„România este țara în care am început să cred în Dumnezeu” – temă a emisiunii Dialog intercultural de vineri, 27 DECEMBRIE 2024, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
Publicat de Andreea Drilea, 25 decembrie 2024, 09:19
Stimați prieteni, afirmația din titlul postării aparține filozofului Paul Pierre Jaques MERCIER, invitat al ediției de astăzi a emisunii noastre. Paul Mercier s-a născut la 2 aprilie 1991 în Franța. Până la vârsta de 11 ani a crescut în Egipt, astăzi fiind trăitor în târgul Iașului.
Paul este îndrăgostit de România prin tot ce are mai frumos de la tradiții, bucătărie până la sport, literatură, filozofie, locuri pitorești.
Paul Pierre Jaques MERCIER, astăzi, ni se prezintă, amintindu-ne când, cum și în ce context a început iubirea sa pentru filozofie. A terminat un doctorat la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, teză de doctorat reflectată, mai târziu, într-o interesantă carte, subiect despre care aflăm amănunte din prima intervenție pe care o postăm.
Invitatul nostru ne mai povestește despre a doua carte a sa, volum intitulat Psihoza viitorului sau cum am vizitat luminile interzise, lucrare apărută, nu demult, la Editura Vasiliana 98 din Iași.
În ediția de astăzi a emisiunii noastre, dialogăm cu filozoful Paul Pierre Jaques MERCIER.
În cele ce urmează, invitatul nostru ne vorbește despre – Minciuneaua Big Bang, volum apărut, nu demult, la Editura Vasiliana 98 din Iași, o carte de poezie scrisă „într-o furie inspirațională”, după cum ne precizează autorul.
Lucrarea de față se anunță ca unul dintre marile evenimente ale timpului nostru: Nietzsche, în condiția sa umană, a anunțat apariția supraomului, care coincide cu sfârșitul capitalismului nihilist în Europa. Dacă el a fixat această dată la 2081, actualul „supraom”, care, într-o eternă întoarcere, avansează precum un crab de aur înspre primitivism, o fixează de fapt pe data de 5 mai 2021, adică la doar două sute de ani după moartea lui Napoleon I. Ce farsă! Nietzsche se credea demn succesor al împăratului, iar autorul de față, în Apocalipsa dorinței, următorul împărat al noii ordini mondiale. Îl invit pe cititor să râdă cu mine în abisul lacrimilor, pentru că despre asta este vorba: lacrimi în zâmbete în fața farsei lumii pre chipul omului al cărui vârf se-ntinde între devenire și zădărnicire, ne spune despre volum chiar autorul.
Imediat după ce filozoful Paul Pierre Jaques MERCIER ne povestește despre volumul Minciuneaua Big Bang, mai aflăm amănunte despre cum a fost salvat de România; interlocutorul nostru ne mai spune că „România este țara în care am început să cred în Dumnezeu”. Paul Pierre Jaques MERCIER a ajuns prin câteva sate din Transilvania și a rămas plăcut impresionat de zestrea culturală pe care acestea o prezintă întregii lumi; în Moldova de pe cele două maluri ale Prutului a avut câteva experiențe doar în urbe, experiențe pe care le-a trăit și le trăiește cu multă pasiune, fiind – de altfel – reflectate, prin cuvinte și fotografii, în unele din scrierile sale.
Aproape de final, împreună cu filozoful, scriitorul Paul Pierre Jaques MERCIER, invitat al ediției de astăzi a emisiunii noastre, povestim despre lucrarea – Psihoza viitorului sau cum am vizitat luminile interzise/ Psychose du futur, apărută și în limba franceză, nu demult, la Editura Ovadia din Nice.
Raportat la cele prezentate, pentru că am vorbit despre Psihoza viitorului sau cum am vizitat luminile interzise, de Paul Mercier, invitat al ediției de astăzi a emisiunii noastre, conchidem prin cuvintele lingvistului Robert Cincu atât despre Paul, cât și despre cartea sa: „Paul Mercier reușește să construiască un univers în care limitele realității sunt împinse dincolo de simpla percepție a vieții de zi cu zi. Pentru eroul acestei proze (care cu greu poate fi catalogată), oamenii întâlniți și locurile explorate devin adesea instrumente de cunoaștere în căutarea unui adevăr care se lasă intuit, dar care niciodată nu se dezvăluie pe deplin. Barurile, străzile întunecate, clinica de psihiatrie sau secția de poliție scot la iveală, rând pe rând, măștile unei societăți mereu schimbătoare, care încearcă să-și ascundă adevăratele mecanisme interne. E limpede că textul, în ansamblul său, poate fi privit și ca o meditație filosofică asupra condiției omului de azi și de mâine, iar spațiile familiare pentru mulți dintre cititori (din Cluj sau București, printre altele), prezentate uneori în note distopice, sau portretele fascinante ale câtorva personaje-cheie fac din acest debut în proză al lui Paul Mercier o permanentă invitație la lectură și, mai ales, relectură”.
Stimați prieteni, sunt convins că v-am stârnit interesul cu temele pe care le-am prezentat, așa că nu-mi rămâne decât să vă invit în ziua de vineri, 27 DECEMBRIE 2024, între 20:30 – 21, să fiți alături de Radio Iași, pentru a urmări emisiunea: Dialog intercultural.
Ne auzim online, AICI – http://player.radioiasi.ro/live-radio-iasi.html
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN