu mişcări delicate de jos în sus.
Întindeţi aluatul foaie, potriviţi-l în tava unsă, iar ce vă rămâne păstraţi pentru decor (un şnuruleţ împletit de jur-împrejur, eventual şi o cruce la mijloc, în fine, dumneavoastră ştiţi mai bine).
Turnaţi cu grijă compoziţia peste aluat (să aibă şi-un pic de loc, că se umflă puţin), presăraţi stafidele, bine scurse, şi băgaţi tava în cuptorul încins la foc potrivit, unde trebuie să stea cam 1/2 oră (sau până se rumeneşte frumos).
Reţetă pască cu brânză şi smântână
Ingrediente pască cu brânză şi smântână
Aluat:
250 gr faina
150 gr zahăr
80 gr unt
1 ou
1 gălbenuş
vanilie
1 vârf cuţit sare
faină pentru frământat
Umplutură:
600 gr brânză vaci scursă
3 ouă
50 gr unt
150 gr zahăr
200 gr smântână
1 lingura praf copt
coajă de lămâie
vanilie
zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare pască cu brânză şi smântână
Amestecăm faină, zahărul, untul moale oul, galbeenusul de ou şi sărea, frământam repejor şi obţinem un aluat omogen. Îl învelim în folie de prospeţime şi-l dăm la rece o oră.
Pregătim între timp umplutură: Separăm ouăle, batem albuşurile, amestecăm untul cu zahărul foarte bine, punem şi gălbenuşurile de ou, apoi adăugăm brânză de vaci smântâna şi praful de copt. Râdem coajă de la o lămâie, punem şi vanilie destulă( 3 pliculeţe, sau esenţa).
Introducem uşor albuşurile amestecând de jos în sus cu grijă.
Două treimi din aluat le punem la bază, apoi deasupra nivelam frumos brânză şi restul de aluat ul aşezăm pe margini(împărţim aluatul rămas în două bucăţi una mai mare şi una mai mică. Din partea mică facem crucea, Din partea mare facem împletitură de pe margini, împletind şnuruleţele , această operaţiune cere răbdare, coca fiind fragedă şi rupându-se foarte uşor.
Reţetă pască moldovenească
Ingrediente pască moldovenească
2 căni de făină
o cană de zahăr
o cană de lapte
o lingură de drojdie
200 g unt,
500 g brânză de vaci
6 ouă, 100 g stafide
coaja rasă de la o lămâie
2 linguriţe de esenţă de rom
sare.
Mod de preparare pască moldovenească
Într-un castron adânc, se toarnă o cană şi jumătate de făină, făcându-se cu mâna o groapă la mijloc. Drojdia se dizolvă în puţin lapte cald, apoi se frământă cu făină rămasă şi cu o lingură de zahăr.
Maiaua astfel obţinută se toarnă peste faină, în adâncitură făcută, apoi se adauga restul de lapte în care s-au dizolvat două linguri de zahăr, precum şi două dintre gălbenuşuri, frecate cu puţină sare. După ce se frământă timp de vreo jumătate de oră, se acoperă şi se lăsă într-un loc călduros, la crescut.
Pe urmă, se mai frământa puţin şi se da deoparte o bucată cât o nucă mai mărişoara, iar restul se taie în trei părţi egale, care se întind cu sucitorul, formându-se trei cercuri de aceeaşi mărime, păstrând încă o bucăţică de aluat deoparte. Trei ouă întregi se bat spumă, apoi se adauga restul de zahăr, stafidele înmuiate în prealabil în apă rece, brânză scursă bine, o jumătate din cantitatea de unt, frecat spumă, precum şi coajă de lămâie. Se omogenizează compoziţia şi se împarte în două părţi egale, cu care se lipesc între ele bucăţile de aluat.
Bucăţica păstrată se întinde într-un sul care se taie în două, lipindu-se peste foaia de deasupra, în formă de cruce. Se bat spumă cele două albuşuri rămase şi se unge pasca la suprafaţă cu ele, după care se pune într-o formă rotundă, unsă cu unt încălzit în prealabil, care se introduce la cuptor, unde se lăsă, la foc potrivit, timp de aproximativ 45 de minute sau cel mult o oră, până se coace bine.
