Specialiştii oferă sfaturi şi recomandări pentru a evita excesele alimentare din perioada sărbătorilor de iarnă
Publicat de Andreea Drilea, 25 decembrie 2024, 09:53
Pentru mulţi dintre români, sărbătorile sunt prilejul perfect pentru excese alimentare, de aceea medici îndeamnă la moderaţie, pentru a evita eventualele complicaţii medicale care pot apărea.
Corespondentul RRA Adriana Turea are mai multe detalii: Mesele sunt pline cu sarmale, cârnaţi, cozonac, friptură de porc şi suntem tentaţi să combinăm alimentele, fără să mai ţinem cont de consecinţe. Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, recomandă să facem pauză între felurile de mâncare de cel puţin o oră, pentru a da timp stomacului să digere alimentele.
Alis Grasu: Se va gusta câte puţin din alimentele preferate, dar criteriul de bază este ca porţiile să fie cât mai mici, astfel încât să se poată gusta din aproape toate preparatele. Se vor evita asocierea de preparate greoaie, carnea tocată cu carnea la cuptor, cu lebărul, cu caltaboşul, cu cârnatul, stropite din plin cu vin sau alte băuturi alcoolice, tocmai pentru a nu suprasolicita organismul. Persoanele cu afecţiuni cronice trebuie să-şi urmeze dieta cu stricteţe, să evite abuzurile sau încercările de a scăpa puţin de interdicţiile medicale în această perioadă.
Realizator: Medicii recomandă, de asemenea, asortarea mâncărurilor tradiţionale pe bază de carne cu legume şi fructe proaspete din belşug.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro