La Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași a fost semnalat cel mai grav caz de alcoolemie de până acum.
Este vorba despre un bărbat de 40 de ani care avea o alcoolemie de aproape 970 mg / dl în sânge, după cum a declarat coordonatorul Unității de Primire a Urgențelor, medicul Diana Cimpoeșu.
Starea acestuia a fost extrem de gravă, ajungând în comă etanolică.
Diana Cimpoeșu a precizat că respectivul bărbat a mai fost cu o seară înainte în UPU fiind internat tot pentru etilism dar formă ușoară.
De data aceasta a fost trimis la Spitalul de Psihiatrie Socola pentru o evaluare amănunțită.
Diana Cimpoeșu:A fost nevoie de eforturi deosebite de tratament, pe parcursul mai multor ore de monitorizare, existând și o afectare deja pancreatică, o reacție pancreatică care a fost de asemenea diagnosticată și tratată. Pacientul a fost trimis la Spitalul de Psiatrie ”Socola” pentru tratamentul acestei forme de intoxicație rezolvată în urgență și care mai departe are nevoie de suport pshiatric, de suport psihologic. O astfel de stare poate produce leziuni importante, în special la nivel cerebral, o afectare cerebrală severă și riscul cel mai mare este ca atunci când cineva devine comatos, cade în stradă, este inconștient, nu-și poate păstra reflexul de deglutiție, varsă și aspiră, putând apărea stop respirator, stop cardiovascular, stop care poate să nu răspundă la manevrele de resuscitare. A fost de data asta un pacient pe care a avut norocul ca un trecător să sune la timp. Intervenția a fost la timp și răspunsul lui la tra-tament a fost unul bun, puțin întâlnit.
Medicul Diana Cimpoeșu a adăugat că recordul precedent aparține unei femei în vârstă de 70 de ani care a ajuns la Unitatea de Primire a Urgențelor, cu o alcoolemie de 740 de miligrame la decilitru.
Șefa UPU SMURD de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, Diana Cimpoeșu a atras atenția asupra numărului tot mai mare de cazuri în urma consumului exagerat de alcool.
Diana Cimpoeșu: De la începutul anului, din prima zi a anului, am semnalat din prima gardă, din 1 ianuarie, am semnalat că a fost cel mai mare număr pentru apeluri pentru salvarea pacienților cu etilism acut, cu traumatisme post-consum de etanol, cu comă etanolică sau sevraje etanolic, iar noi, toată echipa medicală de aici suntem foarte preocupați de ceea ce s-a întâmplat în acest debut de ianuarie. Întotdeauna au fost multe cazuri relaționate la consumul de alcool în primele zile ale anului, dar în acest an au fost cele mai multe, minimum cinci în fiecare zi, o medie cam de 10.
Românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale din mai prin corespondenţă, se pot înregistra online pe portalul www.votstrăinătate.ro până pe 20 martie
Începând de astăzi, până pe 20 martie, românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să voteze la alegerile...