(AUDIO/VIDEO) În 2025, va continua IAȘUL ÎN BUCATE – târgul producătorilor din regiunea de Nord-Est. Când va fi următoarea ediție?
Publicat de gabrielarotaru, 15 ianuarie 2025, 06:56
Facilitarea legăturii dintre producătorii certificați din regiunea de Nord-Est și consumatorii responsabili va continua, în anul 2025 – a anunțat Ioan Sebastian Brumă, Coordonator Food for Iași Living Lab.
Invitat de redactorul Petronela Cotea Mihai în emisiunea ”Matinal agrar” (5 ianuarie 2025, Radio România Iași), Ioan Sebastian Brumă a precizat că prima ediție din acest an a Târgului ”Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane și artizanale” se va desfășura în luna aprilie 2025, în Copou (Parcul Expoziției, Aleea Centrală).
Organizat în cadrul proiectului #Cities2030, târgul a adus și va aduce împreună producători alimentari de mare calitate și seriozitate și consumatori urbani care doresc să consume din ce în ce mai sănătos. Am vrut să creăm experiențe, să stimulăm încrederea dintre consumator și producător, să oferim ocazia pentru o informare corectă a consumatorilor și, bineînțeles, să dăm ocazia producătorilor să devină prieteni ai consumatorilor. În cadrul târgului, au fost organizate și o serie de ateliere cu copiii sau adulții pentru stimularea comportamentului alimentar sănătos. Succesul acestui târg se datorează ambelor părți: atât producătorilor, cât și consumatorilor care au rezonat într-un număr foarte mare în ceea ce privește prezența la târg. Aceste rezultate ne fac să credem că un astfel de eveniment trebuie continuat și chiar dezvoltat ca o tradiție în sistemele și culturile noastre alimentare, menționa Ioan Sebastian Brumă.
Organizatorii târgului sunt Primăria Municipiului Iași, Academia Română, Filiala Iași, Direcția pentru Agricultură județeană Iași, cu sprijinul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” și al Asociației producătorilor locali ”Produs în Iași”.
(Cercetătorul științific Sebastian Brumă, în dialog cu redactorul Petronela Cotea Mihai)
În calitatea sa inițiator al Târgului ”Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane și artizanale”, Ioan Sebastian Brumă a mai precizat faptul că, în anul 2024, au fost organizate 5 ediții în Parcul Expoziției, Aleea Centrală și 3 ediții în Grădina complexului PALAS Iași.
Pentru anul 2025, există intenția ca târgul să se desfășoare cu o frecvență lunară în Parcul Expoziției, Aleea Centrală, cu posibilitatea de a fi repetate și în grădina complexului PALAS Iași.
Ioan Sebastian Brumă, cercetător științific în cadrul Academiei Române-Filiala Iași, a mai anunțat că, în anul 2025, colaborarea producătorilor locali cu mediul de cercetare științifică va aduce noi teme de studiu și oportunități pentru toți.
Tot în acest an, în cadrul unui proiect Erasmus+, vor fi organizate schimburi de cunoștințe și interacțiuni profesionale între fermieri din România și din țările partenere.
De asemenea, în anul 2025, Platforma GustDeIași.ro va continua să așeze consumatorii mai aproape de producătorii alimentari locali și regionali. Prin această platformă , gustdeiasi.ro, se realizează o creștere a gradului de conștientizare a consumatorilor cu privire la importanța lanțurilor scurte de aprovizionare pentru îmbunătățirea calității vieții, promovarea principiilor fundamentale ale lanțurilor scurte de aprovizionare, sprijinirea producătorilor locali și regionali pentru îmbunătățirea capacității de acces pe piața alimentară din zonă, precum și dezvoltarea digitală a lanțurilor scurte de aprovizionare cu alimente certificate și sănătoase.
(Audio, text, foto, video : Petronela Cotea Mihai)