Spectacolul „Madama Buterfly” revine după 40 de ani la Opera din Iași
26 noiembrie 2024, 16:11
Mâine, vineri și sâmbătă, vor avea loc cele trei premiere ale operei Madame Butterfly de Giacomo Puccini.
Directorul interimar al Operei Naționale Române Iași, Andrei Fermeșanu, a precizat că această operă nu a mai fost pusă în scenă la Iași din 1975.
Atunci s-a recurs la un parteneriat între Operele Naționale Române din Iași și București fiind diminuate considerabil costurile de producție.
Andrei Fermeșanu: O poveste de dragoste, așa cum ne-a obișnuit Puccini în toate creațiile sale, una care nu se termină prea vesel, însă emoția este autentică și întreagă de la cap la coadă. Am preferat să găsim această modalitate de colaborare între instituții – de altfel, co-producția, peste tot în Europa și numai în Europa, există între teatre, între țări. Atunci când nu ai bani suficienți, punem mână de la mână două-trei teatre și reușim să facem un spectacol pe care apoi îl rulăm prin toate instituțiile. Eu îi mulțumesc foarte mult lui Daniel Jinga, pentru că a înțeles această nevoie de colaborare. „Madama Butterfly” de la ei, de la București, în regia lui Jean Rânzescu, este o operă-document, este mai veche decât instituția, dar vechimea ei nu înseamnă și o deteriorare. Să vedeți spectacolul, este foarte frumos, este colorat, este clasic, este curat, dacă aș putea spune din punct de vedere estetic, și cel mai important, nu a costat nimic. Au costat aceste cheltuieli ce țin de deplasarea decorului și a costurilor spre Iași, însă costuri de producție nu există, ceea ce este extraordinar.
Soprana Bianca Mărgean interpretează rolul principal în opera Madame Butterfly de Giacomo Puccini, cel al unei fete de 15 ani.
Bianca Mărgean: Dacă în celelalte opere ale lui Puccini, femeia este divă, este în general o femeie puternică, aici vorbim despre un rol unde trebuie să interpretezi o femeie-copil. Ce mi-aș dori să rămână întipărit în mintea oamenilor care poate nu au văzut „Madama Butterfly” și își doresc să o vadă este că Madama Butterfly reprezintă copilul interior din fiecare dintre noi, copilul care crede în oameni.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)