Reţetă pască cu ciocolată
Ingrediente pască cu ciocolată
Aluat
500 gr faina
125 gr zahăr
50 gr unt
2 linguri ulei
250 ml lapte aproximativ
3 ouă
1 lingura rom
esenţa de vanilie
25 gr drojdie instant
1 linguriţă rasă sare
Umplutură
50 gr cacao
100 gr ciocolată
2 linguri faina
4 ouă
esenţa de vanilie
3 linguri lapte
100 gr unt
100 gr migdale sau nuci
3 linguri smântână
Mod de preparare pască cu ciocolată
Se înmoaie drojdia cu puţin lapte călduţ şi puţin zahăr. Se opăresc 3-4 linguri de faină cu puţin lapte clocotit, amestecând să nu facă cocoloşi. După ce s-a răcorit se amestecă cu drojdia (dacă este instant cu atât mai bine), se acoperă cu un şervet şi se pune la loc cald să crească;
Se freacă gălbenuşurile, întâi cu sare, ca să se închidă la culoare, apoi cu zahărul, până se transformă într-o cremă spumoasă;
Când drojdia cu făină au crescut, se toarnă peste restul de făină şi se amestecă adăugând gălbenuşurile, puţin lapte călduţ şi albuşurile bătute spumă;
Se frământă cel puţin jumate de oră, aducând aluatul de pe margini în centru şi adăugându-se treptat uleiul, romul, untul topit cald, iar dacă aluatul este prea tare se mai adăugă puţin lapte călduţ;
Se adună aluatul, se presara cu făină, se acoperă cu un şervet, se aşează la cald, departe de uşa sau fereastră şi se lasa să crească cam 1 oră;
se întinde o foaie rotundă de cca 0,5 cm grosime, de mărimea formei rotunde în care se va coace. Se unge formă cu unt şi se aşază foaia de aluat pe fundul acesteia;
Pentru umplutură de ciocolată: se bat ouăle cu zahărul, se pune pe foc şi se adăugă faină, ciocolată topită, cacaoa, vanilia, laptele treptat şi se bate până se îngroaşă compoziţia. Se ia de pe foc, se răceşte şi se amestecă cu smântână şi untul;
Se toarnă peste aluat, se presara migdalele mărunţite, se unge cu puţin albuş şi se lasă la copt cam 40 minute;
Se scoate din cuptor, se lasa să se răcească şi se scoate din forma când s-a răcit.
Reţetă pască cu aluat de pandişpan
Ingrediente pască cu aluat de pandişpan
pandişpan:
8 ouă
8 linguri zahăr
1 linguriţă şi jumătate praf de copt
2 esenţe vanilie
faină ca să iese un aluat de pandişpan
umplutură
600 gr brânză de vaci
5 ouă
150-200 gr zahăr
1 esenţa rom
coajă de lămâie
1-2 linguri faina albă
Mod de preparare pască cu aluat de pandişpan
umplutură: ouăle se bat bine cu zahărul. Brânza se amestecă cu ouăle bătute,esenţa de rom,coajă de lămâie,şi faina . Acestea se amestecă bine şi se lasa deoparte.
pandişpan: albuşurile se bat spumă,se adăugă treptat şi zahărul şi se freacă bine de tot. Separat gălbenuşurile se bat cu praful de copt.
Gălbenuşurile bătute se toarnă peste albuşurile spumă,se pune şi faina treptat şi esenţele de vanilie. Într-o tavă mai mare tapetată cu hârtie de copt turnam pandişpanul iar peşte se pune brânză cu lingura din loc în loc fără a o presa în tavă. Se dă la cuptorul încins verificande-se cu scobitoarea când e gata.
Reţetă pască poloneză
Ingrediente pască poloneză
Aluat:
1 pahar faina
1/2 pahar zahăr pudră
1 ou
1/2 pahar lapte
1 pachet praf de copt
2 linguri cacao
1/2 pachet margarina cu arome
1 pacheţel vanilie
Cremă de brânză:
1/2 kg brânză dulce de vaci
1/2 pachet margarina cu arome
2 gălbenuşuri
1 pahar zahăr pudră
1 budincă de vanilie
Mod de preparare pască poloneză
Ingredientele pentru aluat se amestecă cu mixerul şi se obţine o pastă groasă. Se unge o formă de tort, cu fundul detaşabil, se pudrează uşor cu făină. Trei sferturi din aluat se aşează în formă, apoi se pune crema de brânză obţinută prin amestecarea ingredientelor.
Deasupra se pune restul de aluat şi se uniformizează cu grijă. Se coace la foc detaşabil o oră şi 15 minute. Se lasa să se răcească în formă, foarte important. Aluatul este fraged şi dacă se încearcă scoaterea din formă înainte de răcire, riscaţi să se rupă. După răcirea totală, se scoate cu grijă şi se aşează pe platou.
Reţetă pască cu orez
Ingrediente pască cu orez
aluat de cozonac,
1 pahar de orez,
4 pahare cu lapte,
zahăr după gust,
4 ouă,
1 lingura unt topit,
150 g stafide,
puţină vanilie,
sare.
Mod de preparare pască cu orez
Se fierbe orezul cu laptele şi vanilia (ca la orez cu lapte). Se adăugă sare. Când este gata se lasa să se răcească, apoi se adăugă zahărul, gălbenuşurile, untul, stafidele şi se amestecă bine. La sfârşit se pun albuşurile bătute bine.
Se întinde din aluat o foaie groasă cât un creion şi se aşează într-o tavă de copt. Din altă bucată de coca se face un sul lung şi gros de un deget care se aşază împrejurul formei (lipit de pereţii ei). Se întinde umplutură peste foaie fără să se acopere sulul aşezat împrejur.
Se mai fac două suluri din cocă care se aşază cruciş peste umplutură şi se ung cu puţin ou, după ce pasca a crescut puţin la loc călduţ. Se pune la cuptor să se coacă. Se scoate din formă după ce s-a răcit bine.
Reţetă pască italiană
Ingrediente pasca italiană
Aluat:
1 ou
1 lingura zahăr
1 lingura ulei
10 linguri vin alb
faină cât cuprinde
Crema:
500 gr brânză proaspătă de vaci
10 linguri zahăr
5 linguri faina
coaja rasă de la o lămâie
1 plic praf de copt
5 ouă
1 ou pentru uns
Mod de preparare pasca italiană
Pentru prepararea aluatului se amestecă oul cu zahărul,uleiul şi vinul alb. Se adăugă trepatat câte o lingură de făină şi se frământă continuu până se obţine un aluat molcuţ şi lucios care se împachetează în folie de plastic şi se băgă în frigider pentru cel puţin 30 de minute.
Între timp, se prepară crema. Se bat albuşurile de la 5 ouă spumă cu puţină sara, apoi se adăugă treptat 5 linguri de zahăr.
Gălbenuşurile de ou se amestecă cu zahărul rămas şi se feaca până se obţine o cremă albicioasă. Se adăugă brânză de vaci, coaja rasă de lămâie şi preaful de copt, după care se omogenizează amestecul. Crema obţinută se adăugă peste albuşurile bătute spumă, amestecând de jos în sus cu o spatulă de lemn. La sfârşit se adăugă faina şi puţină sare.
Se întinde din aluat o foaie subţire, mult mai mare decât tava în care se va coace pască. Cu foaia de aluat se îmbraca o formă de tarta unsă cu ulei, lăsând marginile să cadă liber peste marginile tăvii.S e toarnă crema de brânză, se nivelează, apoi se acoperă cu marginile lăsate din aluat.
Se unge pasca cu oul bătut şi se băgă în cuptorul încins, unde se coace timp de 50 de minute, la foc moderat.
După ce pasca s-a copt, se scoate tava din cuptor şi se lasa să se răcească. Abia când este răcită complet se poate felia şi servi.După preferinţa se poate pudra cu zahăr pudră.
Reţetă pască rusească
Ingrediente pască rusească
două pahare zahăr pisat, foarte vanilat
două pahare brânză de vacă proaspătă, trecută prin maşina de pireu
1/2 pahar unt proaspăt de bună calitate
1/2 smântână extra dulce
două ouă (numai gălbenuşuri)
150 g migdale curăţate şi trecute prin maşină
coajă de portocală zaharisită, stafide sultanine
Mod de preparare pasca rusească
Se freacă untul într-un vas, până se face ca o cremă. Se adaugă pe rând: gălbenuşurile, zahărul, smântâna, brânza, migdalele, cojile de portocală, stafidele.
Pentru această pască foarte cunoscută în Basarabia există forme speciale, de lemn. Când nu le ai, pui compoziţia într-un şervet curat în sita de strecurat macaroane (cu găuri mari). Deasupra aşezi un capac de lemn care să acopere toată suprafaţa şi deasupra capacului greutăţi de cinci-şase kilograme. Totul, într-un vas mare în care se va scurge apa de prisos. Se ţine la rece timp de cel puţin opt ore.
Pasca raw vegan pas cu pas
Pasca raw vegan este un desert delicios. Putem face pasca dulce cu branza de caju, stafide si mac, sau pasca sarata cu branza, sare si fulgi de drojdie inactiva ( inlocuitor de ou).
Blatul:
-200 g curmale
-250 g migdale sau nuci
Crema de branza dulce/sarata:
-250 g caju crud fermentat
-150 g stafide hidratate
-50 g mac
-miere dupa gust SAU sare
-1 lingura fulgi de drojdie inactiva
-coaja de lamaie bio sau ulei esential de lamaie
Mod de preparare:
Blatul: migdalele sau nucile hidratate se macina fin si se amesteca cu pasta de curmale. Curmalele se vor hidrata timp de 1-2 h si se vor mixa intr-un robot cu lama S. In imaginile de mai jos storcatorul Omega 8004 a facut cat fac 3 roboti de bucatarie, adica tot ce tine de compozita pentru pasca! Intr-un inel culinar detasabil (sau o forma de tarta) asezam o foaie cerata peste care presam bine compozitia.
Crema:
Nucile de caju se pun la hidratat timp de 24-48 de ore intr-un loc cald, pe calorifer sau direct pe masa la temperatura camerei in sezonul cald. Dupa primele 24 de ore, gustam nucile, imediat ce a inceput fermentatia lactica (devin putin acrisoare) nucile de caju sunt gata. Daca nu avem timp sa lasam la fermentat nucile de caju putem adauga zeama de lamaie in crema de caju si obtinem o branza putin diferita de cea fermentata. Aici gasiti si reteta de branza de caju.
Nucile de caju scurse de apa, se proceseaza bine cu ajutorul unui blender vertical se adauga mierea sau sarea, stafidele, macul, lamaia sau fulgii de drojdie inactiva si se adauga peste blatul bine presat in inelul culinar.
(Selecţie reţete bucataras.ro, reteteculinare.ro/FOTO tarabucatelor.ro)